Για χρόνια τώρα οι παράνομες δραστηριότητες στον Ακάμα με εστιατόρια, αναψυκτήρια και υποστατικά παροχής διευκολύνσεων σε παραλίες λειτουργούν ανενόχλητες, με τις αρμόδιες Αρχές να μην προβαίνουν στη λήψη άμεσων μέτρων για άρση των αυθαίρετων επεμβάσεων, πέραν των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον δικαστηρίων. Σε αυτό το πλαίσιο, σε διυπουργική επίσκεψη που διεξήχθη πριν από μερικούς μήνες, ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι τα παράνομα υποστατικά που κατασκευάστηκαν και λειτουργούν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και περιβαλλοντικές εγκρίσεις δεν πρέπει να τεθούν σε λειτουργία φέτος.

Μια τέτοια περίπτωση αφορά και στη δραστηριοποίηση εστιατορίου στην παραλία της νότιας Λάρας, το οποίο όχι μόνο ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά την τελευταία εβδομάδα προχώρησε σε χωματουργικές και οικοδομικές εργασίες για την κατασκευή πισίνας.
Το εστιατόριο χωροθετείται εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας, σε Πολεοδομική Ζώνη Προστασίας Δα1 και Πολεοδομικό Καθεστώς Ακτής και Περιοχής Προστασίας της Φύσης (ΠΦ), στον νότιο κόλπο της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Λάρας - Τοξεύτρας. Η περιοχή χωροθέτησης εμπίπτει στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα και τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000, Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα.

Λειτουργοί του Τμήματος Δασών μετά την ενημέρωση που έτυχαν από επισκέπτες την Καθαρά Δευτέρα, την επομένη επισκέφθηκαν την περιοχή και προέβησαν σε συστάσεις προς τον επιχειρηματία δίνοντάς του μάλιστα περιθώριο μερικές ημέρες για άρση των παρανομιών.
Τελικά αφού μεσολάβησε μία εβδομάδα και τίποτα δεν έγινε, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν σε αποκατάσταση των παρανομιών που εμπίπτουν σε κρατική δασική γη. Περαιτέρω αποφάσισαν να προχωρήσουν στη λήψη νομικών μέτρων εναντίον του παρανομούντα για διεκδίκηση των εξόδων κατεδάφισης.

Μιλώντας στον «Φ», ο διευθυντής Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι μετά την ενημέρωση που έτυχε για την παρανομία, την Τρίτη 3 Μαρτίου 2020, με επιτόπια χωρομέτρηση από το Τμήμα Δασών, επιβεβαιώθηκε ότι η πισίνα ανεγείρετο σε κρατική δασική γη. Την ίδια ημέρα επιδόθηκε ειδοποίηση επιβολής με προθεσμία τριών ημερών για άρση της παρανομίας. Μέχρι και την περασμένη Δευτέρα δεν ήρθη η παρανομία και το Τμήμα Δασών εφαρμόζοντας το νόμο προχώρησε σε αποκατάσταση της περιοχής.


Με αυτό τον τρόπο στάληκε και το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ανοχή σε νέες παρανομίες, απομένει τώρα να διαφανεί κατά πόσο θα επιτραπεί ή όχι στον παρανομούντα να λειτουργήσει το εστιατόριο που βρίσκεται παράνομα σε κρατική δασική γη και φαίνεται να δραστηριοποιείται χωρίς την έγκριση από το Υφυπουργείο Τουρισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για θέματα διασφάλισης της δημόσιας υγείας.


Σημειώνεται ότι η υπόθεση για άρση της παράνομης λειτουργίας του εστιατορίου εκκρεμεί ενώπιον Δικαστηρίου.


12 Μαρτίου 2020, 9:12 πμ
https://www.philenews.com/eidiseis/topika/article/894978/kataskevaze-pisina-sti-lara