Κόντρα διαχρονικού όπως φαίνεται, χαρακτήρα, επικρατεί μεταξύ Οικολόγων και Αρχιεπισκόπου για τις επενδύσεις στον Ακάμα. Στο παρελθόν, εν όσο ήταν ακόμη Μητροπολίτης Πάφου, απασχόλησε επανειλημμένα τα Μέσα Ενημέρωσης εκτοξεύοντας σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον των περιβαλλοντιστών, σχετικά με το εν λόγω σχέδιο ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, δίνει ξεκάθαρα την εντύπωση στο συνομιλητή του ότι έχει να κάνει με τον μεγαλύτερο επιχειρηματία που δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν μπροστά στην υλοποίηση των σχεδίων του.

Όντας λοιπόν ακόμη μητροπολίτης Πάφου, ο Αρχιεπίσκοπος δε δίστασε να εξαπολύσει κατά μέτωπο επίθεση στους οικολόγους για το θέμα της «Τοξεύτρας», όταν και όπου έμπαιναν εμπόδιο σε κάθε είδους παρέμβαση «ανάπτυξης» αποδίδοντας τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς όπως «ανώμαλοι» και ότι «έχουν λόξα και τίποτα άλλο».

Για την ιστορία, μεγάλο μέρος της έκτασης της Παραλίας, όπου αναπαράγονται οι χελώνες καρέτα-καρέτα, ανήκει στη Μητρόπολη Πάφου. Είναι από τη συγκεκριμένη παραλία από την οποία πήρε μεγάλη ποσότητα άμμου για την κατασκευή γηπέδου γκολφ.

Βασικό επιχείρημά του, τη δεκαετία του ‘90, ήταν πως «ένα πάρκο προστασίας της άγριας φύσης θα ενθαρρύνει τα όργια και τη χρήση ναρκωτικών σε απομονωμένες περιοχές».

Σε συνέντευξη του στο περιοδικό «ΣΕΛΙΔΕΣ» με ημερομηνία 25 Απριλίου 1992, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μητροπολίτης Πάφου τότε, μίλησε μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη της περιοχής του Ακάμα και τα σχέδια της Μητρόπολης αλλά και για την κόντρα του με τους οικολόγους.

«Θα κάνουμε ότι έγινε και στις Βάσεις»

Ερωτηθείς για τις προθέσεις της μητρόπολης Πάφου να χτίσει ξενοδοχεία στον Ακάμα, ξεκαθάρισε κατ αρχήν ότι η Τοξεύτρα ανήκει γεωγραφικά στην Πέγεια και όχι στον Ακάμα αναφέροντας μάλιστα ότι όλοι όσοι χαρακτηρίζουν την περιοχή από τον Κόλπο τον Κοραλλίων και πέρα Ακάμα, είναι και αγεωγράφητοι και ανιστόρητοι. Μάλιστα η μητρόπολη Πάφου πήρε την Κυβέρνηση στα δικαστήρια γιατί χαρακτήρισε «πράσινη» την περιοχή.

Παρά τις αντιδράσεις των οικολόγων, για τις παρεμβάσεις στη μοναδική παραλία όπου ζουν και αναπαράγονται οι χελώνες, ο ίδιος επέμεινε στη θέση ότι η μητρόπολή Πάφου μόλις ξεκαθαρίσει το θέμα, «σεβόμενη πάντα το φυσικό περιβάλλον» θα προχωρήσει σε ανάπτυξη παρόμοια με αυτήν της Βάσης Ακρωτηρίου, όπου τα σπίτια είναι ενταγμένα μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Απαντώντας στους οικολόγους, τόνισε ότι δεν έχει καμία επιστημονική βάση η θέση τους για την εκδίωξη των χελωνών από την παραλία σε περίπτωση ανάπτυξης, φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του αεροδρομίου λέγοντας ότι θεάθηκαν χελώνες στην αμμουδιά δίπλα από το αεροδρόμιο οι οποίες κατά τη γνώμη του επηρεάζονται από το θόρυβο και τους εκτυφλωτικούς προβολείς.

«Κακά τα ψέματα, θάλασσες καλές η Πάφος δεν έχει»

Στο επιχείρημα ότι οι παραλίες θα γεμίσουν τουρίστες και οι χελώνες θα φύγουν αντέταξε το επιχείρημα ότι οι τουρίστες δεν πρόκειται να πάνε για κολύμπι το βράδυ και μάλιστα οι πλείστοι χρησιμοποιούν πισίνες γιατί η Πάφος δεν έχει καλές θάλασσες.

«Αρρωστημένοι και με ψυχολογικά προβλήματα οι άνθρωποι της Green Peace»

Δε δίστασε μεταξύ άλλων, όταν η Green Peace έφτασε στην Κύπρο να διαμαρτυρηθεί, να καταφερθεί εναντίον τους, χαρακτηρίζοντας τους αρρωστημένους διότι ανήρτησαν πανό εναντίον του, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να τους «θεραπεύσει». Μάλιστα προέβαλε το επιχείρημα ότι όταν ήταν ηγούμενος φυτεύτηκαν 16,500 κυπαρίσσια και δεν γίνεται να θεωρούν ότι εγκλημάτησε επειδή έκοψε έξι κυπαρίσσια από ένα χωράφι αποκαλώντας τους «τρελούς».

Κληθείς να σχολιάσει ότι η περιοχή του Ακάμα είναι η μοναδική η οποία δεν έχει καταστραφεί ακόμη με ξενοδοχεία και επομένως είναι σωστή η προσπάθεια των οικολόγων να την προστατεύσουν δήλωσε πως είναι υπέρ του Ακάμα και του πάρκου αλλά ταυτόχρονα είμαι και υπέρ της ιδιοκτησίας. Το 98% του Ακάμα ανήκει στην Κυβέρνηση και το 2% στους ιδιώτες. Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει στην περιοχή στο πάρκο τον βρίσκει σύμφωνο, ωστόσο θεωρεί ότι πρέπει να απαλλοτριωθεί η γη στην πραγματική της αξία και όχι με μηδενικό συντελεστή προκειμένου να πάρει τις περιουσίες των ιδιωτών αντί πινακίου φακής. Ποια η θέση των περιβαλλοντιστών στην απαλλοτρίωση; Έδωσαν περιουσία ή έκαναν κάτι για το φυσικό περιβάλλον; Προσωπικά όπως ανέφερε, ο ίδιος φύτεψε χιλιάδες δέντρα και αν φύτευαν όλοι όσα και ο ίδιος, η Κύπρος θα ήταν γεμάτη πράσινο.

«Έχουν λόξα, εκτός από την λόξαν δεν έχουν τίποτε»

Έντονος στις επικρίσεις του απέναντι στους οικολόγους, ο μητροπολίτης τότε, Χρυσόστομος, δήλωσε ότι οι οικολόγοι έχουν λόξα και εκτός από τη λόξα δεν έχουν τίποτε άλλο, υπογραμμίζοντας ότι έχουν εσφαλμένη αντίληψη για το περιβάλλον, προκαλώντας μάλιστα έστω και έναν περιβαλλοντιστή να δηλώσει τι έδωσε για το περιβάλλον και θα δώσει ο ίδιος τα διπλάσια, υπερθεματίζοντας ότι είναι καιρός για ανάπτυξη και δεν γίνεται να υπάρχουν ακόμα χωμάτινοι δρόμοι.

Επέδωσε μάλιστα τη μεγαλύτερη καταστροφή του Ακάμα στους περιβαλλοντιστές και τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, με το πρόσχημα ότι το «σόου» που δημιούργησαν είχε ως αποτέλεσμα η περιοχή να γίνει πολυσύχναστη ενώ μέχρι πρότινος πήγαιναν ελάχιστοι. Προέβλεψε μάλιστα ότι σε λίγα χρόνια δε θα υπήρχε τίποτα στην περιοχή. Όπως υποστήριξε ο ίδιος ο Ακάμας πρέπει ν’ αναπτυχθεί για να είναι προσβάσιμος όχι μόνο όπως ανέφερε από τους πλούσιους που διαθέτουν λαντρόβερ με αίαρ-κοντίσιον.

Μυρτώ Ζουμίδου  https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/495830/i-anaptyxi-toy-akama-kai-i-kontra-archiepiskopoy-oikologn-sta-90s