Η μεγάλη έκταση του καμένου δάσους που είναι περίπου 12 τ. χλμ., προκαλεί δικαιολογημένες ανησυχίες ως προς τις επιπτώσεις που η ξαφνική καταστροφή του δάσους θα έχει στο περιβάλλον μας.

(α) Πρώτο και απλούστερο, είναι ότι έχουμε χάσει περίπου 370000 δέντρα που με το πρώτο φως της ημέρας άρχιζαν να αφαιρούν από την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα CO2 (που είναι υπεύθυνο για τις κλιματικές αλλαγές) και να παράγουν οξυγόνο. Για να γίνει πιο αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής, αν υποθέσουμε ότι ένα δέντρο από την ατμόσφαιρα αφαιρεί 20 με 25 τόνους CO2 κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι χρειάζονται 160000 δέντρα για να αφαιρούν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπει π.χ. η ΑΗΚ για την παραγωγή ηλεκτρισμού! Και επιπλέον έχουν ελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα χιλιάδες τόνοι CO2 από την καύση των δέντρων.

(β) Μια άμεση επίπτωση είναι επίσης η αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής που συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Τα δέντρα επηρέαζαν την ταχύτητα του ανέμου και εμπόδιζαν τις ακτίνες του ήλιου να φτάνουν στη γη και σε συνδυασμό με το υψόμετρο αυτό πρόσφερε ένα ευχάριστο περιβάλλον ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Τώρα όμως οι ηλιαχτίδες φτάνουν στο έδαφος το οποίο θα ζεσταίνεται και σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη πλέον πνοή του αέρα δεν θα είναι τόσο ευχάριστο. Αντίστοιχες αλλαγές θα παρατηρηθούν και το χειμώνα.

(γ) Οι ρίζες των δέντρων και των φυτών συγκρατούν και προστατεύουν το έδαφος και  εμποδίζουν την βροχή και τον αέρα να το παρασύρουν. Αν λάβουμε υπόψη και τη κλίση του εδάφους μπορεί εύκολα να αντιληφθεί οποιοσδήποτε το τεράστιο πρόβλημα διάβρωσης που θα δημιουργηθεί.

(δ) Η ζημιά στα πουλιά και στα ζώα της περιοχής είναι επίσης τεράστια. Υπάρχει ανησυχία και για τα πτώματά τους που τώρα είναι εκτεθειμένα στον ήλιο με τον κίνδυνο πρόκλησης διαφόρων μολύνσεων.

(ε) Η διαδικασία της δεντροφύτευσης θα προκαλέσει επίσης αναπόφευκτες αλλαγές στο τοπίο, διότι θα πρέπει να δημιουργηθούν δόμες που για δεκάδες χρόνια μετά θα μαρτυρούν την επέμβαση του ανθρώπου.