Αγία Νάπα: «Μυρίζει μπαρούτι» σε αρκετά πόστα όπου δραστηριοποιούνται επαγγελματίες θαλασσίων αθλημάτων (ταχύπλοα κ.λπ.) αφού, όπως αναφέρει στον «Φ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Χατζηδημητρίου, στην Αγία Νάπα υπάρχουν αμφισβητούμενα σημεία τα οποία διεκδικούν πέραν του ενός επαγγελματία. Πρόκειται για τρία σημεία και σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι άρχισαν ήδη να δραστηριοποιούνται παράνομα.

Από πλευράς του ο δήμαρχος της Αγίας Νάπας ανέφερε στον «Φ», ότι ο Δήμος απεφάσισε την κατακύρωση τριών προφορών εκ των οποίων οι δύο ακυρώθηκαν ύστερα από προσφυγή στην Κεντρική Επιτροπη Παραλιών, ενώ η μια επικυρώθηκε.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι ο Δήμος θα αποφασίσει προσεχώς για το τι δέον γενέσθαι.

Σημειώνει ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας είναι ο μοναδικός που προκήρυξε προσφορές όχι με βάση τη νομοθεσία που ενέκρινε η Βουλή αλλά με βάση τις οδηγίες του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος είχε καλέσει τις επηρεαζόμενες τοπικές Αρχές να μην εφαρμόσουν τη νομοθεσία της Βουλής επειδή προσκρούει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο κ. Καρούσος υπέδειξε επίσης, πως ο Δήμος θα έχει πολλαπλάσια έσοδα από όσα είχε για δεκαετίες όταν δεν προκηρύσσονταν προσφορές. Όπως εξήγησε, μόνο σε μία περίπτωση από την οποία ο δήμος εισέπραττε €5.000 ετησίως για την άδεια που εξέδιδε για συγκεκριμένο πόστο, τώρα υπήρξε προσφορά €60.000. Ανάλογη κατάσταση εκτιμούμε ότι θα επικρατήσει και στις υπόλοιπες περιπτώσεις στις οποίες θα προκηρύξουμε προσφορές στο μέλλον, είπε. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση, ότι τα έσοδα από €40.000 το χρόνο που είναι σήμερα θα φτάσουν στις €300.000. Σημαντικά έσοδα αναμένεται να έχει μελλοντικά ο Δήμος και από την ενοικίαση κρεβατιών και ομπρελών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματικών Θαλάσσιων Αθλημάτων, ανέφερε στον «Φ», ότι οι τοπικές Αρχές θα μπορούσαν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα αν προκηρύσσουν και κατακυρώνουν τις προσφορές εγκαίρως. Η εκκρεμότητα δεν ωφελεί κανένα, είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, ο οποίος υπέδειξε ότι ήδη κάποιοι δραστηριοποιούνται παράνομα, οπόταν οι τοπικές Αρχές δεν εισπράττουν δικαιώματα, αφού δεν εκδίδουν άδειες, ενώ παράλληλα έχει απώλειες και το κράτος, αφού τα έσοδα δεν δηλώνονται στον Φόρο Εισοδήματος.

Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε επίσης πως, παρόλον ότι τα μέλη του Συνδέσμου διαφωνούσαν με τη διαδικασία των προσφορών, θεωρώντας πως με την πολύχρονη παρουσία τους στα διάφορα πόστα απέκτησαν κάποια δικαιώματα, εντούτοις, την αποδέχτηκαν και υπέβαλαν προσφορές είτε μόνοι τους είτε συνεργαζόμενοι.

«Πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε "ναυμαχίες" σύντομα»

Ειδικά για την Αγία Νάπα, όπου τα πόστα θεωρείται ότι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, έναντι άλλων πόστων σε άλλες παραλίες της Κύπρου, ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι στις προσφορές που προκήρυξε ο δήμος με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, συμμετείχαν διάφοροι ενδιαφερόμενοι, κάποιοι εκ των οποίων υπέβαλαν και ιεραρχικές προσφυγές αλλά η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών δεν εξέδωσε ακόμη την απόφαση της ή αν εξεδόθη, ο Δήμος δεν την κοινοποίησε ακόμη στους ενδιαφερόμενους, ώστε να ενεργήσει ο καθένας όπως θεωρεί σωστό, εντός των πλαισίων του νόμου.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, η μη ανακοίνωση των αποφάσεων για τρεις προσφυγές, οδηγεί στη διαρροή πληροφοριών για το ποιος δικαιώθηκε και ποιος όχι, κάτι το οποίο δημιουργεί μεγάλη ένταση μεταξύ των ενδιαφερομένων.

«Πολύ φοβάμαι, πως αν αρχίσουν κάποιοι να εξυπηρετούν κόσμο παράνομα θα έχουμε "ναυμαχίες" και δεν υπερβάλλω», είπε. Όπως εξήγησε, προκηρύχθηκε προφορά σε συγκεκριμένη παραλία (κοντά στο λιμανάκι Αγίας Νάπας) και ένας από τους προσφοροδότες προσέφυγε στην Κεντρική Επιτροπή Παραλιών θεωρώντας ότι υπήρξαν κάποιες παρατυπίες. Ο Δήμος αντί να αναμένει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών προκήρυξε παράτυπα δεύτερη προσφορά, την οποία και κατακύρωσε, ενώ εκκρεμούσε ήδη η πρώτη προσφυγή.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, εγείρεται το ερώτημα γιατί η Κεντρική Επιτροπή εξέτασε μία ιεραρχική προσφυγή που υπεβλήθη νομότυπα και παράλληλα μία προσφυγή που δεν έπρεπε καν να ληφθεί υπόψη, αφού προέρχεται από δεύτερη προσφορά. Τώρα έχουμε δύο μνηστήρες για τον ίδιο χώρο, γι' αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση το συντομότερο δυνατό, είπε.

Στους παράνομους συμφέρει η καταγγελία

Σχετικά με όσους δραστηριοποιούνται παράνομα, χωρίς να εξασφαλίζουν άδειες από τις τοπικές Αρχές, ο πρόεδρος των επαγγελματιών ανέφερε ότι αυτοί προτιμούν να καταγγέλλονται παρά να εξασφαλίζουν άδεια, αφού ενόσω βρίσκονται στην παρανομία δεν πληρώνουν το αντίτιμο της άδειας, αλλά ούτε και φόρο εισοδήματος.

Καταγγέλλονται από τη Λιμενική Αστυνομία είτε από τον Δήμο και όταν οδηγηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου η πρώτη υπόθεση, ο δικηγόρος τους ενημερώνει τον Δικαστή ότι εκκρεμούν άλλες 10-15 καταγγελίες, οπόταν συνεκδικάζονται. Για κάθε καταγγελία μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο €200 και με αυτά «καθαρίζουν», είπε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Γράφει: Βάσος Βασιλείου, Φιλελεύθερος
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-topika/43/307849/navmachies-gia-ta-thalassia-athlimata-stis-paralies#sthash.Uu8KTRfd.dpuf