ούρκικα προϊόντα μέσω κατεχομένων με τις πλάτες της Κομισιόν

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Φ: 30/04/2012
Φωτογραφία
Με την κάλυψη της Κομισιόν γίνεται η παράνομη διακίνηση προϊόντων και ψαριών από τα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες Αρχές της Κύπρου να μη λαμβάνουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρά κενά στους κανονισμούς που ρυθμίζουν τη διακίνηση διαμέσου της Πράσινης Γραμμής.
Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί κάπως το φαινόμενο, σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Γεωργίας στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων τμημάτων, αποφασίστηκε σε πρώτο στάδιο η αύξηση των ελέγχων στα προϊόντα που διακινούνται διαμέσου της Πράσινης Γραμμής.
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από 15 ετησίως αυξάνονται σε σχεδόν 50, ανακοίνωσε ο υπουργός Σοφοκλής Αλετράρης. Διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι λόγω του χρόνου που απαιτείται στην έκδοση των αποτελεσμάτων αναλύσεων που γίνονται με βάση τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, κάποια ακατάλληλα προϊόντα φτάνουν στην αγορά, τα καταναλώνουμε και μετά βγαίνουν τα αποτελέσματα.
«Αντιλαμβάνεστε ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων βγαίνουν μετά από δύο, τρεις, τέσσερις ημέρες, άρα υπάρχει αυτός ο ετεροχρονισμός. Αλλά αυτό συμβαίνει και με τα προϊόντα στις ελεύθερες περιοχές», ανέφερε.
Είπε ότι σε περίπτωση που μια ανάλυση είναι θετική, δηλαδή όταν υπάρχουν σημαντικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τότε καταγράφεται το όνομα του έμπορα που τα προμήθευσε και στην επόμενη μετακίνηση προϊόντων του συγκεκριμένου, «πιθανό να γίνει και δέσμευση του φορτίου μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των νέων αναλύσεων που θα γίνουν στο φορτίο αυτό».
Ανέφερε ότι στο παρελθόν υπήρξαν πολύ μεμονωμένες τέτοιες περιπτώσεις, ενώ κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον υπάρχει περίπτωση λόγω του ετεροχρονισμού να διατεθούν τέτοια προϊόντα στην αγορά και μετά να διαπιστωθεί ότι ήταν ακατάλληλα, ανέφερε: «Ναι, αυτό συμβαίνει και για προϊόντα που διακινούνται στις ελεύθερες περιοχές από τρίτες χώρες, αυτή είναι η διαδικασία».
«Είδαμε με τις Υγειονομικές υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο ποιοι έλεγχοι γίνονται και ενώ στο παρελθόν γινόταν περιορισμένος αριθμός δειγματοληψιών και ελέγχων, γύρω στα 10-15 δείγματα ετησίως, αποφασίσαμε, και ήδη υλοποιείται, ένα πρόγραμμα για μεγαλύτερες δειγματοληψίες και για το 2012 αναμένεται να ανέλθουν σε 40-50 δειγματοληψίες. Έτσι θα έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα για την καταλληλότητα και την υγιεινή των προϊόντων αυτών», σημείωσε ο υπουργός.
Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί, «γιατί θέλουμε μόνο κατάλληλα και υγιεινά προϊόντα να καταλήγουν στις ελεύθερες περιοχές, πάντα στα πλαίσια και τις πρόνοιες του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής».
Ο υπουργός ανέφερε ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί κατά πόσο τα προϊόντα που καταλήγουν στις ελεύθερες περιοχές έχουν όντως παραχθεί στα κατεχόμενα και δεν έχουν μεταφερθεί από την Τουρκία.
«Δεν είναι κάτι πολύ εύκολο να ελεγχθεί, υπάρχει όμως σχετική πρόνοια στον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής: αν υπάρχει βάσιμη υποψία ότι τα προϊόντα που διακινήθηκαν δεν έχουν παραχθεί στις κατεχόμενες περιοχές, τότε μπορεί να παραπεμφθεί το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», εξήγησε. Ο κ. Αλετράρης είπε ότι υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν και η Κομισιόν, κατόπιν δύο τουλάχιστον καταγγελιών, είχε αποφανθεί ότι τα προϊόντα είχαν τελικά παραχθεί στα κατεχόμενα.
Η ΠΕΚ καταδικάζει την παράνομη εμπορία
Η εμπορία παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τα κατεχόμενα είναι πραγματικότητα την οποίαδ ενμπορεί να την αμφισβητήσει κανένας, όπως πραγματικότητα είναι και η νόμιμηδ ιακίνηση προϊόντων από τακατεχόμενα στα οποία χρησιμοποιούνται τα επικίνδυνα και ακατάλληλα φυτοφάρμακα,αναφέρει η ΠΕΚ.
«Καλούμε τις υπηρεσίες του κράτους να εντείνουν τους ελέγχους τόσα στα φυτικά προϊόντα όσο και κατά τη διακίνηση απαγορευμένων ουσιών από τα κατεχόμενα, ώστε να διαφανεί το πραγματικό πρόβλημα πουυ πάρχει», ανέφερε στο «Φ» ο επαρχιακός γραμματέας της ΠΕΚ Χρίστος Παπαπέτρου, ο οποίος τόνισε ότι η παράνομη χρήση φυτοφαρμάκων θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αλλά και τη φήμη που έχουν τα κυπριακά προϊόντα.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΑ
Τα αγροτικά προϊόντα που έρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές στη βάση της συμφωνίας εφαρμογής του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή δεν τυγχάνουν τους αναγκαίους ελέγχους για τυχόν ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, αλλά ούτε και εάν τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται επιτρέπονται στην ΕΕ, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της ΕΚΑ Πανίκο Χάμπα. Προσθέτει ότι «η όλη διαμορφωθείσα κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών, όταν γνωρίζουμε όλοι ότι στα κατεχόμενα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά φυτοφάρμακα από την Τουρκία». Εισηγήθηκε, δε, την εντατικοποίηση των ελέγχων και αύξηση των προστίμων, μέχρι αφαίρεσης της άδειας εμπορίας από τα κατεχόμενα, για όσους παρανομούν. Απηύθυνε έκκληση και στους καταναλωτές όταν αγοράζουν προϊόντα να κοιτάζουν στο κασόνι όπου αναγράφεται ο παραγωγός των προϊόντων και από πού προέρχονται.
Μείωση τιμών ζητά ο Παναγροτικός
Κατά τις έρευνες του κρατικού χημείουδ εν έχουν εντοπισθεί σοβαρές περιπτώσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα αγροτικά προϊόντα, δηλώνει ογενικός γραμματέας του Παναγροτικού Νεκτάριος Κάρυος. «Χαιρετίζουμε την ευαισθησία του Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, του οποίου παρεμπιπτόντως ηγούνται έμποροι φυτοφαρμάκων, αναφορικά με την παράνομη και καταδικαστέα διακίνηση και ενδεχόμενη χρήση μη επιτρεπόμενων φυτοφαρμάκων από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε. Ο κ. Κάρυος κάλεσε όσους εμπορεύονται φυτοφάρμακα να μειώσουν τις τιμές τους, «οι οποίες είναι κατά πολύ ακριβότερες από τις επικρατούσες τιμές στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στηνΕλλάδα, ως μέτρο αντιμετώπισης της ισχυριζόμενης χρήσης τέτοιων φυτοφαρμάκων από τους αγρότες μας». 

Ψάρια από την Τουρκία βαφτίζονται τ/κυπριακά

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣκαι ονόματα κατέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για εμπόριο τούρκικων ψαριών τα οποία βαφτίζονται τουρκοκυπριακά από το Εμπορικό Επιμελητήριο του ψευδοκράτους και διακινούνται στις ελεύθερες περιοχές. Το Τμήμα Αλιείας διαπιστώνει σοβαρές αδυναμίες στους κανονισμούς που διέπουν το εμπόριο και τον έλεγχο των προϊόντων που διακινούνται. Προς την κατεύθυνση αυτή ενημέρωσε όλους τους εμπλεκόμενους για το γεγονός ότι στις ελεύθερες περιοχές διακινούνται ψάρια τα οποία δεν μπορούν να αλιεύσουν οι ψαρόβαρκες, αλλά και κάποια άλλα είδη σε μεγάλες ποσότητες, ενώ δεν υπάρχει αφθονία στα παράλια της Κύπρου. Τα γεγονότα αυτά τεκμηριώθηκαν και έπειτα από επισκέψεις στα κατεχόμενα. Ωστόσο, λόγω των συνοδευτικών εγγράφων και των πιστοποιητικών του τ/κ Εμπορικό Επιμελητηρίου δεν μπορούν να ανακοπούν. Οι κατασχέσεις που γίνονται αφορούν κυρίως τα μίνιμουμ μεγέθη των ψαριών, αλλά και όταν δεν αναφέρονται στα συνοδευτικά έγγραφα όλα τα είδη που διακινούνται στα πλαίσια της κοινής αλιευτικής πολιτικής.

ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

 
ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ
Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να αυξήσουν φέτος τη λήψη δειγμάτων σε φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από τα κατεχόμενα για να διαπιστωθεί κατά πόσο περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Τονίστηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ετοιμάσουν λίστα με τα ονόματα όλων των Τ/κ παραγωγών με βάση τα δείγματα που λήφθηκαν στο παρελθόν και που τα αποτελέσματα ήταν είτε σε κρίσιμα όρια, είτε εκτός ορίων. Πλέον έχουν δοθεί οδηγίες όπως τα προϊόντα που μεταφέρουν οι παραγωγοί αυτοί να τυγχάνουν στοχευμένων ελέγχων.