Το Τμήμα Δασών με ανακοινώσεις του καλεί το κοινό να είναι πολύ προσεκτικό στις εξορμήσεις του για τον δεκαπενταύγουστο και ενόψει της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου στις 19 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα ενόψει δεκαπανταύγουστου και της μεγάλης κίνησης που αναμένεται να παρατηρηθεί στα ορεινά, αλλά και λόγω των ψηλών θερμοκρασιών, καλείται το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, να συνεργάζεται στενά με το προσωπικό του Τμήματος Δασών και να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, τόσο για την πρόληψη όσο και την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

Τονίζεται ότι το άναμμα φωτιάς μέσα στο δάσος ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τις παρυφές του, από μη εξουσιοδοτημένο άτομο, συνιστά αδίκημα το οποίο, σύμφωνα με τον Περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 5 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι 25,000 ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί.

Υπενθυμίζεται ότι το άναμμα φωτιάς για την ετοιμασία ή το ζέσταμα φαγητού, επιτρέπεται μόνο μέσα στις ψησταριές που βρίσκονται στους εκδρομικούς χώρους, που κατασκευάστηκαν για το σκοπό αυτό.

Όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος, προτρέπεται να ενημερώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση τον πλησιέστερο δασικό ή αστυνομικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407.

Εξάλλου ενόψει της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου την ερχόμενη Κυριακή 19 Αυγούστου το Τμήμα Δασών απευθύνει έκκληση προς τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις εξορμήσεις τους, να αποφεύγουν το άναμμα φωτιάς και τη ρίψη αποτσίγαρων και αναμμένων σπίρτων. Τονίζεται ότι ο κίνδυνος πρόκλησης και εξάπλωσης πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά μεγάλος λόγω των καιρικών συνθηκών.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις τόσο στα δάση όσο και στην ύπαιθρο, που αποτελούσαν σημαντικό βιότοπο για το θήραμα και την πανίδα γενικότερα, με σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον.

 

Read Full Article