Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.759, ημερομηνίας 20 Απριλίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου Ανώτερου Λειτουργού Επιθεώρησης Εργασίας του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το πρόγραμμα μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σημειώνεται αριθμός υπερβάσεων του οκτάωρου στόχου για το όζον. Επίσης, έχουν σημειωθεί υπερβάσεις τόσο της ετήσιας όσο και της εικοσιτετράωρης οριακής τιμής για τα αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ10.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ανησυχεί για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τις υπερβάσεις στο όζον και στα αιωρούμενα σωματίδια.»

 

Απάντηση ημερομηνίας 19 Νοεμβρίου 2012 της Υπουργού Υγείας κ. Ανδρούλας Αγρότου στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.759, ημερομηνίας 20 Απριλίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

        «Αναφέρομαι στην επιστολή σας ημερομηνίας 26 Απριλίου 2012 και σε συνέχεια απαντητικής επιστολής που έχετε λάβει από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ημερομηνίας 06/06/2012 σχετικά με το πιο πάνω θέμα σας παραθέτω τα σχόλιά μας στα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας αναφορικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων από τις υπερβάσεις των συγκεντρώσεων του Όζοντος και των Αιωρούμενων Σωματιδίων.

Όζον:

        Αναφορικά με το Όζον σημειώνεται ότι από τις μετρήσεις που διενεργούνται παρατηρούνται υπερβάσεις όπου σε τέτοιες περιπτώσεις το Υπουργείο Εργασίας ενημερώνει το κοινό για τις σχετικές υπερβάσεις σε ημερησία βάση μέσω της σχετικής του ιστοσελίδας. Οι υπερβάσεις στις τιμές του όζοντος οφείλονται κυρίως στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο καθώς και στην διασυνοριακή ρύπανση αφού το όζον μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις με τη βοήθεια του αέρα.

        Το όζον στην στρατόσφαιρα (10 km-50 km πάνω από τη γη) αποτελεί μιας ζωτικής σημασίας ασπίδα της βιόσφαιρας γιατί απορροφά την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία η οποία προκαλεί διάφορες ασθένειες και καταστροφές στο περιβάλλον και την έμβια ζωή. Το όζον παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της έμβιας ζωής στον πλανήτη και γενικά του περιβάλλοντος.

        Το όζον όμως στην τροπόσφαιρα (ατμόσφαιρα της γης μέχρι 10 km) είναι επιβλαβές για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Το όζον στην τροπόσφαιρα δημιουργείται στην παρουσία ηλιακού φωτός από την αντίδραση οξειδίων του αζώτου και οργανικών πτητικών ουσιών, προϊόντα ρύπανσης του περιβάλλοντος από διάφορες ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Αυξημένα επίπεδα ρύπανσης σε αύξηση της συγκέντρωσης του όζοντος στην ατμόσφαιρα.

        Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει τιμή στόχο ημερήσιου μέσου όρου 12 (μg/m3 όζοντος για την προστασία της ανθρώπινης υγείας μαζί και με άλλα μέτρα μείωσης της ρύπανσης της ατμόσφαιρας θα έχει σαν αποτέλεσμα και τη μείωση του όζοντος στην ατμόσφαιρα.

Το όζον είναι πολύ δραστικό και επιδρά και καταστρέφει ζωντανούς ιστούς όταν έρθει σε επαφή, με την εισπνοή ή άλλως πως.

 • Εισπνεόμενο ερεθίζει την αναπνευστική οδό,
 • προκαλεί δυσφορία,
 • προκαλεί βήχα, πονοκέφαλο, ναυτία,
 • ερεθίζει τα μάτια,
 • δημιουργεί προβλήματα στην αναπνοή,
 • επιδεινώνει το άσθμα, το εμφύσημα και τον χρόνιο βρογχίτη,
 • αυξάνει τη συχνότητα κρίσεων άσματος, καθότι καθιστά τα άτομα πιο ευαίσθητα σε αλλεργιογόνα,
 • ερεθίζει/καταστρέφει την επιφάνεια των πνευμόνων.

        Οι επιδράσεις είναι αναστρέψιμες, όμως επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες.

        Επίσης έχει αποδειχθεί ότι έκθεση στο όζον μπορεί να μειώσει την αμυντική ικανότητα του οργανισμού και να αυξήσει την ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Αιωρούμενα Σωματίδια:

        Αναφορικά με τα Αιωρούμενα Σωματίδια, οι υπερβάσεις στις τιμές των αιωρούμενων στερεών οφείλονται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες, από αερομεταφερόμενη σκόνη από γεωργικές περιοχές και από την Σαχάρα. Το Υπουργείο Εργασίας έχει επίσης καταρτίσει σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Υγείας, υπηρεσίες, δήμους ένα Σχέδιο Δράσης για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Το Γενικό Χημείο του Κράτους σε συνεργασία με την Αρμόδια Αρχή διεξάγει αναλύσεις για τον προσδιορισμό μετάλλων, πολυαρωματικών υδρογονανθράκων ανιόντων και κατιόντων, σε αιωρούμενα στερεά.

        Αιωρούμενα στερεά (ΑΣ) στον αέρα είναι ένα μείγμα στερεών και υγρών σωματιδίων τα οποία προέρχονται από φυσικές πηγές αλλά και ανθρωπογενείς δραστηριότητες ή από φυσικές πηγές και αποτελούνται από οργανικές και ανόργανες ουσίες.

        Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει για τα ΑΣ2.5 τιμή στόχο 20μg/m3 μέχρι το 2020 που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και κατ’ επέκταση τη μείωση των επιπτώσεων στην υγεία και γενικότερα στο περιβάλλον.

        Σε ό,τι αφορά τα αιωρούμενα στερεά, τα εισπνεόμενα σωματίδια, εναποτίθενται ανάλογα με το μέγεθός τους στην μύτη, τον λαιμό και τα πιο μικρά σε μέγεθος δύνανται να εισχωρήσουν στους πνεύμονες και ακόμη στη ροή του αίματος. Ως εκ τούτου το μέγεθος των στερεών είναι ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος σχετίζεται άμεσα με τις επιπτώσεις στην υγεία.

        Τα μικρού μεγέθους σωματίδια θεωρούνται πιο επικίνδυνα. Λόγω του μικρού μεγέθους τους παραμένουν στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μπορούν να μεταφερθούν εκατοντάδες ακόμα και χιλιάδες μίλια μακριά. Έκθεση σε τέτοια εισπνεόμενα σωματίδια (< 10μm) μπορεί να επηρεάσει τους πνεύμονες και την καρδιά.

        Μεγάλος αριθμός επιστημονικών ερευνών συνέδεσαν την εισπνοή αιωρούμενων στερεών με διάφορα προβλήματα υγείας όπως:

 • αναπνευστικά προβλήματα, βήχα,
 • μειωμένη λειτουργία πνευμόνων,
 • επιδείνωση άσθματος,
 • αρρυθμίες,
 • καρδιακή προσβολή,
 • πρόωρο θάνατο σε άτομα με καρδιακά προβλήματα και προβλήματα με τους πνεύμονες.

        Τα μικρά παιδιά είναι πιο ευπαθή στην παρουσία αιωρούμενων στερεών καθότι εισπνέουν μεγαλύτερο όγκο αέρα ανά kg βάρους συγκρινόμενα με τους ενήλικες. Γενικά όμως όλα τα άτομα κάθε ηλικίας ανάλογα με την ευαισθησία τους, είναι δυνατό να τίθενται σε αυξημένο βαθμό κινδύνου όταν εκτίθεται σε ψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων στερεών.

        Εν κατακλείδι αναφέρεται ότι το Υπουργείο Υγείας εκφράζει τις ανησυχίες του για τις υπερβάσεις που παρατηρούνται κυρίως στις τιμές των αιωρούμενων στερεών οι οποίες φαίνονται να είναι πιο συχνές από αυτές του όζοντος και να επηρεάζουν περισσότερο τις οικιστικές περιοχές.

        Έχοντας υπόψη όλες τις πιο πάνω αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν ψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων στερεών και όζοντος στην ατμόσφαιρα συστήνεται σε ομάδες πληθυσμού (όπως εργαζόμενοι, αθλητές, παιδιά κ.ά.) οι οποίες ασχολούνται με εξωτερικές δραστηριότητες να περιορίζουν την έκθεση τους σε εξωτερικούς χώρους τις μέρες κατά τις οποίες σημειώνονται υπερβάσεις.»

 

ΑΛ/ΜΜ/23.06.010.01.759(2)