FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedIn

Τι έγινε μέχρι το 2012 από υπουργό Εργασίες

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, στην έναρξη των εκδηλώσεων του 28ου Φεστιβάλ Αγίας Νάπας 
Παρασκευή, 28/9/2012 – Ώρα 8:30 μ.μ., Πλατεία Αγίας Νάπας

Φίλες και φίλοι,
Όταν ο πολιτισμός και οι τέχνες συναντώνται στο σταυροδρόμι με την δημιουργικότητα ενός λαού, τότε φανερώνεται μια κιβωτός αξιών που καλλιεργεί τον άνθρωπο, τον υψώνει, τον μορφώνει. Η διαδραστική αυτή επίδραση μετουσιώνεται σε αυτό το όμορφο φεστιβάλ πολιτισμού που διοργανώνεται από τον Δήμο Αγίας Νάπας και φέτος, και το οποίο μετρώντας 28 χρόνια ζωής, έχει καταστεί θεσμός στα δρώμενα της Αγίας Νάπας, αλλά και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.

Επιτρέψετε μου κατ' αρχάς να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για την πραγμάτωση αυτής της αξιέπαινης πρωτοβουλίας που προάγει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση του τόπου μας και που συμβάλλει στη διαχρονική διάχυση του πολιτισμού στην κοινωνία. Τέτοιες πρωτοβουλίες καταδεικνύουν τον πολύπλευρο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές συλλογικότητες, μέσω των δράσεων τους, στις σύγχρονες κοινωνίες.

Οι εκδηλώσεις αυτές, πέραν της πολιτιστικής τους διάστασης, συνεισφέρουν ουσιαστικά και στην τουριστική προβολή του τόπου μας. Για αυτό και η Κυβέρνηση στέκεται πάντοτε αρωγός και συμμέτοχος στις διοργανώσεις-θεσμούς που προάγουν τον πολιτισμό και καλλιεργούν το πνεύμα, προσφέροντας καλλιτεχνικές και πολιτιστικές διεξόδους, ιδιαίτερα δε στη σημερινή εποχή της αλλοτρίωσης και της αμφισβήτησης αξιών και ιδανικών.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία, ο τομέας του τουρισμού για το 2012, έχει να επιδείξει μια σημαντικά θετικά αποτελέσματα. Αυτά τα αποτελέσματα ήρθαν μετά από τις συντονισμένες και στοχευμένες προσπάθειες όλων των φορέων του τουρισμού, της Κυβέρνησης, του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις ενέργειές της τόσο προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης τουριστών από νέες αγορές, ιδιαίτερα από τη ρωσική αγορά, όσο και προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Πρόσθετα, έχει επαναξιολογηθεί και αναθεωρηθεί το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Τουριστικού μας προϊόντος. Συγκεκριμένα, το Στρατηγικό Σχέδιο Τουρισμού που έχει εκπονηθεί για την πενταετία 2011-2015, αναγνωρίζει τη σημασία του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων και θέτει ως τμήματα προτεραιότητας τον αθλητικό τουρισμό, τον συνεδριακό τουρισμό, τον θρησκευτικό τουρισμό, τον τουρισμό γκολφ, τον τουρισμό υγείας, τον τουρισμό υπαίθρου και, τέλος, τον πολιτιστικό τουρισμό.
Σε ό,τι αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό της τουριστικής βιομηχανίας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υλοποιεί προγράμματα αναβάθμισης των γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων. Τα προγράμματα αυτά διεξάγονται κατά την περίοδο την οποία τα ξενοδοχεία είναι σε αναστολή των εργασιών τους.

Αναμφίβολα, η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και η αλλαγή της φυσιογνωμίας του, περνούν και μέσα από τη δημιουργία έργων υποδομής.
Τον Απρίλιο του 2012 έχουμε προχωρήσει σε υπογραφή Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ του Κράτους και του Στρατηγικού Επενδυτή για την ανάπτυξη της μαρίνας Αγίας Νάπας. Η μαρίνα Αγίας Νάπας θα μπορεί να ελλιμενίσει 600 περίπου σκάφη και θα αναπτυχθεί στην περιοχή «Λούματα». Το κόστος ανάπτυξης του εν λόγω έργου αναμένεται να ανέλθει στα €250 εκατ. και όλα τα λιμενικά και υποχρεωτικά έργα ανάπτυξης της μαρίνας, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2017. Για να γίνει αυτό κατορθωτό, πρώτα επιλύσαμε σειρά προβλημάτων που υπήρχαν, όπως, για παράδειγμα, η κατασκευή του δημόσιου οδικού δικτύου που οδηγεί στη μαρίνα, καθώς και η έγκριση του Τοπικού Σχεδίου Αγίας Νάπας του 2008.

Η μαρίνα θα αποτελεί ένα μοναδικό στολίδι, ένα σημείο αναφοράς και ένα πόλο έλξης τόσο για την ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου, αλλά και για ολόκληρο τον τόπο μας.

Πέραν της μαρίνας, εξαιρετικής σημασίας για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή, είναι η κατασκευή γηπέδου γκολφ, η δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Αντισφαίρισης στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012, η κατασκευή του παραλιακού πεζόδρομου και οι αναβαθμίσεις του παραλιακού μετώπου και του οδικού δικτύου.

Η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου έχει τα εχέγγυα να καταστεί ολόχρονος προορισμός και ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, γίνονται αξιέπαινες προσπάθειες από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Αμμοχώστου, τις τοπικές αρχές και τους άλλους εμπλεκομένους φορείς του τουρισμού.

Αγαπητοί φίλοι,
Κάθε τόπος οφείλει να αναδείξει τον πολιτισμό του ως θεμέλιο ανάπτυξης και προόδου. Διότι ο πολιτισμός είναι η ψυχή και ο συνεκτικός ιστός της ιστορίας μας. Και η Αγία Νάπα, με την μακραίωνη ιστορία και παραδόσεις που εισχωρούν βαθιά στα άδυτα των αιώνων, έχει ρόλο να διαδραματίσει προς την επίτευξη τούτου του στόχου.

Σήμερα, η Αγία Νάπα διαθέτοντας εξαιρετικά ιστορικά μνημεία, μουσεία και τις φυσικές ομορφιές της προσφέρει στους επισκέπτες της τις μοναδικές εμπειρίες μιας κοσμοπολίτικης πόλης με ιστορία.

Σημαντική ως προς τα πιο πάνω, αποτελεί η διαχρονική συμβολή του Δήμου της Αγίας Νάπας όπου με τα έργα υποδομής και παροχής υπηρεσιών, αλλά και μέσω της πραγματοποίησης σειράς εκδηλώσεων που αντικατοπτρίζουν τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των ντόπιων καθώς και τις θρησκευτικές, ιστορικές, πολιτιστικές και γεωργικές παραδόσεις της περιοχής, έχουν καταστήσει την Αγία Νάπα και τις γύρω περιοχές της ένα ελκυστικό προορισμό για ντόπιους και ξένους.

Με αυτές τις σκέψεις φίλοι και φίλες, κηρύσσω την έναρξη του 28ου Φεστιβάλ Αγίας Νάπας και συγχαίρω ξανά τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους όσους συνέβαλαν και εργάστηκαν σκληρά για τη διοργάνωση των πλούσιων πολιτιστικών αυτών εκδηλώσεων του Δήμου, οι οποίες έρχονται να επιβεβαιώσουν το πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό παρελθόν της πόλης.

Εύχομαι σε όλους μια ευχάριστη και ξέγνοιαστη βραδιά.

Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο