Μενού...

2007241KB1024x603.jpg
20082922KB1024x603.jpg
2007257KB1024x603.jpg
2008137KB1024x603.jpg
2008143KB1024x603.jpg
20181775KB1024x603.jpg
2008189KB1024x603.jpg
2009281KB1024x603.jpg
2010179KB1024x603.jpg
2009230KB1024x603.jpg
20191200KB1024x603.jpg
2009153KB1024x603.jpg
200887KB1024x603.jpg
2015782KB1024x603.jpg
20161167KB1024x603.jpg
2012211KB1024x603.jpg
2011172KB1024x603.jpg
20173840KB1024x603.jpg
2019448KB1024x603.jpg
202069KB1024x603.jpg
20191804KB1024x603.jpg
20191587KB1024x603.jpg
2020178KB1024x603.jpg
202098KB1024x603.jpg
2020198KB1024x603.jpg
20172248KB1024x603.jpg
previous arrow
next arrow

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για την εμπορία προσώπων

Λευκωσία: Συγκλονιστικά στοιχεία για τη μεταχείριση που τυγχάνουν θύματα της εμπορίας προσώπων έδωσε εκπρόσωπος του Γραφείου Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας Κύπρου, σε σημερινή Ημερίδα για το ρόλο των ΜΜΕ στην καταπολέμηση της εμπορίας γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Στην Ημερίδα, η Υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας Κύπρου, Υπαστυνόμος Ρίτα Σούπερμαν, διάβασε (ανασκευασμένη για ευνόητους λόγους) κατάθεση που έδωσε θύμα από τη Βουλγαρία, στην οποία παρουσιάζεται η κατάσταση της εμπορίας προσώπων στην Κύπρο.

Η συγκεκριμένη κοπέλα, της οποίας η οικογένεια αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, ήρθε στην Κύπρο μετά από προτροπή συμπατριώτισσας της, γιατί της είχε πει ότι μπορούσε να έρθει στην Κύπρο, με όλα τα έξοδα πληρωμένα, να παντρευτεί με κάποιον από εδώ έναντι του ποσού των 2 χιλιάδων ευρώ και να επιστρέψει στην Βουλγαρία. Της έδωσε το όνομα άλλης Βουλγάρας στην Κύπρο η οποία όπως της είπε, θα την πλήρωνε και μετά θα έφευγε. Ωστόσο, όταν έφθασε στην Κύπρο, η γυναίκα, μαζί με δύο άλλους συμπατριώτες τους, της πήραν το κινητό, το χαρτί ελευθερίας και το δελτίο ταυτότητάς της και της είπαν να μην ανοίγει το στόμα της να μιλά ούτε και να ρωτά. Την πήραν σε ένα διαμέρισμα, την κλείδωσαν, την έβαλαν να κάνει δουλειές, της έκοψαν τα μαλλιά και την χαστούκιζαν όταν αντιδρούσε.

Όταν γνώρισε τον «γαμπρό», ο οποίος ήταν νέγρος, η Βουλγάρα της είπε ότι θα έπρεπε να κάνει σεξ μαζί του. Η γυναίκα ωστόσο δεν δέχθηκε και οι Βούλγαροι την κτυπούσαν. Μετά την πήραν σε ένα διαμέρισμα όπου βρίσκονταν τρεις άλλες κοπέλες και ένας Κύπριος ηλικιωμένος. Την έβαλαν να υπογράψει ένα χαρτί, της είπαν ότι θα κάνει σεξ με άνδρες και της έδωσαν ένα τιμοκατάλογο. Της είπαν επίσης ότι είχε άλλο όνομα τώρα. Παρά την αντίδρασή της και τα κτυπήματα που δέχθηκε, η γυναίκα αναγκάστηκε να δεχθεί γιατί την απειλούσαν ότι θα έκαναν κακό στην οικογένειά της. Της είπαν να τελειώνει γρήγορα με τους πελάτες για να φεύγουν και να έρχονται άλλοι. Τα χρήματα τα έπαιρνε προκαταβολικά και τα έδινε στον Βούλγαρο ο οποίος δεν της έδωσε ποτέ τίποτε πίσω. Στο τέλος, μια μέρα όταν πήρε τα σκουπίδια κάτω, κατάφερε να ξεφύγει και με τη βοήθεια ενός πολίτη, να καταφύγει στην Αστυνομία.

Η κ. Σούπερμαν είπε ότι αυτή η ιστορία είναι μια από τις πολλές που παρουσιάζονται καθημερινά στην Υπηρεσία της όπου διαφαίνεται καθαρή εμπορία προσώπων, το εύκολο κέρδος με την εκμετάλλευση προσώπου, τη δράση των ξένων κυκλωμάτων στην Κύπρο, όπως τη δράση των Ρουμάνων, Βούλγαρων και άλλων στον τόπο και το διασυνοριακό έγκλημα

Οι πιο πολλές γυναίκες, είπε, έρχονται από Ρουμανία, Ρωσία, Φιλιππίνες, Κίνα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί σε κάποιο βαθμό το βιοτικό επίπεδο στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ενώ έχουν γίνει πολλές εκστρατείες σε διάφορες χώρες. Οι πιο φτωχές χώρες έχουν τα παραπάνω θύματα, ανέφερε.

Την ανάγκη όπως τα ΜΜΕ ακολουθούν μια προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίσουν ότι δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα των θυμάτων για λόγους δημοσιότητας, τόνισε η Συντονίστρια Πολιτικής στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου – MIGS Τζόζη Χριστοδούλου.

Η κ. Χριστοδούλου χαρακτήρισε την εμπορία προσώπων ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που παραβιάζει καθημερινά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπου παιδιά, γυναίκες και άνδρες είναι θύματα διαφόρων μορφών εμπορίας παγκόσμια.

Είπε ότι η εμπορία προσώπων είναι πράγματι οργανωμένο έγκλημα και απαιτεί οργανωμένη ανταπόκριση, «γεγονός που δείχνει την αδυναμία τόσο του κράτους όσο και της κοινωνίας των πολιτών συμπεριλαμβανομένου και των ΜΜΕ, να ανταποκριθούν επαρκώς και μεθοδικά στην πάταξη του φαινομένου».

Επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα, τα ΜΜΕ έχουν σχετικά αγνοηθεί από το κράτος σε πρωτοβουλίες καταπολέμησης της εμπορίας αλλά η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο το κράτος αλλά και τα ΜΜΕ και όλη την κοινωνία. Συγκεκριμένα, είπε, «μέσα από την ερευνητική εμπειρία του Ινστιτούτου, τα ΜΜΕ στις πλείστες περιπτώσεις προωθούν και ενισχύουν τα παραδοσιακά στερεότυπα των φύλων αντί να τα καταπολεμούν» και αυτό ισχύει γενικά αλλά και όταν προβάλλονται θέματα που σχετίζονται με την εμπορία γυναικών.

Η έμφαση που δίδεται συνήθως από τα ΜΜΕ είναι στην αναφορά σοκαριστικών και συγκλονιστικών γεγονότων σε σχέση με εκμετάλλευση γυναικών και όχι στην ευαισθητοποίηση και την ουσία για το θέμα ενώ ταυτόχρονα σχεδόν κανείς δεν παρακολουθεί την εξέλιξη μιας υπόθεσης.

Τόνισε ότι συχνά οι «πελάτες» χάνονται από την εικόνα σε δημοσιογραφικές αναφορές, ενώ στην πραγματικότητα αυτοί είναι που καθορίζουν την ζήτηση και την προσφορά σεξουαλικών υπηρεσιών.

Κάλεσε τους δημοσιογράφους να υιοθετήσουν καλές πρακτικές όπως όταν παρουσιάζονται θέματα σε σχέση με την εμπορία προσώπων να διαφημίζονται και οι τηλεφωνικοί αριθμοί άμεσης βοήθειας, να παρουσιάζονται τα θύματα ως άτομα, οι αναφορές να είναι ανθρώπινες, να είναι αντικειμενικοί και δίκαιοι.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι οι παράμετροι που συνθέτουν και επιτείνουν αυτό το εγκληματικό φαινόμενο είναι γνωστές: φτώχεια, οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, έλλειψη πραγματικών προοπτικών που δημιουργούν στρατιές υποψήφιων θυμάτων, τις οποίες εκμεταλλεύονται τα διεθνή κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος, καταπατώντας κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπεια και υπόστασης.

Από τη δράση των παράνομων αυτών εμπόρων της ανθρώπινης ανέχειας και ανάγκης, δυστυχώς, είπε, η Κύπρος δεν εξαιρείται. «Η εμπορία προσώπων στην Κύπρο εμφανίζεται με δύο κύριες μορφές: τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εκμετάλλευση στην εργασία», τόνισε.

Είπε πως ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρος, δεν μπορεί από μόνο του να υπερνικήσει τους μηχανισμούς που στήνει ένα διεθνές δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ρεαλιστικό να το αναμένει κανείς, είπε. Ωστόσο, ανέφερε, «οι συγκεκριμένες μορφές εκδήλωσης της εμπορίας ανθρώπων στον τόπο μας καταδεικνύουν, από μια άλλη διάσταση, και την ευθύνη μας ως κοινωνία, αφού μέσα από τη δική μας ενεργό συμμετοχή συντηρούμε και επεκτείνουμε αυτό το έγκλημα. Αυτή τη σκληρή πραγματικότητα οφείλουμε και να την δεχθούμε και να την αντιμετωπίσουμε αν δεν θέλουμε υποκριτικά να καμωνόμαστε τους ανήξερους».

Η πολιτεία, πρόσθεσε, τα τελευταία τρεισήμισι περίπου χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου προς την κατεύθυνση της πάταξης αυτού του φαινομένου, «αν και αναγνωρίζουμε πως πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν».

Ανάμεσα σε αυτά, είπε, είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσία, ώστε να είναι πλήρως εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σύμφωνη με τις διεθνείς Συμβάσεις, η σύσταση της Πολυθεματικής Συντονιστικής Ομάδας Κατά της Εμπορίας Προσώπων, της οποίας προεδρεύει ο Υπουργός Εσωτερικών ως Εθνικός Συντονιστής και η οποία έχει ως ρόλο την αναγνώριση των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος και την επεξεργασία συγκεκριμένων λύσεων. Στην Ομάδα αυτή συμμετέχουν όλες οι εμπλεκόμενες κρατικές Υπηρεσίες, καθώς και δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Ήδη, στο πλαίσιο των εργασιών της Ομάδας αυτής έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης της νομοθεσίας μας, έτσι ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που συμμετέχουν στην Ομάδα, αλλά και να ενσωματώσουμε τη νέα σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Ανέφερε ότι η Κύπρος έχει επικυρώσει από το 2008 τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Προσώπων. Στο πλαίσιο εφαρμογής της Σύμβασης, η Κύπρος έτυχε αξιολόγησης από την Ομάδα GRETA του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώ από τον Νοέμβριο του 2007 δημιουργήσαμε το κρατικό καταφύγιο, το οποίο και βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Πέραν όμως των νομοθετικών ρυθμίσεων, είπε ο κ. Συλικιώτης, αναθεωρήσαμε και επί μέρους πτυχές της μεταναστευτικής μας πολιτικής, όπως η αναθεώρηση της πολιτικής που διέπει την είσοδο και απασχόληση αλλοδαπών καλλιτεχνών στη Δημοκρατία. Επιπρόσθετα, προχωρήσαμε με αναθεώρηση και της πολιτικής που διέπει την είσοδο και απασχόληση αλλοδαπών οικιακών βοηθών, βελτιώνοντας τη μισθοδοσία, τα κριτήρια και τους όρους των συμβολαίων απασχόλησης τους, καθώς και τον τρόπο καταβολής της εγγυητικής.

Επίσης υιοθετήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Εμπορίας Προσώπων, για τα έτη 2010 – 2012, το οποίο ετοιμάστηκε από την Πολυθεματική Συντονιστική Ομάδα κατά της Εμπορίας Προσώπων και εγκρίθηκε με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 22 Απριλίου 2010. «Αυτή θεωρώ πως είναι και η σημαντικότερη εξέλιξη και επιτυχία στις προσπάθειες μας για πάταξη της εμπορίας προσώπων.

Ωστόσο, πέρα από τις προσπάθειες μας σε εθνικό επίπεδο, έχει διαπιστωθεί η ανάγκη για συλλογική και συνολική αντιμετώπιση του θέματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πάγια θέση της Κύπρου, είπε, «είναι η διαμόρφωση ισχυρού και ολοκληρωμένου κοινοτικού δικαίου, το οποίο σε συνδυασμό με στοχευμένες πολιτικές πρακτικές, στο πλαίσιο μιας αλληλέγγυας Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποτελεί την πεμπτουσία των κοινών μας προσπαθειών για ολοκληρωμένη πάταξη του εγκλήματος αυτού. Εύλογα, συνεπώς, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012, τα θέματα αυτά θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας, ενώ προγραμματίζουμε και τη διοργάνωση σχετικού Συνεδρίου», υπογράμμισε ο κ. Συλικιώτης.

«Αν είναι για κάτι που είμαι απόλυτα βέβαιος», είπε ο ΥΠΕΣ, «είναι πως για την πάταξη αυτού του εγκλήματος απαιτείται συλλογικότητα σε όλα τα επίπεδα».

Κάλεσε τα ΜΜΕ, αν θέλουν να χειρίζονται υπεύθυνα και συνετά «αυτή σας την εξουσία, τότε οφείλετε να ενεργείτε και ανάλογα, και πολύ περισσότερο σε καίριας σημασίας ζητήματα όπως αυτό της πάταξης της εμπορίας προσώπων. Τότε οφείλετε να συμπορευτείτε μαζί μας σε ένα κοινό σκοπό: Την καλλιέργεια, δηλαδή, ως συλλογικής συνείδησης και αντίληψης της κυπριακής κοινωνίας πως η εμπορία προσώπων αποτελεί απαράδεκτη και προσβλητική εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, γι’ αυτό και δεν μπορεί να γίνεται ανεχτή».

Στην ομιλία της, η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ανδρούλα Καμιναρά αναφέρθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφετέρου στις δράσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις πολιτικές που εξελίσσονται.

Αναφέρθηκε στην θέσπιση και δημοσία της Οδηγίας 36 του 2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την προστασία των θυμάτων της, ώστε να ρυθμίζεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο το φαινόμενο αυτό, χαρακτηρίζοντάς την ως πολύ σημαντική. Βασική στόχοι της οδηγίας, ανέφερε, είναι η πιο σθεναρή πρόληψη, η δίωξη και η προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων. Τα κράτη μέλη, είπε η κ. Καμιναρά, οφείλουν να μεταφέρουν στο εσωτερικό τους δίκαιο τις ρυθμίσεις αυτής της οδηγίας μέχρι την 6 Απριλίου 2013 αλλιώς θα έχουν κυρώσεις από την Επιτροπή.

Ανέφερε ότι η πολωνική προεδρία, έχει καταστήσει την καταπολέμηση εντός του εδάφους της ΕΕ ως προτεραιότητα και «την επόμενη χρονιά, η μέρα κατά της εμπορίας ατόμων που καθιερώθηκε στις 18 Οκτωβρίου, θα συμπέσει με την κυπριακή προεδρία και όλοι μας είμαστε δεσμευμένοι ώστε η συμβολή της κυπριακής προεδρίας να είναι ουσιαστική και σημαντική».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα η Κύπρος εγκαθιδρύσει την Ευρωπαϊκή Γραμμή Βοήθειας ώστε θύματα και στην Κύπρο να μπορούν να χρησιμοποιούν μια τέτοια υπηρεσία.

Καταλήγοντας, η κ. Καμιναρά τόνισε τον ανεκτίμητο ρόλο των ΜΜΕ για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, υπογραμμίζοντας ότι «η εμπορία προσώπων πρέπει να εκλήψει – είναι ευθύνη όλων μας».

Στη δική του παρέμβαση, ο δημοσιογράφος Νεόφυτος Νεοφύτου του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αστρα 92,8 αναφέρθηκε στην εκστρατεία με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σε θέματα εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων. Η εκστρατεία άρχισε εδώ και δυόμιση χρόνια.

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε ότι τα κέρδη από την εμπορία είναι τεράστια και ο αγώνας πολλές φορές είναι άνισος. Προσπαθούμε, όμως, μέσα από αυτήν την εκστρατεία, κυρίως να περιορίσουμε τη ζήτηση», είπε.

Τόνισε ότι το έγκλημα αυτό άνθισε τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές με αρνητικό αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας.

Ολοκληρο το άρθρο

Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Ιουλίου 01, 2014

IMAG0082

Oroklini Lake.. This is how a Spur-winged Lapwing chases away from its nesting site, a Hooded crow.. Λίμνη Ορόκλινης.. Έτσι διώχνει η Πελλοκατερίνα έναν Κοράζινο από την περιοχή που έχει τη φωλιά της.
Ιουνίου 07, 2014

The "missing" visitors of Cyprus

BirdLife Cyprus has created this short film on the trapping situation in Cyprus which was presented at the Bern Convention Conference (6-8 July 2011) that took place in Cyprus. The 4-minute film titled the "The missing visitors of Cyprus" describes the extent…

ΕΕ - Ενέργεια, Περιβάλλον και Κλίμα

Z11 2

Guardian Environment

Documents - Think Tank - European Parliament

European Environment Protection Agency

Μενού...