Ανάπτυξη χωρίς λατομεία δεν υπάρχει

Γονική Κατηγορία: Χρήση της Γης Λατομεία - Μεταλλεία Εμφανίσεις: 846
Διευθυντής Τμ. Γεωλογικής Επισκόπησης στον «Π»:Ανάπτυξη χωρίς λατομεία δεν υπάρχει
Η οικοδομική βιομηχανία, από την οποία εξαρτάται σε έναν μεγάλο βαθμό η χώρα, καθώς σε αυτήν έχει στηρίξει διάφορες αναπτυξιακές πολιτικές τις τελευταίες δεκαετίες, από τον τουρισμό μέχρι την αδειοδότηση γηπέδων γκολφ μέσω της οποίας κτίστηκαν ολόκληρα χωριά επαύλεων, την ανέγερση των πύργων στα παραθαλάσσια, μια οικονομία που βρίσκεται σε έξαρση στις μέρες μας, στρατηγικές που συνδέονται άμεσα και με τη μεγάλη μπίζνα των τελευταίων ετών, αυτή της χορήγησης χρυσών διαβατηρίων, είναι συνώνυμη με τη λατομική ανάπτυξη.

Κι ενώ στο παρελθόν οι αντιδράσεις για τις λατομικές δραστηριότητες  ήταν περιορισμένες, πλέον η ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας της κοινωνίας των πολιτών προκαλεί θυελλώδεις αντιδράσεις που κάνουν λόγο για λεηλασία και βιασμό περιοχών γύρω από τα λατομεία και εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων, ενώ ταυτόχρονα επικαλούνται τις συνέπειες από την ύπαρξη των λατομείων στην υγεία των περιοίκων.

Ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης δρ Κώστας  Κωνσταντίνου απαντά σε καυτά ερωτήματα με αφορμή την εκπόνηση της νέας στρατηγικής μελέτης για την αειφόρο λατομική και μεταλλευτική ανάπτυξη της Κύπρου για την περίοδο 2021-2050. Το τμήμα έχει προχωρήσει στην προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού.

Ανάπτυξη και κρίση

Όλα επί τάπητος

Ποια τα αποθέματα;

https://politis.com.cy/wp-content/uploads/2019/09/18-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ-300x200.jpg 300w, https://politis.com.cy/wp-content/uploads/2019/09/18-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ-768x512.jpg 768w" sizes="(max-width: 960px) 100vw, 960px" style="box-sizing: border-box; vertical-align: middle; border-style: none; max-width: 100%; height: auto;">

Ερωτηθείς τι προσφέρει στην οικονομία ο τομέας των λατομείων, ο δρ Κωνσταντίνου σημείωσε πως είναι μεν μικρό το ποσοστό, αλλά είναι σημαντικός παράγοντας συνεισφοράς στο ΑΕΠ, διότι αν δεν υπήρχε το υλικό από τα λατομεία δεν θα υπήρχε ούτε η οικοδομική βιομηχανία ούτε η τσιμεντοβιομηχανία.

Γιατί παράγουμε λατομικά υλικά αντί να τα εισάγουμε;

Αντιδράσεις: Ναι μεν, αλλά…

Περιβαλλοντική δικαιοσύνη

Αποκατάσταση

Σοβαρή έλλειψη λατομικών υλικών στην Πάφο

Στην Ανδρολύκου 

Το λατομείο στην Ανδρολύκου, το οποίο έχει αλλοιώσει την εικόνα του μικρού χωριού. Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνου, «το φυσικό τοπίο με το οποιοδήποτε ανάγλυφο έχει, με το ανάγλυφο ενός λατομείου προφανώς δεν μπορούν να συγκριθούν. Όμως, για κάθε λατομείο που μπορεί να λειτουργεί υπάρχει πλάνο αποκατάστασης».

Ανακύκλωση οικοδομικών απορριμμάτων

Χρυσάφι και χαλκός από τα μπάζα

Αυτάρκεις Λευκωσία και Λεμεσός για τα επόμενα 50 χρόνια

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει παραθέσει στον «Π» ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης :

https://politis.com.cy/politis-news/kypros/dieythyntis-tmimatos-geologikis-episkopisis-ston-p-anaptyxi-choris-latomeia-den-yparchei/
Εκτύπωση