Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.1067, ημερομηνίας 12 Ιουλίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

« Σύμφωνα με δηλώσεις του κοινοτάρχη του Νέου Χωριού της επαρχίας Πάφου αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Ακάμα στις 3 Ιουλίου 2012, δεν υπήρξε έγκαιρη κινητοποίηση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων λόγω ασυνεννοησίας μεταξύ των υπευθύνων. Ο κοινοτάρχης ανέφερε επίσης ότι οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις δυσκολεύονταν να προσεγγίσουν τις εστίες της φωτιάς, διότι δεν υπήρχαν προσβάσεις, ενώ η απουσία παρακαμπτήριου δρόμου στην κοινότητα δυσκόλεψε τις κινήσεις των πυροσβεστικών οχημάτων.

 

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν όντως τα πυροσβεστικά ελικόπτερα καθυστέρησαν να φτάσουν στο χώρο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά εξαιτίας της ασυνεννοησίας μεταξύ των υπευθύνων.

Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να ικανοποιηθεί το αίτημα της κοινότητας Νέου Χωριού για δημιουργία παρακαμπτήριου δρόμου, το οποίο εκκρεμεί από τη δεκαετία του 1990.»

Απάντηση ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2012του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεωςκ. Λουκά Λουκά στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.1067, ημερομηνίας 12 Ιουλίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειαςΛευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

        «Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αρ. φακ. Ερ. 23.06.010.01.1067 και ημερ. 27 Ιουλίου 2012, σχετικά με την πιο πάνω ερώτηση και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

        Στις 09:46 π.μ., ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, κ. Χριστοφίδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ. Τράγκολα, κατά την οποία τον πληροφόρησε ότι είχε ήδη δώσει οδηγίες για ανταπόκριση των αεροπλάνων του Τμήματος Δασών για κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή του Νέου Χωριού Πάφου και ζήτησε και την ανταπόκριση των δύο ελικοπτέρων που εκμισθώνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έδωσε αμέσως οδηγίες στον Πυροσβεστικό Σταθμό του Αεροδρομίου Πάφου για απογείωση των ελικοπτέρων. Τα δύο ελικόπτερα αναχώρησαν στις 10:05 π.μ. Με βάση τα πιο πάνω, θεωρούμε ότι η ανταπόκριση των εναέριων μέσων ήταν άμεση.

        Σημειώνεται ότι την επιχειρησιακή και διοικητική ευθύνη είχε το Τμήμα Δασών, καθότι η περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά εμπίπτει στον τομέα ευθύνης του, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε με 18 πυροσβεστικά οχήματα και 52 πυροσβέστες.

        Αναφορικά με την παρατήρηση του Κοινοτάρχη του Νέου Χωριού Πάφου ότι οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις δυσκολεύονταν να προσεγγίσουν τις εστίες της πυρκαγιάς, επειδή δεν υπήρχαν προσβάσεις, αναφέρεται ότι πράγματι η μορφολογία του εδάφους δεν επέτρεπε στις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσεγγίσουν κάποιες εστίες.»

ΣΘ/ΜΜ/Ap-23.06.010.01.1067