Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1989, η Κούβα έχασε αυτόματα τις ζωτικές της προμήθειες σε τρόφιμα και άλλα είδη. Για 4 χρόνια οι Κουβανοί υπέφεραν από σοβαρότατες ελλείψεις κατάφεραν όμως, μέσα από ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα, μια κοινωνική και περιβαλλοντική επανάσταση στη γεωργία.

Μέσω ανακατανομής της γεωργικής γης, της οργανικής καλλιέργειας και τη μετατροπή όλων των κενών οικοπέδων και χώρων στις πόλεις, πέτυχαν μέχρι το 90% της κατανάλωσης φρέσκων λαχανικών στη Χαβάνα να παράγονται στην ίδια την πόλη.

Με όλη σχεδόν τη παραγωγή να γίνεται με βιολογικές καλλιέργειες που επιπλέον βελτίωσαν το μικροκλίμα και το περιβάλλον των πόλεων.

allotmentsΠολλές Ευρωπαϊκές χώρες επίσης ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να μεγαλώνουν τα δικά τους λαχανικά και φρούτα.

Με λίγο περισσότερο από 100 στερλίνες το χρόνο μπορεί για παράδειγμα ένας λονδρέζος να ενοικιάσει γύρο στα 200 τετραγωνικά μέτρα γη, με περίφραξη, αποθήκη, νερό και δωρεάν λιπάσματα και συμβουλές από γεωπόνο.

Αυτό φυσικά είναι πολύ χρήσιμο για όσους δεν έχουν δική τους αυλή.

Γιατί όμως τόσο ενδιαφέρον από την πολιτεία να προωθήσει αυτή τη δραστηριότητα και ποιο το όφελος;

Τα κύρια οφέλη είναι το φανερό πλεονέκτημα της άσκησης, η βελτιωμένη διατροφή και η ψυχολογία.

Και αν φυσικά πάει καλά η παραγωγή υπάρχει και το μεγάλο πλεονέκτημα του οικονομικού κέρδους  που σε δύσκολες εποχές αυτό δεν πρέπει να το υποτιμούμε.

(1)  Άσκηση: Μέσα από την κηπουρική ενεργοποιούνται πολλοί μυς με ιδιαίτερα καρδιαγγειακά πλεονεκτήματα, αναπτύσσονται δραστηριότητες που μειώνουν την οστεοπόρωση, βελτιώνεται η μυϊκή δύναμη και η γενική έκθεση στο ύπαιθρο κάνει καλό.

(2)  Διατροφικά πλεονεκτήματα: Η ίδια παραγωγή οδηγεί στην μεγαλύτερη κατανάλωση φρέσκων προϊόντων τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία και αν εφαρμόζεται και η βιολογική καλλιέργεια αυτή θα είναι ωφέλιμη και για το περιβάλλον.

(3)  Ψυχολογικά πλεονεκτήματα: Αυξάνει το αίσθημα της επιτυχίας, της ανεξαρτησίας και της αυτάρκειας που μαζί με την έκθεση στη φύση και τη συναναστροφή με άλλους κηπουρούς βελτιώνει την ψυχολογία του ατόμου.

Για να αυξηθεί και στην Κύπρο ο αριθμός των ατόμων που καλλιεργούν τα δικά τους προϊόντα θα πρέπει:

(α) Να ετοιμαστεί πληροφοριακό υλικό για στήριξη μιας εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για τα πλεονεκτήματα μαζί με τεχνικές συμβουλές και οδηγίες.

(β) Να εντοπιστούν από τις Τοπικές Αρχές κατάλληλοι χώροι ή και να ενοικιαστούν οικόπεδα τα οποία με πολύ λίγα έξοδα θα μπορούν να μετατραπούν σε μικρά τεμάχια για ενοικίαση.

(γ) Να ενημερωθούν τα φυτώρια για να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση φυτών λαχανικών.

(δ) Σε καθορισμένες ώρες και χώρο να προσφέρεται δωρεάν συμβουλή από γεωπόνο και ίσως μαζί με κοπριά ή και κομπόστα.

Οι λαχαναγορές σε κεντρικές πλατείες των ευρωπαϊκών πόλεων είναι συχνό φαινόμενο με τα οργανικά προϊόντα να παίρνουν πρώτη θέση.

Δυστυχώς οι λαχαναγορές στην Κύπρο είναι λίγες, σε μακρινό σημείο ή ακόμη και ανύπαρκτες σε πολλές πόλεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι αγρότες να πωλήσουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους και οι καταναλωτές να πληρώνουν ψηλότερες τιμές λόγω των μεσαζόντων.

Φυσικά οι αγορές αυτές θα δώσουν και την ευκαιρία σε όσους παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες από ότι καταναλώνουν να τις πωλήσουν εύκολα και απλά.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Επίτροπος Περιβάλλοντος

Http://perivallon.eu