image011Τώρα που άρχισε ο κόσμος σιγά σιγά να πηγαίνει στις παραλίες άρχισαν και τα πολλά ερωτήματα και απορίες για πράγματα και καταστάσεις. 
Υπάρχουν ορισμένα σημαντικά θέματα που είναι καλά να γνωρίζουν όλοι, κυρίως βάση του Περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο (ΚΕΦ.59) και οι πρόσφατες αλλαγές του:

Το σχέδιο χρήσης παραλίας:


Στο άρθρο 5Ζ του νόμου, αναφέρεται η υποχρέωση της Τοπικής Αρχής που χειρίζεται την παραλία, να ετοιμάσει ένα Σχέδιο Χρήσης Παραλίας το οποίο να χαρτογραφεί:

1) τους χώρους όπου θα τοποθετηθούν τα θαλάσσια σπορ για να μην υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας των λουομένων.
2) Τις περιοχές όπου θα τοποθετηθούν ομπρέλες από την Τοπική Αρχή, με 50% κενό χώρο για όσους δεν θέλουν να ενοικιάσουν κρεβατάκια και ομπρέλες.
3) Τη δημιουργία προσβάσεων για διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ατόμων με αναπηρίες.
4) Τα είδη και το χώρο των διευκολύνσεων που προσφέρονται στην παραλία

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζει το κοινό ότι μετά από πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων στο άρθρο 5Ζ, από το 2019 οι Τοπικές Αρχές είναι υπόχρεες να ειδοποιούν το κοινό με δημοσίευση σε 2 εφημερίδες ημερήσιου τύπου, ότι έχουν αναρτήσει τα Σχέδια Χρήσης των παραλιών τους στην ιστοσελίδα τους.
Δυστυχώς και παρά το ότι ξεκίνησε η περίοδος λουομένων, δεν γίνεται ούτε γνωστοποίηση στον τύπο, ούτε και ανάρτηση στων σχεδίων στην ιστοσελίδα των Τοπικών Αρχών. Μερικοί που το έκαναν έβαλαν μόνο μερικά σχέδια.

Παλιές ιδιωτικές παραλίες

Μέχρι το 2004 μερικοί είχαν άδεια για παροχή «υπηρεσιών ή διευκολύνσεων» η οποία τώρα δεν ισχύει.
Παρά το ότι αυτό απαγορεύεται στο νόμο, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 5 με 7 περίπου ξενοδοχεία τα οποία συνεχίζουν την εκμετάλλευση της παραλίας και το κράτος εδώ και χρόνια δεν έχει πάρει μέτρα εναντίον τους. Μερικοί απειλούν μάλιστα τους επισκέπτες στις παραλίες μπροστά από το ξενοδοχείο τους ή και δεν επιτρέπουν στην Τοπική Αρχή να εκμεταλλευτεί το χώρο είτε η ίδια είτε μέσω της διαδικασίας των προσφορών που επιβάλει ο νόμος.
Τον Αύγουστο του 2017 απευθύνθηκα επίσημα μέσω της Βουλής στην Κυβέρνηση για να πληροφορήσει τη Βουλή, ποιες είναι αυτές οι παραλίες αλλά δεν έχει έρθει απάντηση. Υπόψη ότι τα έσοδα από τις παραλίες είναι ψηλά αφού για παράδειγμα τα ετήσια έσοδα της Αγίας Νάπας κυμαίνονται μεταξύ €2εκ - €3εκ το χρόνο, ενώ η Κοινότητα με τα πιο ψηλά ετήσια εισοδήματα από τις παραλίες, είναι ο Άγιος Τύχωνας με έσοδα που κυμαίνονται στις €130000 περίπου.200x20000020

Ιδιωτικές παραλίες με νόμο

Ένας πλάγιος τρόπος που η κυβέρνηση επέλεξε και δυστυχώς ψήφισε η Βουλή, είναι αν σε μια παραλία έχει γίνει επίχωση ή λιμενοβραχίονας, άσχετα αν αυτά έγιναν νόμιμα ή παράνομα, θα μπορεί με διάταγμα να κηρυχθεί η παραλία ως «χώρος ελλιμενισμού» και μετά να δοθεί σε ιδιώτη για εκμετάλλευση.
Η κυβέρνηση δοκίμασε και πιο παλιά να δώσει τις Δασικές παραλίες (πχ Ακάμας, Δασούδι, Πέτρα του Ρωμιού, Κόννος κλπ) για εκμετάλλευση σε ιδιώτες ή σε Κοινοτικά Συμβούλια, αλλά μετά έντονες αντιδράσεις ο κανονισμός αποσύρθηκε.

Γίνεται να πάρω το σκύλο μου στην παραλία;

dog beachΜετά από πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων έχουν γίνει και σε αυτό το θέμα αλλαγές.
α) Δεν επιτρέπεται ποτέ, να πηγαίνουν σκύλοι σε προστατευμένες παραλίες.
β) Δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν σκύλοι σε παραλίες που έχουν κηρυχθεί «παραλίες λουομένων» κατά την περίοδο που καθορίζεται ως Περίοδος Λουομένων.
γ) Παραλίες που δεν εμπίπτουν στο α και β πιο πάνω επιτρέπεται.

Όμως, οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η νομοθεσία αναφέρει επίσης στο άρθρο 5Δ ότι:
«απαιτείται όπως οι σκύλοι είναι δεόντως εμβολιασμένοι και οι ιδιοκτήτες τους έχουν στην κατοχή τους σχετικό βιβλιάριο υγείας, το οποίο, εφόσον ζητηθεί, παρουσιάζεται στην οικεία αρχή προς απόδειξη του γεγονότος αυτού.» και φυσικά, να μαζεύει τις ακαθαρσίες του σκύλου του.

Οι επόμενες απειλές στις παραλίες που ανήκουν σε όλους μας, είναι η ανάπτυξη ιδιωτικών παραλιακών χωριών και οι Παραλίες με είσοδο.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου,

Βουλευτής, Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.