ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλ.:99520990, 97770761   Φαξ:22-325050  T.K.: 25082, 1306 – Λευκωσία

Προς: Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής

Λευκωσία 9 Μαρτίου 2011

Υπόμνημα του Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών Κύπρου.

1.    Το σύνολο των βιοκαλλιεργητών δεν έχει μέχρι σήμερα εισπράξει τις επιχορηγήσεις για την βιολογική γεωργία για τα έτη 2009 και 2010.

  1. Αναφορικά με το μέτρο 1.8.1., (καταβολή εξόδων πιστοποίησης για την βιολογική γεωργία) μέχρι σήμερα δεν έχει πληρωθεί κανένας βιοκαλλιεργητής τα έτη 2008, 2009 και 2010.
  2. Στο πλαίσια του μέτρου 1.5.1 (Εκσυγχρονισμός των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων), έχουν απορριφθεί χωρίς ουσιαστικό λόγο οι κυριότεροι και σημαντικότεροι βιοκαλλιεργητές.
  3. Δεν υπάρχει ικανοποιητική στελέχωση του Υπουργείου με άτομα ειδικευμένα στην Βιολογική Γεωργία, παρά τις παλαιότερες δεσμεύσεις του Υπουργείου.
  4. Εκκρεμεί η υλοποίηση του σχεδίου για την προώθηση της Βιολογικής Γεωργίας όπως αυτό έχει καταρτισθεί από το Υπουργείο σε συνεργασία με το Συμβούλιο Βιολογικών Προϊόντων. (Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο δεν έχει συγκαλέσει σε συνεδρίαση το Συμβούλιο Βιολογικών Προϊόντων για πάνω από δύο χρόνια).
  5. Η κατάργηση του μονοψωνίου  στην διάθεση των βιολογικών δημητριακών, που υπάρχει μόνο στην Κύπρο από τις 27 χώρες κράτη μέλη. Συγκεκριμένα  το εισαγόμενο βιολογικό κριθάρι είναι €550 τον τόνο, ενώ οι βιοκαλλιεργητής του Κυπριακού βιολογικού κριθαριού το πωλούν €145 τον τόνο.
  6. Επαναπροκήρυξη του προγράμματος για ένταξη νέων βιοκαλλιεργητών μέχρι και τον Μάιο του 2011 με δικαίωμα ένταξης μέχρι και τον Μάιο του 2015. Υπάρχει και σχετική δέσμευσης του Υπουργείου Γεωργίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου βιολογικών προϊόντων.
  7. Υπάρχει αρνητική προσέγγιση λειτουργών του αρμόδιου υπουργείου προς την βιολογική γεωργία, παρά τις αντίθετες αποφάσεις και οδηγίες της Ε.Ε.

 

 

Ο πρόεδρος                                                                               Ο Γραμματέας

Λάκης Πίγγουρας                                                                       Κώστας Ησαΐας