Την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτησή του «για τις συνεχείς καταστροφικές ενέργειες που συντελούνται με την ανοχή, ή λόγω της αναποτελεσματικότητας των μηχανισμών επιβολής ελέγχου του κράτους, οι οποίες πλήττουν ανεπανόρθωτα το φυσικό πλούτο και το περιβάλλον της χώρας μας και μας εκθέτουν διεθνώς», εκφράζει, σε ανακοίνωσή του, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ).

«Η περίπτωση των παράνομων οικοδομικών εργασιών σε ζώνη προστασίας της παραλίας στον Άγιο Τύχωνα, την οποία καυτηρίασε πρόσφατα με ανακοίνωσή του το ΕΤΕΚ, δυστυχώς δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Οι παράνομες επεμβάσεις σε παραλίες της Κύπρου όπως είναι η περίπτωση ισοπέδωσης των αμμόλοφων στην Πόλη Χρυσοχούς σε παραλία που εμπίπτει σε προστατευόμενη Ζώνη (Δίκτυο Natura 2000), καθώς και σε παραλίες της Ορόκλινης αλλά και στην παραλία «Fig Tree» στο Παραλίμνι, είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα αυθαίρετων ενεργειών που καταδεικνύουν πως το σύστημα ελέγχου και επιβολής τάξης στα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά πράγματα του τόπου μας νοσεί. Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται και από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, του Σεπτέμβρη 2014», προσθέτει.

Το Επιμελητήριο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να αναλογιστούν το χρέος και την ευθύνη τους και να αναλάβουν δράση τερματισμού και αποτροπής παρόμοιων φαινομένων.

Το ΕΤΕΚ αναφέρει ότι αναμένει από τα αρμόδια Υπουργεία να ανακοινώσουν το συντομότερο συγκεκριμένα μέτρα που προτίθενται να λάβουν για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες περιπτώσεις παρανομίας αλλά και τα μέτρα που θα επιβληθούν για την αποκατάσταση της τάξης στις περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Σε αντίθετη περίπτωση, η ασυδοσία και τα φαινόμενα παρανομίας θα συνεχιστούν με απρόβλεπτες συνέπειες για τον τόπο», καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/environment/246580/kampanaki-etek-gia-paranomes-epemvaseis-se-paralies-perioxes#.dpuf