Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.191, ημερομηνίας 11 Οκτωβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Νίκου Τορναρίτη

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο προτίθεται να τροποποιήσει τον περί Σκύλων Νόμο με την προσθήκη πρόνοιας για το ελάχιστο εμβαδόν κατοικίας ανά σκύλο, ώστε να μπορεί να εξασφαλίζεται η ευημερία του σκύλου, καθώς επίσης κατά πόσο μπορεί να υπάρξει καθορισμός μέγιστου αριθμού σκύλων που δικαιούται κάποιος να διατηρεί εντός και εκτός οικίας.

Η σχετική ερώτηση γίνεται μετά από παράπονα πολιτών.»

 

Απάντηση 23.06.010.01.191

Απάντηση ημερομηνίας 6 Απριλίου 2012 της Υπουργού Εσωτερικών κ. Ελένης Μαύρου στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.191, ημερομηνίας 11 Οκτωβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Νίκου Τορναρίτη

«Αναφέρομαι στην Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.191 που υποβλήθηκε από το Βουλευτή Λευκωσίας κ. Νίκο Τορναρίτη και αποστάληκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με επιστολή σας ημερομηνίας 18 Οκτωβρίου 2011 και επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι, ο καθορισμός του ελάχιστου εμβαδού κατοικίας ανά σκύλο ώστε να μπορεί να εξασφαλίζεται η ευημερία του σκύλου, εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, οι οποίες με βάση το Νόμο περί Ευημερίας των Ζώων γνωρίζουν το αναγκαίο μέγεθος χώρου για κράτηση των ζώων και τις αναγκαίες απαιτήσεις για την ευημερία τους.

2. Όσον αφορά τον καθορισμό μέγιστου αριθμού σκύλων που δικαιούται κάποιος να διατηρεί εντός και εκτός οικίας, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ετοιμάσει σχετικό τροποποιητικό Νομοσχέδιο το οποίο, μεταξύ άλλων, αποσκοπεί στον καθορισμό του μέγιστου αριθμού σκύλων που μπορεί κάποιος να διατηρεί σε διαμερίσματα ή οικία, εντός και εκτός κατοικημένης περιοχής. Επιπρόσθετα, απαγορεύει τη διατήρηση σκύλων στις ταράτσες και τα μπαλκόνια μονοκατοικιών και σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Το νομοσχέδιο προνοεί για τη δυνατότητα διατήρησης σκύλων στους ανοικτούς χώρους των μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι η περίφραξη της οικίας έχει το αναγκαίο ύψος σε σχέση με τη φυλή του ζώου ώστε να αποτρέπεται η έξοδος του ζώου ή την ελεύθερη κυκλοφορία του σε Οικιστικές Ζώνες.

3. Το Νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή αφού γίνει η αναγκαία διαβούλευση με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, Τοπικές Αρχές και Συνδέσμους Προστασίας των Ζώων.»