FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedIn

Ακατάλληλα υλικά απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Καθημερινή 28/12/2012

Η εξάπλωση των φαινομένων φτώχειας σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, μαζί με τη μεγάλη διάδοση της καύσης ξυλείας και γενικότερα βιομάζας έχουν οδηγήσει αφενός στην αποχαλίνωση της λαθροϋλοτομίας και αφετέρου στο να πέφτουν στην... πυρά υλικά, τα οποία δεν θα έπρεπε με τίποτα να καίγονται. Καταρχήν, η άγνοια, η ένδεια και η αδιαφορία οδηγούν τους πολίτες να ρίχνουν στα τζάκια ή στις ξυλόσομπες υλικά που είναι άμεσα επικίνδυνα για την υγεία τους: βαμμένα ξύλα, ξύλα με λαδομπογιές ή βερνίκια, κομμάτια επίπλων, νοβοπάν, μελαμίνες, άλλα υλικά που είναι τεχνικά δημιουργήματα και γεμάτα χημικές ουσίες, καθώς επίσης και πάσης φύσεως πλαστικό κ.λπ. Ολα αυτά, καθώς καίγονται, απελευθερώνουν διοξίνες και άλλες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, πέρα από το γενικότερο πρόβλημα με τα μικροσωματίδια και τον καπνό. Είναι πολύ επικίνδυνα όχι μόνο για τη γενικότερη ποιότητα της ατμόσφαιρας, αλλά άμεσα και για το μικροπεριβάλλον του σπιτιού της κάθε οικογένειας και πρέπει να αποφεύγονται οπωσδήποτε!

 

Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται καθόλου ξυλεία εμποτισμένη με χημικά, η οποία πωλείται συνήθως συσκευασμένη με αναφορές σε δήθεν επιθυμητές ιδιότητες (αργή καύση, εύκολο άναμμα κ.λπ.), γιατί καθώς καίγεται το ξύλο, τα επικίνδυνα χημικά απελευθερώνονται στο περιβάλλον. Ανάλογο πρόβλημα (σε μικρότερη κλίμακα προφανώς) προκύπτει από τη χρήση χημικών προσαναμμάτων, με παράγωγα πετρελαίου και άλλες ανθυγιεινές ουσίες. Το πρόβλημα είναι ότι συνολικά δεν υπάρχει έλεγχος και πιστοποίηση από το κράτος για τα υλικά, την ξυλεία και τα άλλα προϊόντα βιομάζας που κυκλοφορούν. Ετσι, για παράδειγμα, ακόμα και στα υλικά εκείνα που θεωρούνταν πιο αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον, όπως τα συσσωματώματα ξύλου (πέλετ), να ανακαλύπτονται παρτίδες εντελώς ακατάλληλες. Μέσα στον Δεκέμβριο, ανακαλύφθηκαν πέλετ, που κατασκευάζονταν από ελληνική μονάδα και εκτός από συσσωματώματα ξυλείας περιείχαν και συσσωματώματα σκουπιδιών! Δηλαδή, ήταν παντελώς ακατάλληλα και επικίνδυνα! Δυστυχώς, όμως, οι όποιοι έλεγχοι είναι αποσπασματικοί και σαφώς αναντίστοιχοι για τον όγκο των προϊόντων που διακινούνται.

Λαθροϋλοτόμηση

Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και με τη λαθροϋλοτόμηση. Η αποψιλωμένη δασική υπηρεσία δεν μπορεί να περιφρουρήσει τα δάση από τις μαφίες με τα πριόνια, οι οποίες είναι πλέον τόσο αδίστακτες που ξυρίζουν δασύλλια γύρω από την Αθήνα (Υμηττός, Πεντέλη, Πάρνηθα), ενώ επιτίθενται ακόμα και σε άλση μέσα στην πρωτεύουσα! Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣKAΪ έχει παρατηρηθεί παράνομη κοπή δέντρων στο πάρκο του Αγίου Φιλίππου στη Νίκαια και στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο στην Ιερά Οδό. Βεβαίως, κανείς δεν ελέγχει τους κάθε λογής πωλητές ξυλείας (και μάλιστα σε ιδιαίτερα τσιμπημένες τιμές σε σχέση με πέρυσι ή το καλοκαίρι) από πού προέρχεται το προϊόν τους, με βάση νόμιμα παραστατικά βεβαίως.

Καλύτερη απόδοση

Ο καταναλωτής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο τι αγοράζει και στο τι καίει, ώστε να αυξήσει την απόδοση της θερμαντικής του εστίας (τζάκι, σόμπα ή καυστήρας), γεγονός που σημαίνει ότι καίει μικρότερη ποσότητα βιομάζας. Δόκιμη είναι η καύση μόνο ξύλων πολύ καλής ποιότητας, όσο το δυνατόν πιο ξερά, με υγρασία μέχρι 10% - 15%. Η καλύτερη περίοδος για την αγορά τους είναι το καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβριο, ενώ η αποθήκευση πρέπει να γίνει σε χώρο χωρίς υγρασία. Καλύτερη απόδοση έχουν η δρυς, η ελιά και η οξιά. Επίσης, μεγάλη απόδοση έχουν τα πέλετ ή οι μπριγκέτες, που αποτελούνται 100% από συμπιεσμένο ξύλο, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα. Οι μπριγκέτες, όπως ονομάζονται, έχουν πάρα πολύ καλύτερη καύση, με αποτέλεσμα καλύτερη θέρμανση και μικρότερες εκπομπές μικροσωματιδίων. Πολλές φορές προέρχονται από πριονίδια και άλλα κατάλοιπα ξυλείας, άρα γίνεται και ανακύκλωση.


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο