Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.357, ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων, υπάρχουν υποψίες ότι κυκλοφορεί στην ελεύθερη Κύπρο το λανέιτ σε υγρή μορφή (methomyl). Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ήδη έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται κρούσματα δηλητηριάσεων ζώων που οφείλονται σε κατάποση λανέιτ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν όντως έχει ξεκινήσει η παράνομη κυκλοφορία του υγρού λανέιτ στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, αν έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί άτομα που εισάγουν παράνομα το συγκεκριμένο δηλητήριο και αν έχουν καταγγελθεί δηλητηριάσεις ζώων που οφείλονται σε κατάποση υγρού λανέιτ.»

 

Απάντηση ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2013 του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.357, ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

        «Αναφέρομαι στην επιστολή της Αν. Γενικής Διευθύντριας της Βουλής των Αντιπροσώπων, με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2012, σχετικά με την πιο πάνω ερώτηση του βουλευτή της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, κ. Γιώργου Περδίκη και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

  1. 1.Το Συμβούλιο Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και Βιοκτόνων, λαμβάνοντας υπόψη την Οδηγία 2009/115/ΕΕ, που αφορά την έγκριση της διάθεσης στην κοινοτική αγορά των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν την ουσία methomyl, καθώς και την έγκριση αυτών των σκευασμάτων σε άλλα κράτη-μέλη, χορήγησε στις 06 Αυγούστου 2012, άδεια για διάθεση στην αγορά και χρήση στο φυτοπροστατευτικό προϊόν Lannate 20SL.

        Το εν λόγω προϊόν είναι σε υγρή μορφή και περιέχει τη δραστική ουσία methomyl, σε πολύ μικρότερη συγκέντρωση από τα σκευάσματα σκόνης που ήταν εγκεκριμένα στο παρελθόν (ποσοστό 20% έναντι 90% των σκευασμάτων σκόνης). Επιπλέον, η παρασκευάστρια εταιρεία υποχρεώθηκε να προσθέσει στο σκεύασμα πικραντικές και εμετικές ουσίες, για αποφυγή τυχαίας ή κακόβουλης δηλητηρίασης.

        Το Συμβούλιο Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και Βιοκτόνων έχει επιβάλει στους πωλητές του προϊόντος να τηρούν ειδικό έντυπο αγοράς κατά την πώλησή του (επισυνάπτεται ως Παράρτημα), στο οποίο ο αγοραστής να υπογράφει, για την παραλαβή της συγκεκριμένης ποσότητας και τον σκοπό της χρήσης του σκευάσματος, καθώς και ότι γνωρίζει τις ποινές που προβλέπονται στο Νόμο για την παράνομη χρήση του.

Επισημαίνεται ότι η διάθεση του σκευάσματος Lannate 20SL στην Κυπριακή αγορά άρχισε από τις 08 Νοεμβρίου 2012.

  1. 2.Οι έλεγχοι του Τμήματος Γεωργίας για την παράνομη διακίνηση φυτοφαρμάκων, ιδιαίτερα από τα κατεχόμενα, έχουν εντατικοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, στο μέτρο του δυνατού. Για το θέμα αυτό, υπάρχει άμεση συνεργασία με την Αστυνομία που συνδράμει, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που κρίνεται ότι για λόγους ασφάλειας των επιθεωρητών του Τμήματος Γεωργίας, είναι απαραίτητη η παρουσία της. Στα πλαίσια αυτών των ελέγχων, η Αστυνομία έχει προβεί μέχρι σήμερα στην καταγγελία δύο ατόμων, στην κατοχή των οποίων εντοπίστηκαν σκευάσματα Lannate 90SP από τα κατεχόμενα.
  2. 3.Σύμφωνα με πληροφόρηση από το Γενικό Χημείο του Κράτους, κατά το 2012 διαπιστώθηκαν 11 περιπτώσεις δηλητηρίασης ζώων από το σκεύασμα Lannate. Παρόλο που από τις αναλύσεις δεν μπορεί να διαπιστωθεί η μορφή του σκευάσματος που χρησιμοποιήθηκε (υγρό ή σκόνη), από το μακροσκοπικό έλεγχο των δειγμάτων φάνηκε η χρήση σκευασμάτων σκόνης και όχι υγρού σκευάσματος.

        Με την ευκαιρία αυτή σας διαβιβάζω τους χαιρετισμούς μου.»

ΝΧ/ΜΜ/Ap-23.06.010.02.357