Φιλελεύθερος Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2014 9:10 πμ

Λεμεσός: Η υπόθεση των παράνομων οικοδομικών δραστηριοτήτων στην παραλία του Αγίου Τύχωνα αποδεικνύει πως η κρατική μηχανή είναι δυσκίνητη και παρεμβαίνει κατόπιν εορτής, όταν ήδη δημιουργηθούν τετελεσμένα και χωρίς προοπτική ανατροπής τους. Άλλωστε, μέχρι σήμερα όσοι έκτισαν χωρίς τις απαραίτητες άδειες, γνωρίζουν ότι τα παράνομα κατασκευάσματα δεν θα κατεδαφιστούν, διότι όλοι ξέρουν πως οι σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας είναι ανενεργές και υλοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά εναντίον όσων δεν έχουν επιρροή στο σύστημα.
Στη διερεύνηση της υπόθεσης από την Αστυνομία, συνέτεινε σε μεγάλο βαθμό η επιμονή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, ο οποίος διαπίστωσε πως οι παράνομες εργασίες εκτελούνταν στην παραλία «Καστέλλα» κάτω από τη μύτη του κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Τύχωνα, το οποίο κατηγορείται, τώρα, ότι ανέχτηκε τις παρανομίες. Στην κατάθεση μάρτυρα κατηγορίας (υπαλλήλου στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού) εναντίον του κοινοτάρχη, αναφέρονται τα εξής: «Προέβη ή επέτρεψε την επέμβαση στη ζώνη προστασίας της παραλίας με την προσθήκη οικοδομής στο περίπτερο Αρ.1 που βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή Αγ. Τύχωνα.
Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος προέβη ή επέτρεψε την κατασκευή σιδερένιας κατασκευής με σκοπό την ανέγερση οικοδομής. Ειδοποιήθηκε με επιστολή ότι οι ενέργειες του είναι παράνομες και θα πρέπει να σταματήσουν αλλά μέχρι σήμερα δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις του γραφείου μου».

Σε επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς τον Αναπληρωτή Έπαρχο Λεμεσού, ημερομηνίας 29 Ιουλίου 2014, αναφέρονται και τα εξής: «Το κοινοτικό Συμβούλιο του Αγίου Τύχωνα παρανομεί και δεν συμμορφώνεται, παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις και κατά συνέπεια χρειάζεται να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα εναντίον του με την εμπλοκή τρίτων. Ως εκ τούτου χρειάζεται, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να προχωρήσετε στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για αφενός τερματισμό αμέσως των εργασιών ανέγερσης του υποστατικού και αφετέρου για εξάλειψη της παρανομίας και παραδειγματική κατανομή ευθυνών το συντομότερο δυνατόν, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής σχετικής γραπτής καταγγελίας στην Αστυνομία. Το ότι είχατε τον περασμένο Μάιο απευθυνθεί στην Αστυνομία και το Κτηματολόγιο χωρίς, όπως διαφάνηκε, αποτέλεσμα, δεν σημαίνει, ότι το θέμα έχει για σας λήξει». Είχε προηγηθεί επιστολή του Γενικού Ελεγκτή ημερομηνίας 16 Ιουλίου στην οποία αναφέρονταν και τα εξής: Σε συνέχεια της επιστολής μας (20/5/2014) προς τον Έπαρχο, παρακαλώ σημειώστε ότι η Υπηρεσία μας, κατόπιν καταγγελίας που υποβλήθηκε στις 28/4/2014 σχετικά με παράνομες επεμβάσεις που διενεργήθηκαν στην πιο πάνω περιοχή (ανέγερση διώροφου κτηρίου μεταλλικής κατασκευής το οποίο προορίζεται για εστιατόριο/καφετέρια, ίσως και νυκτερινό κέντρο), σε γη που ανήκει στο κράτος, εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και χωρίς την έκδοση της απαιτούμενης πολεοδομικής άδειας για το έργο, εξέτασε το θέμα και διαπίστωσε ότι: · Το εν λόγω υποστατικό βρίσκεται σε κρατική γη, εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας, η οποία δεν έχει εκμισθωθεί στο κοινοτικό Συμβούλιο. ·
Για τις πιο πάνω επεμβάσεις, το κοινοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια, καθώς και την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εκμίσθωση της γης, την παραχωρηθείσα χαλάρωση καθώς και την απαιτούμενη παρέκκλιση από τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Λεμεσού. Απαιτείτο έγκριση του Υπουργικού Η Πολεοδομία με επιστολή της προς τον Γενικό Εισαγγελέα (22/7/2014) τον ενημέρωνε ότι για υλοποίηση της ανάπτυξης απαιτείται έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Στις 30/4/2014 το Τμήμα έστειλε επιστολή ζητώντας την αναστολή των εργασιών που άρχισαν ήδη. Επειδή οι εργασίες συνεχίζονταν, στις 6/5/2014 εστάλη ειδοποίηση επιβολής για τερματισμό τους. Παράλληλα, στις 28/4/2014 ο έπαρχος κάλεσε τις Αρχές του Αγίου Τύχωνα να μεριμνήσουν για αναστολή των εργασιών μέχρι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες. Στις 27/5/2014 ο έπαρχος απέστειλε επιστολή στον αστυνομικό διευθυντή Λεμεσού σχετικά με το θέμα. Στις 27/8/2014 με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, με την ένδειξη «κατεπείγον», ο έπαρχος Λεμεσού αναφέρει «Αρμόδια οικοδομική Αρχή είναι το κοινοτικό συμβούλιο Αγ. Τύχωνα. Το γραφείο μου είχε διαδοχικά προφορική και γραπτή επικοινωνία με τον πρόεδρο του συμβουλίου για να ενημερωθεί σχετικά και να μας εφοδιάσει με τις σχετικές άδειες ή και ανάλογα έγγραφα, αφού μας βεβαίωνε πως όλα ήταν νομότυπα, ή και για εξασφάλιση αναστολής εργασιών μέχρι την ολοκλήρωση όλων των νομότυπων διαδικασιών που ενδεχομένως να ήταν ακόμη σε εκκρεμότητα. Δυστυχώς, δεν είχαμε την αναμενόμενη συνεργασία/ανταπόκριση, με αποτέλεσμα οι εργασίες να αναστέλλονται προσωρινά και μετά να διαπιστώνεται ότι προχωρούσαν σταδιακά». Γράφει: Βάσος Βασιλείου - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-topika/43/231357/agios-tychonas-echtizan-paranoma-kato-apo-ti-myti-tous#sthash.LlSBZNtU.dpuf