Φιλελεύθερος 13/06/2015 Οδηγίες Χάσικου προς το Τμήμα Πολεοδομίας για άρση της αυθαιρεσίας

Λάρνακα: Γνωμάτευση από το αρμόδιο Τμήμα της Υπηρεσίας Πολεοδομίας και Οικήσεως, κατά πόσο δύναται να εκδοθεί διάταγμα κατεδάφισης του αυθαίρετου έργου που δημιούργησε ο Δήμος Παραλιμνίου στην παραλία «Fig Tree», αναμένει το Υπουργείο Εσωτερικών, για να κινηθεί ανάλογα. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το χθεσινό ρεπορτάζ του «Φ» για την υπόθεση.
Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, με δηλώσεις του στον «Φ», επισήμανε ότι πρόκειται για αυθαίρετο έργο, για το οποίο ο Δήμος Παραλιμνίου δεν αποτάθηκε στα αρμόδια κρατικά Τμήματα ώστε να λάβει άδειες, αλλά κυρίως τις απαραίτητες μελέτες για την κατασκευή του.
Ερωτηθείς για το πώς προτίθεται να δράσει το Υπουργείο Συγκοινωνιών, δεδομένης της άρνησης του Δήμου Παραλιμνίου να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Τμήματος Δημοσίων - Θαλασσίων Έργων, ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ότι το μόνο Υπουργείο που μπορεί να πιέσει τον Δήμο Παραλιμνίου είναι αυτό των Εσωτερικών.
Λειτουργός του Τμήματος Δημοσίων - Θαλασσίων Έργων, που μίλησε στον «Φ», ανέφερε ότι ο ισχυρισμός που πρόβαλε στο Τμήμα ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, προκειμένου να κατασκευάσει το έργο, ήταν ότι στην παραλία «Fig Tree», υπήρχε πρόβλημα διάβρωσης. Του διαβιβάστηκε ότι για το έργο έπρεπε να διεξαχθούν οι απαραίτητες μελέτες και μετρήσεις, αλλά ουδέποτε ο Δήμος Παραλιμνίου συναίνεσε σε αυτές τις υποδείξεις. 

Ο λειτουργός του Τμήματος Δημοσίων - Θαλασσίων Έργων ανέφερε ακόμη ότι η Υπηρεσία Επάρχου Αμμοχώστου, μέσα από νομοθεσία που καλύπτεται από τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, μπορεί να λάβει διάφορα μέτρα κατά του παρανομούντα Δήμου Παραλιμνίου.

Ο λειτουργός επισήμανε τέλος ότι ο Δήμος Παραλιμνίου συνεργάστηκε σε άλλα παρόμοιας φύσης έργα που έγιναν στα όριά του, αλλά ουδέποτε στο συγκεκριμένο. Τόνισε ακόμη ότι η απουσία συνεργασίας συντελέστηκε παρά τα άπειρα προφορικά και γραπτά υπομνήματα που έγιναν από διάφορες Υπηρεσίες για να συμμορφωθεί με τις πρόνοιες της νομοθεσίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο επιδείνωσε το υπάρχον πρόβλημα της διάβρωσης.

Το Τμήμα Θαλασσίων Ερευνών, με αφορμή το δημοσίευμα του «Φ», πρόκειται από την ερχόμενη εβδομάδα να επιθεωρήσει εκ νέου την κατάσταση στην παραλία «Fig Tree».
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες προσπαθήσαμε επανειλημμένως να επικοινωνήσουμε με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου, Θεόδωρο Πυρίλλη, αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο. 

Στο κενό οι παραστάσεις του Υπ. Συγκοινωνιών
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι παραστάσεις του Υπουργείου Συγκοινωνιών προς τον Δήμο Παραλιμνίου, γραπτές και προφορικές, άρχισαν από τον Απρίλιο του 2013, όταν ξεκίνησαν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις του δήμου και οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2014.

Για παράδειγμα, στις 20 Ιανουαρίου 2014 με κατεπείγον μήνυμά του προς τον Θεόδωρο Πυρίλλη και τον έπαρχο Αμμοχώστου Άντρο Κτωρίδη, το Τμήμα Δημοσίων – Θαλασσίων Έργων ανέφερε τα εξής: «Έχουμε ενημερωθεί ότι πέραν των επεμβάσεων που διαπιστώθηκε ότι έγιναν στον θαλάσσιο χώρο του ‘’Fig Tree’’, τον περασμένο Απρίλιο (κατασκευή κάθετου προβόλου από φυσικούς ογκόλιθους μήκους 30 περίπου μέτρων) για τις οποίες σας είχαμε πληροφορήσει με επιστολή στις 8 Απριλίου 2013, έχουν γίνει νέες σημαντικές επεμβάσεις τις τελευταίες μέρες στη συγκεκριμένη παράκτια ζώνη». Το Υπουργείο Συγκοινωνιών – Τμήμα Θαλασσίων Ερευνών στο ίδιο υπόμνημα τόνιζε ότι «η άναρχη απόρριψη ογκόλιθων τέτοιου μεγέθους εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια των χρηστών της παραλίας και των λουμένων».
Και πρόσθεσε «είναι ανεπίτρεπτες ενέργειες, αφού αλλοιώνουν την αισθητική και τη μορφολογία του χώρου, υποβαθμίζοντας την ποιότητα της ακτής, προκαλούν προβλήματα διάβρωσης και αρνητικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα». 
Το Τμήμα Θαλασσίων Ερευνών καλούσε από τότε τον Θεόδωρο Πυρίλλη να συμμορφωθεί με τις ώς τότε υποδείξεις που του είχαν γίνει. Συγκεκριμένα, «ως θέμα αρχής το Τμήμα θεωρούσε απαράδεκτο το γεγονός των αυθαίρετων επεμβάσεων πάνω στην ακτή και μέσα στη θάλασσα, χωρίς τις αναγκαίες τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες. Και χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση της σχετικής άδειας και έγκρισης. Όπως επανειλημμένα είχε αναφερθεί από μέρους του τμήματος, η οποιαδήποτε ανοχή, εκτός του ότι συνιστούσε παράλειψη συμμόρφωσης με τη σχετική νομοθεσία, επιτρέπει τη δημιουργία εντυπώσεων για μεροληψία και ενθαρρύνει την επανάληψη της αυθαιρεσίας. Γι’ αυτό η μόνη λύση ήταν ο τερματισμός όλων των παρανομιών και η επαναφορά και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος».  

Σάλος από το δημοσίευμα 
Το χθεσινό δημοσίευμα προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη. Έδωσε απάντηση στην απορία που διακατείχε αρκετούς πολίτες σχετικά με τη διάβρωση της παραλίας «Fig Tree», πώς και γιατί περιήλθε σε τόσο κακή κατάσταση.
Ο «Φ» δέχθηκε αρκετά τηλεφωνήματα, ακόμη και από τη Λευκωσία, από άτομα τα οποία είχαν διαπιστώσει το πρόβλημα, αλλά αδυνατούσαν να αντιληφθούν την αιτία που το προκαλούσε.
Επιχειρηματίες στον Πρωταρά επικοινώνησαν επίσης με τα γραφεία μας, αναφέροντας ότι μάταια έθεταν το πρόβλημα στον Δήμο Παραλιμνίου ως τώρα και πως κανένας δεν τους λάμβανε ουσιαστικά υπόψη.
Ακόμα και όταν ο Δήμος τοποθετούσε άμμο για να καλύψει, προσωρινά έστω, το πρόβλημα που δημιούργησε με την αυθαίρετη παρέμβασή του στην παραλία-σήμα κατατεθέν του Πρωταρά. 

Γράφει: Πάμπος Βάσιλας

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/261871/pros-apokatastasi-i-paralia-fig-tree#sthash.H7pkhvQu.dpuf