Το τοπικό σχέδιο της περιοχής Ακάμα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2018 ενώ θα μετακληθούν εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις και με τις επηρεαζόμενες κοινότητες, ώστε να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Εθνικό Σχέδιο για τον Ακάμα.

Στο μεταξύ, οι διαβουλεύσεις για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή σύγκλιση και συναίνεση για την αειφορική διαχείριση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα βρίσκονται σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωση τους τον Σεπτέμβριο, θα κατατεθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτά αναφέρθηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια διυπουργικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με θέμα το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου, μεταξύ του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή και του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των ιδιοκτητών γης και των κοινοτήτων της περιοχής του Ακάμα και σε αυτήν επαναβεβαιώθηκε πως κοινός στόχος όλων είναι η αειφορική διαχείριση της ιδιαίτερα σημαντικής για τον τόπο μας περιοχής του Ακάμα, παράλληλα με τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων της περιοχής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατακερματίζεται ο Ακάμας

Ο Υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο σχέδιο αειφορικής ανάπτυξης και προστασίας του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, επισημαίνοντας ότι οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Με την ολοκλήρωση τους, σημείωσε ο Υπουργός, θα κατατεθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, στόχος των διαβουλεύσεων είναι να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή σύγκλιση και συναίνεση για την αειφορική διαχείριση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών από την πλευρά του, ενημέρωσε για τις μέχρι σήμερα ενέργειες και τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εκπόνηση του τοπικού σχεδίου της περιοχής Ακάμα, το οποίο σημείωσε ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με τη μετάκληση εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις και με τις Κοινότητες, με στόχο να εξεταστεί και να ληφθεί υπόψη και η κοινωνικοοικονομική πτυχή, ώστε να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Εθνικό Σχέδιο για τον Ακάμα.

Οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων του Ακάμα εξέφρασαν τις απόψεις και τις ανησυχίες τους και υπέβαλαν τις εισηγήσεις τους σε ό,τι αφορά την ήπια ανάπτυξη στην περιοχή, αλλά και την ανάγκη για στήριξη των γύρω Κοινοτήτων, ώστε να συγκρατηθεί ο πληθυσμός. Το περιβάλλον, τόνισαν, θα προστατευτεί, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται, και από τους κάτοικους της περιοχής που τόσα χρόνια το διαφύλαξαν.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ