Πάφος: Απίστευτο θεωρούν οι κάτοικοι της κοινότητας Ίνιας και η κοινοτική Αρχή το γεγονός ότι ενώ το κράτος μηδένισε την αξία όσων περιουσιών τους εμπίπτουν στα όρια του Εθνικού Πάρκου του Ακάμα και σε Ζώνη Προστασίας, τώρα τους επιβάλλει φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας με βάση τις αξίες που ίσχυαν το 1980.
 
Ο κοινοτάρχης Ίνιας Γιάγκος Τσίβικος ανέφερε ότι επί συνόλου 33.000 σκαλών που αποτελούν την έκταση της κοινότητας, περίπου 25.000-27.000 σκάλες εντάχθηκαν είτε στο Εθνικό Πάρκο Ακάμα είτε σε Ζώνες Προστασίας, κάτι το οποίο επηρέασε χιλιάδες κατοίκους, δεδομένου ότι περιουσία αγόρασαν και απόδημοι της Ίνιας, αλλά και κάτοικοι της Λευκωσίας, της Λεμεσού και άλλων περιοχών. Μέχρι και Κύπριοι που διαμένουν στην Αυστραλία, Αμερική και Αγγλία, αγόρασαν περιουσίες στην Ίνια, ανέφερε ο κοινοτάρχης.

Ερωτηθείς πόσος φόρος επεβλήθη στους ιδιοκτήτες, ο κοινοτάρχης ανέφερε ότι με βάση κάποιες αναφορές που είχε, το τέλος αρχίζει από €200 και φτάνει μέχρι και τα €700. Το θέμα είναι πως αν το τέλος επεβάλλετο με βάση τη σημερινή αξία των ακινήτων, όπως αυτή διαμορφώθηκε με αποφάσεις της Πολιτείας, τότε πολλοί ιδιοκτήτες θα εξαιρούνταν ή θα κατέβαλλαν ελάχιστο τέλος, υπέδειξε ο κοινοτάρχης. Ο κ. Τσίβικος ξεκαθάρισε πως ούτε οι ιδιοκτήτες ούτε και ο ίδιος εγείρουν θέμα απαλλαγής από τη φορολογία των οικιστικών τεμαχίων ή ακόμη και των γεωργικών που εμπίπτουν στα ακίνητα που επηρεάζονται από τη νομοθεσία.
 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι απέστειλε επιστολή  στον υπουργό Οικονομικών, στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στον πρόεδρο της Βουλής και στο Κτηματολόγιο με παράκληση να επιληφθούν του ζητήματος πριν την έγκριση της νομοθεσίας αλλά δεν έλαβε καν απάντηση. Στις επιστολές εκφράζεται η θέση ότι είναι άδικη η φορολόγηση των ακινήτων που ουσιαστικά δεν έχουν αξία.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως πριν οι περιουσίες ενταχθούν σε Ζώνες Προστασίας, ο συντελεστής δόμησης ανερχόταν στο 57% και το 1980 η αξία ήταν περίπου 10.000 λίρες τη σκάλα, ενώ στη συνέχεια άλλα παραλιακά επωλούντο μέχρι και 400.000-500.000 τη σκάλα ενώ τώρα ο συντελεστής είναι μηδενικός.  Ο ίδιος ανέφερε ότι φαίνεται πως στο Τμήμα Κτηματολογίου, πήραν τους τίτλους ιδιοκτησίας και επέβαλαν φορολογία με βάση τις τιμές του 1980, χωρίς να λάβουν υπ' όψιν τις αλλαγές που μεσολάβησαν.  

Γράφει: Βάσος Βασιλείου

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/166814/forologisan-akinita-me-mideniki-axia#sthash.JAE8samv.dpuf