Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 10:22 πμ
Επανεξετάζεται το θέμα των πολεοδομικών ζωνών στην ευρύτερη περιοχή
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-topika/43/286937/mono-se-kratiki-gi-to-parko-akama#sthash.HpG1JabU.dpuf

Πάφος: Τη δημιουργία εθνικού πάρκου Ακάμα στα όρια του κρατικού δάσους, χωρίς να επηρεαστούν οι ιδιωτικές περιουσίες, αποφάσισε να προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο η Υπουργική Επιτροπή η οποία συνήλθε χθες υπό την προεδρία του υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη. Στη συνεδρία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών, Ενέργειας και Συγκοινωνιών, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων κυβερνητικών τμημάτων.

Μιλώντας στον «Φ», ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι με τις εισηγήσεις που θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, το κράτος δείχνει στους ιδιοκτήτες των οποίων οι περιουσίες έχουν εγκλωβιστεί σε ζώνες προστασίας με μηδενική αξία για 25 χρόνια ένα διαφορετικό πρόσωπο. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε τέσσερις συγκεκριμένες αποφάσεις:

Α) Δημιουργία εθνικού πάρκου στα όρια του κρατικού δάσους στην οποία περιλαμβάνεται όλη η κρατική γη, δασική και χαλίτικη. Το μεγαλύτερο ποσοστό της περιοχής Νατούρα, δηλαδή 75%, είναι κρατική γη ενώ, η ιδιωτική γη ανέρχεται σε περίπου 25%.

Β) Επανεξέταση των υφιστάμενων πολεοδομικών ζωνών μέσα από τον καταρτισμό τοπικού σχεδίου που θα ετοιμαστεί από το Τμήμα Πολεοδομίας. Ιδιαίτερα για τις περιοχές εκτός Natura 2000 ζητείται αλλαγή ζωνών με στόχο την αναβάθμιση της περιοχής.

Γ) Επισκόπηση προηγούμενων αποφάσεων Υπουργικών Συμβουλίων από το 2005. Στη συνεδρία οι υπουργοί βρήκαν ανεφάρμοστη την υλοποίηση προηγούμενων αποφάσεων που έδιναν προβάδισμα σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες γης, αλλά και δυνατότητα αποζημιώσεων, ανταλλαγής γης και μεταφορά συντελεστή δόμησης στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.

Δ) Απόφαση υπουργείου Εσωτερικών για ένταξη στους προϋπολογισμούς από το 2016 – 2018 ποσού €8 εκατ. για αναζωογόνηση των κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής Ακάμα. Το σχέδιο που έχει γίνει για την ανάπτυξη της περιοχής έξω από την περιοχή Natura, περιλαμβάνει προτάσεις για κοινωφελή έργα στις κοινότητες, έργα ανάπτυξης υποδομών και πολιτιστικά, από τα οποία θα επιλεγούν κάποια έργα για να εκτελεστούν.

Ο υπουργός Γεωργίας έκανε λόγο για χιλιάδες ιδιοκτήτες γης, η περιουσία των οποίων έχει εγκλωβιστεί σε ζώνες προστασίας είτε αυτές βρίσκονται εντός του δικτύου Natura 2000, είτε εκτός. Πρόσθεσε ότι στην επανεξέταση από πλευράς Πολεοδομίας των ζωνών στην ευρύτερη περιοχή Ακάμα, αναμένεται να επωφεληθούν και αυτοί, τονίζοντας ότι ακόμα και στην περιοχή Natura υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει ήπια ανάπτυξη, με οικονομικές ή άλλες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη στις αποφάσεις της Υπουργικής Επιτροπής λήφθηκαν υπόψη αυτοί που επηρεάζονται άμεσα από την οριοθέτηση και διαχείριση της εν λόγω περιοχής Νatura. Επισημαίνεται ότι από το 1989 διαφορετικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν λόγω του πολιτικού και οικονομικού κόστους να λύσουν το θέμα των περιουσιών των ιδιοκτητών γης στη Χερσόνησο του Ακάμα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η όποια ανάπτυξη.
«Χρήζει ερμηνείας και αιτιολόγησης» Η υλοποίηση των αποφάσεων για τον Ακάμα θα ξεκινήσει αμέσως μετά την έγκρισή τους από το Υπουργικό. Η πρόταση στο Υπουργικό, ανέφερε ο κ. Κουγιάλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θα κατατεθεί σε 10 περίπου ημέρες. Οι αποφάσεις της Υπουργικής Επιτροπής χρήζουν περαιτέρω ερμηνείας και αιτιολόγησης, αφού ως έχουν αναμένεται να προκαλέσουν ερωτήματα τόσο στις επηρεαζόμενες κοινότητες και ιδιοκτήτες γης του Ακάμα, που αναμένουν εδώ και χρόνια να επιλυθεί το πρόβλημα, όσο και από τις οικολογικές οργανώσεις που επιθυμούσαν την κήρυξη ολόκληρης της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 της χερσονήσου του Ακάμα σε εθνικό πάρκο για αποτελεσματική προστασία του από τις όποιες πιέσεις για οικοδομική και άλλη δραστηριότητα.

Γράφει: Άγγελος Νικολάου - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-topika/43/286937/mono-se-kratiki-gi-to-parko-akama#sthash.HpG1JabU.dpuf