FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedIn

Green Week 2014 - 5 ερωτήσεις για τα απόβλητα

[Δημοσιεύθηκε στο Φιλελεύθερο στις 04/06/2014]

1. Ποιο είναι το θέμα της φετινής Πράσινης Εβδομάδας και Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος;
Το θέμα στο οποίο εστιάζεται η φετινή χρονιά είναι η «Κυκλική Οικονομία». Με αυτό τον όρο γίνεται προσπάθεια να τονιστεί η ανάγκη της καλύτερης χρήσης των φυσικών πόρων, η αναγκαιότητα της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης. Και όλα αυτά με το πλεονέκτημα της δημιουργίας νέων μόνιμων θέσεων εργασίας.

2. Τι περιλαμβάνει αυτή η βδομάδα;
Όπως πάντα γίνεται στις Βρυξέλλες ένα μεγάλο συνέδριο και εκεί αναμένονται και οι νέες εξαγγελίες. Ορισμένα θέματα όπως τα απόβλητα και την ενέργεια σπρώχνονται κάθε δυο με τρία χρόνια μπροστά.
Και στην Κύπρο έχουν οργανωθεί πολλές εκδηλώσεις από διάφορους φορείς.

3. Στο θέμα απόβλητα είμαστε πίσω ως κοινωνία;
Δυστυχώς είμαστε πάρα πολύ πίσω. Αυτό δεν είναι μόνο κακό για το περιβάλλον αλλά μπορούσαμε να δημιουργήσουμε και πολλές μόνιμες θέσεις εργασίας που τόσο πολύ τις χρειαζόμαστε αυτή την εποχή.
Γεμίσαμε ποταμούς και αργάκια με μπάζα που έπρεπε να ανακυκλώνονται αλλά αντί αυτού βασιζόμαστε ολοκληρωτικά σε λατομικά υλικά ακόμη και από το Πενταδάκτυλο.
Γέμισε η ύπαιθρος αλλά δυστυχώς και οι πόλεις με άχρηστα έπιπλα γιατί δεν έχουμε σύστημα συλλογής και διάθεσης μεταχειρισμένων ειδών.
Υπάρχουν πολλοί που ακόμη δεν ανακυκλώνουν ενώ έπρεπε εδώ και καιρό η ανακύκλωση να γίνει υποχρεωτική μαζί με την εισαγωγή συστημάτων «Πληρώνω Όσα Πετώ» για πιο δίκαιη χρέωση.
Με βάση την Κυπριακή νομοθεσία έπρεπε από το 2013 να μειώσουμε τα πράσινα απόβλητα που καταλήγουν σε σκυβαλότοπους στο 50% αλλά δεν κάναμε τίποτα αλλά ούτε βοηθούμε ιδιώτες να το κάνουν.
Υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα αλλά ίσως το σοβαρότερο όλων να είναι η λανθασμένη πολιτική για τα απόβλητα που εφαρμόζει εδώ και χρόνια το Υπ Εσωτερικών. Δυστυχώς πάμε σε λάθος δρόμο που θα μας κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια χωρίς να γίνει σωστή μελέτη.

4. Πού εντοπίζεται εσείς το πρόβλημα;
Το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στον τρόπο που παίρνονται οι αποφάσεις, στην άγνοια και στα φέουδα της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Για παράδειγμα τα σοβαρότατα προβλήματα των οικιακών αποβλήτων και των μπάζων τα χειρίζονται ορισμένα άτομα άσχετα με περιβαλλοντικά θέματα στο Υπουργείο Εσωτερικών αντί το Τμήμα Περιβάλλοντος. Μάλιστα στο υπουργείο Εσωτερικών ανάλαβε αυτή την ευθύνη χωρίς να έχει αρμόδια Υπηρεσία ή Τμήμα.
Χρειάζεται να μεταφερθούν οι ευθύνες στο Τμήμα Περιβάλλοντος και να δημιουργηθεί ένα Συμβούλιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Στο Συμβούλιο αυτό θα πρέπει να συμμετέχουν κυβερνητικοί και ιδιώτες που ασχολούνται με το θέμα. Στόχος θα είναι βοηθήσει το κράτος στη χάραξη πολιτικής, να εντοπίζει τα προβλήματα και να δίνει λύσεις αλλά και να βοηθά πρακτικά τις Τοπικές Αρχές και τους πολίτες στη σωστή διαχείριση των αποβλήτων.

5. Τα θέματα συζητούνται μόνο αυτές τις μέρες και μετά τα ξεχνούμε;
Φυσικά, θα ακούσουμε όπως πάντα ωραία λόγια σε τελετές και εκδηλώσεις αλλά ως εκεί. Αυτά συμβαίνουν σε πολλά άλλα θέματα φυσικά. Δεν είναι τυχαίο το πώς φτάσαμε στα σημερινά χάλια.
Και η Κύπρος συνεχίζει να είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος!

Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο