Eυρωπαϊκη Eπιτροπη – Dελτιο τυπου

Καταναλωτές: η ΕΕ επιδιώκει τη μείωση των πυρκαγιών που προκαλούνται από την ανάφλεξη τσιγάρων με σκοπό τη διάσωση εκατοντάδων ζωών ετησίως

Βρυξέλλες, 14 Νοεμβρίου 2011 –  Τα τσιγάρα που εγκαταλείπονται αναμμένα αποτελούν μία από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης θανάσιμων πυρκαγιών στην Ευρώπη. Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να μειωθεί κατά περισσότερο από 40% με την εισαγωγή των τσιγάρων με «μειωμένη ροπή ανάφλεξης» (RIP). Πρόκειται για τσιγάρα τα οποία σβήνουν από μόνα τους όταν δεν χρησιμοποιούνται και τα οποία, συνεπώς, είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιές. Αυτό το μέτρο ασφάλειας εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένες χώρες ανά τον κόσμο (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία) και, εντός της ΕΕ, στη Φινλανδία από τον Απρίλιο του 2010.

Από τις 17 Νοεμβρίου 2011, μόλις δημοσιευθούν τα νέα πρότυπα ασφάλειας[i] στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, όλα τα τσιγάρα που πωλούνται στην Ευρώπη θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα εν λόγω μέτρα. Θα εναπόκειται στις εθνικές αρχές να επιβάλλουν την εφαρμογή του νέου αυτού μέτρου πυρασφάλειας. 

Ο κ.  John Dalli,  επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα υγείας και καταναλωτών, δήλωσε τα εξής: «Δεν υπάρχει ασφαλές τσιγάρο και, βέβαια, το ασφαλέστερο είναι να μην καπνίζουμε καθόλου! Αλλά εάν κάποιοι επιλέγουν να καπνίζουν, τότε τα νέα πρότυπα τα οποία πρόκειται να τεθούν σε ισχύ θα επιβάλουν στις καπνοβιομηχανίες να παράγουν μόνο τσιγάρα με μειωμένη ροπή  ανάφλεξης και, δυνητικά, θα προστατεύσουν  εκατοντάδες πολίτες από αυτόν τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς».

Η προστασία των πολιτών από τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς

Στοιχεία από τα κράτη μέλη για την περίοδο από το 2003 έως το 2008 δείχνουν ότι στην ΕΕ οι πυρκαγιές που οφείλονται σε τσιγάρα ανέρχονται σε περισσότερες από 30 000 ετησίως, προκαλώντας περισσότερους από 1 000 θανάτους και περισσότερους από 4 000 τραυματισμούς. Η εμπειρία της Φινλανδίας, όπου ο αριθμός των θυμάτων από πυρκαγιές που προκαλούνται από ανάφλεξη τσιγάρων μειώθηκε κατά 43%, δείχνει ότι θα μπορούσαν να σώζονται στην ΕΕ περίπου 500 ζωές ετησίως.

 

Πρέπει να τονιστεί ότι το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την υγεία στην Ευρώπη, ο οποίος θα μπορούσε να αποφευχθεί και ο οποίος προκαλεί τον θάνατο μισού περίπου εκατομμυρίου ατόμων στην ΕΕ κάθε χρόνο. Η Επιτροπή εμμένει πιστή στη δέσμευσή της για μια «Ευρώπη χωρίς καπνό» και αντιμετωπίζει το θέμα αυτό μέσω της υπό εξέλιξη εκστρατείας της ΕΕ «Αν το σταματήσεις, δεν σε σταματάει τίποτα»  (βλ. IP/11/710

και MEMO/11/405).

Νέα πρότυπα ασφάλειας: πώς λειτουργούν

Η αλλαγή που απαιτείται βάσει των νέων προτύπων αφορά τη μείωση της ροπής ανάφλεξης στην οποία οφείλεται η ικανότητα ενός τσιγάρου που εγκαταλείπεται αναμμένο να προκαλέσει  πυρκαγιά. Οι κατασκευαστές τσιγαρόχαρτου έχουν τροποποιήσει την παραγωγή του προϊόντος τους για να τοποθετήσουν δύο δακτυλίους από πιο παχύ χαρτί στα δύο άκρα του τσιγάρου.  Αν το τσιγάρο εγκαταλειφθεί, ο καπνός που καίει θα φθάσει στον έναν απο αυτούς τους δακτυλίους και θα πρέπει να σβήσει από μόνος του διότι ο δακτύλιος περιορίζει την παροχή αέρα/οξυγόνου. Τα τσιγάρα RIP μειώνουν τον χρόνο καύσης, περιορίζοντας τις πιθανότητες να πάρουν φωτιά τα έπιπλα, τα κλινοσκεπάσματα ή άλλα υλικά.

Ιστορικό

Τα νέα πρότυπα καταρτίστηκαν βάσει της οδηγίας για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων[ii], η οποία υποχρεώνει τους παραγωγούς να διαθέτουν στην αγορά μόνο ασφαλή προϊόντα.

Το 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε τις απαιτήσεις ασφάλειας[iii], ύστερα από συζήτηση με τα κράτη μέλη, τις καπνοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες τσιγαρόχαρτου καθώς και με ΜΚΟ, και, στη συνέχεια, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN) να καταρτίσει τα σχετικά πρότυπα τα οποία οι εθνικές αρχές θα χρησιμοποιούν για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης με τους κανόνες πυρασφάλειας.

Για περισσότερες πληροφορίες

http://ec.europa.eu/consumers/safety/prod_legis/index_en.htm

http://ec.europa.eu/consumers/safety/news/index_en.htm

http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_en.htm

Αρμόδιοι επικοινωνίας :

     Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Frédéric Vincent  (+32 2 298 71 66)

     Αικατερίνη Αποστολά  (+32 2 298 76 24)[i] EN 16156:2010 «Τσιγάρα – Εκτίμηση της ροπής ανάφλεξης – απαίτηση ασφάλειας (Cigarettes — Assessment of the ignition propensity — Safety requirement)»·και EN ISO 12863:2010 «Πρότυπη μέθοδος δοκιμής για την εκτίμηση της ροπής ανάφλεξης των τσιγάρων (Standard test method for assessing the ignition propensity of cigarettes)»

[ii] ΕΕ L 11 της 15.1.2002, σ 4.

[iii] Απόφαση 2008/264/ΕΚ της Επιτροπής. ΕΕ L 83 της 26.3.2008, σ. 35.

{JFBCComments}