Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.216, ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί για το αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων για επιβολή πρόσθετης ειδικής φορολογίας, τα έσοδα της οποίας θα καταλήγουν στα καταφύγια ζώων. Τα χρήματα, σύμφωνα με τις φιλοζωικές οργανώσεις, πρέπει να διατίθενται απευθείας στα καταφύγια ζώων, τα οποία θα αναλαμβάνουν τις στειρώσεις γάτων και σκύλων. Οι φιλοζωικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι τέτοιου είδους φορολογία υπάρχει και σε άλλες χώρες, π.χ. στη Γερμανία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν εξετάζει θετικά το αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων για εφαρμογή φορολογίας για τη χρηματοδότηση των καταφυγίων ζώων και γενικά τη χρηματοδότηση μέσω γενικής φορολογίας της εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά την ευημερία των ζώων, αλλά και τις ευθύνες των κατόχων ζώων συντροφιάς.» 

 

Απάντηση ημερομηνίας 25 Ιανουαρίου 2013 του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.216, ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

        «Αναφέρομαι στην επιστολή της Αναπλ. Γενικής Διευθύντριας της Βουλής των Αντιπροσώπων ημερομηνίας 29/10/12, με την οποία διαβιβάστηκε η πιο πάνω Ερώτηση και επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι το Υπουργείο θα έβλεπε θετικά την επιβολή μιας μικρής φορολογίας από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για συνεισφορά στη χρηματοδότηση των καταφυγίων ζώων.

        Ωστόσο, θα πρέπει να αναμένονται αντιδράσεις από πολίτες οι οποίοι δεν κατέχουν ζώα. Σημειώνεται ότι το θέμα της επιβολής μιας τέτοιας φορολογίας, εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών.

        Με την ευκαιρία αυτή σας διαβιβάζω τους χαιρετισμούς μου.»