Το Τμήμα Δασών όρισε φέτος την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου σαν Εβδομάδα του Δέντρου, μια εβδομάδα που η εκπαίδευση τη γιόρτασε με τελετές και γιορτές. Μια καλή συνήθεια γιατί η αγάπη όλων μας για τα δέντρα ξεκίνησε ακριβώς από τέτοιες δραστηριότητες στα παιδικά μας χρόνια. Έχουμε όμως συνειδητοποιήσει τι ακριβώς μας προσφέρει ένα δέντρο;

  1. Η διαδικασία της φωτοσύνθεσης αφαιρεί από την ατμόσφαιρα το διοξείδιο του άνθρακα, αποθηκεύει τον άνθρακα στο ξύλο του και ελευθερώνει πολύτιμο οξυγόνο. Γι αυτό το λόγο τα δέντρα είναι πολύτιμος σύμμαχος κατά των κλιματικών αλλαγών, γι αυτό το λόγο το θέμα συζητήθηκε η αποδάσωση περιοχών της Βραζιλίας, της Ινδονησίας και του Κογκό στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές. Αναφορά στο πρωτόκολλο του Κιότο.
  2. Τα φυλλώματα του δέντρου βοηθούν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας από τα εξαιρετικά βλαβερά για την υγεία μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια.
  3. Στις πόλεις, η σκιά του δέντρου σε πεζοδρόμια και οδόστρωμα κρατεί και τα δύο σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι μειώνεται δραστικά η δυνατότητα παραγωγής του βλαβερού όζοντος που χρειάζεται καυσαέριο και ψηλές θερμοκρασίες για να παραχθεί. Παράλληλα ο συνδυασμός δέντρων και θάμνων στην άκρια των αυτοκινητόδρομων μειώνει το θόρυβο που φτάνει στα σπίτια. Ένα μέτρο που ενώ είναι διαδεδομένο στο εξωτερικό εμείς το παραγνωρίζουμε.
  4. Τα φύλλα του δέντρου απορροφούν τη ενέργεια των σταγόνων βροχής, το νερό πέφτει απαλά στο χώμα και έτσι αποτρέπεται η διάβρωση. Παράλληλα οι ρίζες των δέντρων συγκρατούν το χώμα και εμποδίζουν τη διάβρωση. Γι αυτό το λόγο η πρώτη έγνοια στα καμένα δάση είναι η προστασία της περιοχής από τη διάβρωση γιατί αν αφεθεί η βροχή να παρασύρει το εύφορο έδαφος δεν θα μπορεί να αναγεννηθεί η περιοχή.
  5. Μετά από μια βροχή, το στρώμα από ξηρά φύλα κάτω από το δέντρο εμποδίζει την εξάτμιση και κρατεί το έδαφος υγρό. Έτσι υπάρχει χρόνος για να απορροφήσει η γη την υγρασία και να εμπλουτιστούν τα υπόγεια νερά.
  6. Μέσω μιας βιολογικής επεξεργασίας τα φυλλώματα κάτω από τα δέντρα μετατρέπονται σε λίπασμα και αναπτύσσονται και μύκητες όπως για παράδειγμα τα αγαπημένα μας μανιτάρια. Γι αυτό όσοι τα μαζεύουν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην ανασκαλίσουν το χώρο γιατί ο μύκητας στο κάτω μέρος που μας δίνει τα μανιτάρια θα καταστραφεί.
  7. Τα φυλλώματα προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά διαφορετικά είδη ζωής όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα σε πουλιά να κτίζουν φωλιές σε ασφαλισμένο μέρος.
  8. Ορισμένα δέντρα παράγουν καρπούς εύγεστους για ορισμένα σημαντικά είδη όπως τη μοναδική στην Ευρώπη φρουτονυκτερίδα [Rousettus aegyptiacus] του νησιού μας η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική εφόσον μεταξύ άλλων κάνει και τη διανομή των σπόρων για εξάπλωση του δέντρου – διασπορά.
  9. Κάτω από ορισμένες συνθήκες, επειδή οι δασώδεις περιοχές δεν επιτρέπουν στο έδαφος να ζεσταθεί, μειώνεται η δυνατότητα δημιουργίας θερμών ανοδικών ρευμάτων αέρα που θα έδιωχναν τα σύννεφα και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες βροχόπτωσης.

Υπάρχει όμως μεγάλη ανησυχία για την δυνατότητα των δέντρων και της κυπριακής φύσης γενικότερα αν θα αντέξουν ή όχι τις αλλαγές του κλίματος στην Κύπρο.