AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ  ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ - Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ: Τα παράπονα και οι σοβαρές προειδοποιήσεις απο  τους  ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΥΣ μας  (τουρίστες),  οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όπου παρατηρείται μείωση στην ποιότητα του Τουρισμού αυτό οφείλεται κατα κύριο λόγο σε  εξαιρετικά αφιλόξενη και άσχημη συμπεριφορά απο την δική μας πλευρά, με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι μας, επιστρέφοντας πίσω στην πατρίδα τους να διαδίδουν μεταξύ των συμπατριωτών τους τα όσα έχουν υποστεί στην Κύπρο.

Το φαινόμενο δικής μας κακής συμπεριφοράς και αφιλόξενης νοοτροπίας φαίνεται να είναι ένας απο τους σημαντικότερους εχθρούς της οικονομίας του τόπου μας αλλά και του καθε ενός μας ξεχωριστά αφού η ποιότητα ζωής μας επηρεάζεται είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο.

Παρακαλούμε θερμά τον κάθε Κύπριο Πολίτη να προσέξει και να  απομονώσει όσους  ενεργούν  σε βάρος των ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΩΝ ΜΑΣ , και κατ'επέκταση, σε βάρος του κάθε σωστού Κύπριου επαγγελματία  παροχέα  τουριστικών υπηρεσιών και επίσης  σε βάρος της Κυπρου γενικά.

Οι συμπεριφορές και οι ενέργειες αριθμού συμπατριωτών μας Κυπρίων, έχουν προκαλέσει και συνεχίζουν να προκαλούν ζημιά στην Κύπρο.

Παρακαλούμε τον κάθε πολίτη που αγαπά τον τόπο μας να τηλεφωνεί και να αναφέρει οποιοδήποτε πρόβλημα, παρανομία ή κακή συμπεριφορά που αφορά την θάλασσα αλλά και την παραλία στο τηλέφωνο 22- 69-12-12. Εάν ο αρμόδιος Λειτουργός απουσιάζει τότε μπορείτε να αφήσετε στον αυτόματο τηλεφωνητή είτε το ίδιο το παράπονο σας είτε το τηλέφωνο σας. Ο Λειτουργός θα επικοινωνήσει μαζί σας πολύ σύντομα.

  • 1. ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ,

Συχνά έχουμε παράπονα για χρησιμοποίηση Jet-Ski με ελιγμούς κοντά στην ξηρά, πρόκληση φοβερού θορύβου, εκπομπή καυσαερίων απο μηχανές ταχυπλόων σκαφών, θαλάσσιο σκί σε απόσταση μικρώτερη των 200 μέτρων απο την παραλία., beach start (εκκίνηση απο την άμμο με σκί!) , Εκδρομικά σκάφη με μεγάφωνα στην διαπασών. κλπ, κλπ. . ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ!

Για την περίπτωση αυτή ("beach start") δέν έχει απολύτως καμμία σχέση εάν υπάρχουν σημαντήρες ή όχι.

Με βάση τον Νόμο 56(Ι)/92 (Περι Ταχυπλόων) Απαγορεύεται αυστηρώτατα οποιοδήποτε ταχύπλοο να πλέει ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ακτή σε απόσταση  ΛΙΓΩΤΕΡΗ ΑΠΟ 100 ΜΕΤΡΑ απο την ξηρά με ταχύτητα μεγαλύτερη απο αυτή ενός γρήγορου κολυμβητή με πτερύγια . (μεγαλύτερη των 3 κόμβων).

Επίσης σύμφωνα με τον Περι Προστασίας της Παραλίας Νόμο απαγορεύεται η πρόκληση «Οχληρίας» (οποιασδήποτε μορφής οχληρίας) στους ανθρώπους που ευρίσκονται ΕΠΙ της παραλίας ανεξάρτητα από το από πού προέρχεται η πηγή της οχληρίας (είτε στην θάλασσα, είτε στην ξηρά, είτε στον αέρα).

Ο ΛΟΥΟΜΕΝΟΣ  ΕΧΕΙ  ΚΑΙ  ΑΥΤΟΣ  ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.:

Πάντοτε πρέπει να υπακούει στις οδηγίες του επι καθήκοντι ναυαγοσώστη. Οταν ο Ναυαγοσώστης υψώνει ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ αμέσως όλοι πρέπει να βγαίνουν απο τη θάλασσα.  Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ψαροτούφεκου και διχτύων, μέσα σε περιοχές λουομένων. Εάν σαν κολυμβητές, θα βγείτε απο την περιοχή λουομένων έχετε υποχρέωση να προσελκύετε ΣΥΝΕΧΩΣ την προσοχή των κυβερνητών των παραπλεόντων σκαφών ρυμουλκώντας  μαζί σας ένα ειδικό έντονα φωσφορούχο σημαντήρα με σημαιάκι του διεθνούς αλφαβήτου (ΑΛΦΑ) (μιά σημαία με δύο κάθετες λωρίδες . Η πρώτη κοντά στον ιστό : χρώματος άσπρου και η δεύτερη  ναυτικό-σκούρο-μπλέ, με κομμένη «χελιδονο-ουρά» στο μπλέ). Εκτός σημαντήρων Πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε την παρουσία σας εξαιρετικά αισθητή στο νερό.

Οταν υπάρχουν κύματα ή και  αντανάκλαση του ηλίου οι χειριστές σκαφών δέν μπορούν να σας δούν στο νερό.

Προς Θεού! Ποτέ μην κολυμπάτε κοντά (200 μέτρα) σε εισόδους Λιμανιών, Μαρίνων, Αλιευτικών Καταφυγίων και ούτε στις φυσικές πορείες σκαφών που πρέπει να ακολουθούν για να καταπλέουν/αποπλέουν σε λιμενικό χώρο. Εξάλλου κάτι τέτοιο απαγορεύεται αυστηρά από τους Νόμους Περι Μαρίνων. Λιμένων και Αλιευτικών Καταφυγίων.

ΠΟΤΕ μην παραμένετε σε διαύλους σκαφών. Εάν υπάρξει ατύχημα με λουόμενο και σκάφος εντός διαύλου, τότε σαν λουόμενος θα έχετε τεράστια και ίση ευθύνη με τον Κυβερνήτη του σκάφους.

ΛΟΥΟΜΕΝΟΙ- ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ  ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ!!!

Προτιμάτε τις περιοχές που διαθέτουν ναυαγοσώστες . ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι σημαντήρες στην Θάλασσα ΚΑΘΟΛΟΥ  ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ  ότι υπάρχει ΚΑΙ  ναυαγοσώστης στη ξηρά!

Ναυαγοσώστες υπάρχουν ΜΟΝΟ  εκεί όπου βλέπετε ΔΥΟ ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΕΣ, ΜΕ ΔΥΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΛΩΡΙΔΕΣ= η επάνω λωρίδα κόκκινη η κάτω λωρίδα κίτρινη.

Οι δύο αυτές δίχρωμες σημαίες καθορίζουν τα όρια εμβέλειας αποδοτικής διάσωσης των ναυαγοσωστών, γι'αυτό και είναι φρόνιμο οι λουόμενοι που δεν είναι καλοί στο κολύμπι πάντοτε να περιορίζονται μεταξύ των δύο σημαιών (ΠΡΕΠΕΙ να είναι περίπου 200 μέτρα -200 βήματα-  η μία από την άλλη). Μην τρώτε πρίν το κολύμπι ή με γεμάτο στομάχι. Επιτρέψετε 2-3 ώρες πρίν πέσετε στο νερό. Κολυμπάτε παράλληλα προς την ακτή. Όχι αλκοολούχα!

Πάντα αποφεύγετε είτε να εκτίθεστε, είτε να παρασύρεστε υποβρυχίως, είτε να σας κτυπούν καλύπτοντας σας,  μεγάλα κύματα που οι κορυφές τους αρχίζουν να σπάζουν. Υπάρχει κίνδυνος καθώς ο μεγάλος όγκος νερού επιστρέφει πίσω στη θάλασσα να σας παρασύρει. Εάν παρασύρεστε από ρεύμα μην προσπαθείτε να κολυμπήσετε αντίθετα του εκτός εάν είναι τα ΝΕΡΑ ξέβαθα και η ξηρά  πάρα πολύ κοντά σας  και ΣΙΓΟΥΡΑ εντός των δυνατοτήτων σας!. Κρατάτε τους πνεύμονες σας γερά γεμάτους από αέρα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Φωνάζοντας για βοήθεια, αναγκάζετε τον αέρα να ξεφύγει από τους πνεύμονες, να μειώσετε την άνωση σας και τέλος να βυθιστείτε!. Είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε το στήθος σας συνεχώς γεμάτο από αέρα αναπνέοντας βαθύτερα. (δοκιμάστε όταν δεν κινδυνεύετε! Βαθύτατη εισπνοή και ξαπλώστε χαλαρά στην επιφάνεια!)

Αποφεύγετε να κολυμπάτε σε διαύλους σκαφών και πάντα να γνωρίζετε ότι απαγορεύεται η κολύμβηση σε εισόδους Λιμένων, μαρίνων και Αλιευτικών καταφυγίων. Αποφύγετε λασπώδη βυθό ή βραχώδη βυθό γεμάτο αχινούς.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Στα άκρα ΟΛΩΝ των παράλληλων κυματοθραυστών σχηματίζεται ρεύμα αλλά και το βάθος αυξάνεται πάρα πολύ απότομα. Επομένως προσέχετε και Αποφεύγετε τα άκρα οποιουδήποτε κυματοθραύστη. (Ακόμη και τα άκρα κάθετων κυματοθραυστών).

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ τα παιδιά αφύλακτα. Ξεκινάτε με την σωστή εκμάθηση κολύμβησης των παιδιών από 3-4 ετών. Πρέπει να μάθουν να κολυμπούν σωστά με προσοντούχο εκπαιδευτή/γυμναστή κολύμβησης. Ποτέ ούτε εσείς ούτε να επιτρέπετε στα παιδιά να κυνηγούν να προλάβουν φουσκωτό αντικείμενο που παρασύρεται από τον άνεμο στη θάλασσα.

Βεβαιωθείτε ότι στο συγκεκριμένο σημείο της παραλίας έχει το κινητό σας καλή λήψη σήματος ή υπάρχει πολύ κοντά σταθερό τηλέφωνο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Όταν το ρεύμα σας παρασύρει, ψυχραιμία! Εξοικονομείτε ενέργεια! Απλώς στρέψετε μύτη και στόμα στην αντίθετα πλευρά του ανέμου και των κυμάτων, άστε τα κύματα να σπάζουν στην πλάτη σας και προσπαθείτε απλώς να κρατηθείτε στην επιφάνεια . Εάν το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή κολυμπάτε μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπο γωνία. Σύντομα θα έλθει βοήθεια! Μην ξεχνάτε, καρατάτε τους πνεύμονες γεμάτους αέρα για αυξημένη άνωση.

  • 2. ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΔΙΑΥΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΗΡΕΣ. Η «περιοχή προστασίας των λουομένων» σηματοδοτείται με κόκκινους/πορτοκαλί σημαντήρες, απο τα Δημόσια Εργα κατα τον μήνα Μάϊο μετά απο σχετικό διάταγμα του Υπουργού Συγκοινωνιών και έργων το οποίο διαρκεί μέχρι την 31 Οκτωβρίου κάθε χρόνου. «Δίαυλος» σκαφών , καθορίζεται απο δύο κάθετες προς την ακτή σειρές κοκκινων-πορτοκαλί σημαντήρων που πρέπει να έχει (ο δίαυλος) πλάτος ή απόσταση μεταξύ τους , περίπου 30 μέχι 40 μέτρα.

Τα ταχύπλοα συνήθως παράνομα αναπτύσσουν ταχύτητα μεγαλύτερη απο αυτή ενός γρήγορου κολυμβητή με πτερύγια (3 κόμβους) ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΥΛΟ, αντί να απομακρύνονται πολύ σιγά. Προκαλούν με αυτό τον τρόπο, επικίνδυνα κύματα, φοβερή οχληρία με θόρυβο και καυσαέρια.(είναι παράνομο!). Κάποιοι κάνουν  ζικ-ζακ μεταξύ των σημαντήρων περιοχής προστασίας των λουομένων, κινούνται παράνομα χωρίς αριθμούς εγγραφής στο σκάφος τους. Κάποτε jet-ski  πλέει παράνομα με ταχύτητα μεγαλύτερη απο αυτή ενός γρήγορου κολυμβητή με πτερύγια,   έξω μεν απο την περιοχή προστασίας των λουομένων ΑΛΛΑ  σε  απόσταση  που είναι μικρώτερη απο 100 μέτρα απο τους πελάγιους σημαντήρες περιοχής λουομένων (παράνομο).,

Κάποιοι αγκυροβολούν παράνομα στο μέσο ενός διαύλου παρεμποδίζοντας τα υπόλοιπα σκάφη,  αντί να αγκυροβολούν μόνο στην μία πλευρά., κλπ, κλπ . Ολα αυτά είναι παράνομα αφού παραβιάζουν συγκεκριμένες πρόνοιες του ΠΕΡΙ ΤΑΧΥΠΛΟΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΝΟΜΟΥ .

3. ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ:  (Παραλία σημαίνει ζώνη απόστασης ενενήντα ένα περίπου  μέτρα (91,4 μ) απο το κύμα προς την ξηρά)

ΥΠΕΡ-ΧΡΕΩΣΗ  ΟΜΠΡΕΛΛΩΝ: Κάποιοι παράνομα ενοικιάζουν ομπρέλλες  και κρεββατάκια  ακριβώτερα απο 2,50 Ευρώ ανα ημέρα, (η τιμή Περιέχει τον ΦΠΑ και είνακ για κάθε ένα αντικείμενο) οποιαδήποτε πιό ψηλή χρέωση είναι παράνομη. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΣΑ  ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ!  ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΤΕ αμεσα ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ή  ΤΟ  ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ή ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ . Επίσης μπορείτε να καταγγείλετε και στην Κεντρική Επιτροπή Παραλιών

(Τηλ. 22-44 51 70 Φαξ. 22- 677 230) ή   στον ΚΟΤ :  22-69-12-12

AΠΟΣΤΑΣΗ ΟΜΠΡΕΛΛΩΝ-ΚΡΕΒΒΑΤΙΩΝ : Με βάση τροποποίησης του ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ νόμου το 2004, η κάθε ομπρέλλα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 16 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ (δηλαδή η κάθε ομπρέλλα τοποθετήται στο μέσο ενός τετραγώνου 4 μέτρα επι 4 μέτρα ή πιο απλά, στο κέντρο κύκλου με διάμετρο 4 μέτρα και ακτίνα 2 μέτρα) ενώ για κάθε κρεββατάκι υπολογίζεται επιφάνεια 8 τετραγωνικών μέτρων. ΟΜΩΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΑ η διάθεση περισσότερης απο την ΜΙΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ (50%) οποιασδήποτε ΠΑΡΑΛΙΑΣ για ομπρέλλες και κρεββατάκια ενοικίασης. ΔΗΛΑΔΗ Η ΜΙΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ  ΤΟΥ  ΚΟΙΝΟΥ  ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΙΣ  ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΟΜΠΡΕΛΛΕΣ & ΚΡΕΒΑΤΑΚΙΑ! Οπου οι πολίτες διαπιστώνουν εξώφθαλμα,  ότι πάνω απο 50% της επιφάνειας μιάς παραλίας χρησιμοποιήται για ενοικίαση ομπρελλών και κρεββατιών θα πρέπει να καταγγέλλουν την περίπτωση είτε στην Κεντρική Επιτροπή Παραλιών είτε στον ΚΟΤ τηλ. 22-69-12-12-. (ΤΟ 50% κάθε παραλίας ΠΡΕΠΕΙ να παραμένει ελεύθερο από κάθε εμπορική χρήση για να χρησιμοποιείται ελεύθερα για προσωπικές ομπρέλες και κρεβατάκια του κάθε πολίτη)

ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ. Κάποιοι παράνομα  παίζουν με μπάλα και ρακέττες στην παραλία. Οι αθλοπαιδειές απαγορεύονται στην παραλία και επιτρέπονται ΜΟΝΟ εκεί όπου η Τοπική Αρχή έχει καθορίσει συγκεκριμένο σημείο επι της παραλίας με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις.

ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ : Σοβαρή παρανομία είναι επίσης το περπάτημα και λούσιμο σκύλλων ή άλλων ζώων στην παραλία και τη θάλασσα. Με σχετικό αίτημα και τροποποίηση του Νόμου επιτρέπεται το λούσιμο σκύλων στην παραλία ΜΟΝΟ εκεί που μελλοντικά θα τοποθετηθούν πινακίδες, σε ειδικά μέρη της παραλίας και αφού διευθετηθεί η παρακολούθηση των σημείων αυτών της παραλίας όπου τα ζώα θα ελέγχονται έτσι που  να φέρουν έγκυρο πιστοποιητικό υγείας . Το θέμα είναι σοβαρό. Παρακαλώ λάβετε υπόψη ότι στην πραγματικότητα σε πολλές  χώρες της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η φιλόζωη Αγγλία,  ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η περιφορά σκύλων ΣΕ ΟΛΕΣ τις παραλίες αλλά μόνο σε μερικές. Σήμερα (2009) η μοναδική παραλία για λούσιμο σκύλων είναι η παραλία «λούματα» ή «λούμα» του Δήμου Αγίας Νάπας στα Δυτικά της Μακρόνησου.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ. Κάποιοι παράνομα κάνουν βόλτες και σταθμεύουν με τα αυτοκίνητα πάνω στην παραλία ανάβουν κάρβουνα και φωτιά και ψήνουν σούβλες!. Παράνομα  άνάβουν τα ραδιοκασεττόφωνα τους στην διαπασών και προκαλούν φοβερή οχληρία, κάποιοι πετούν σκουπίδια, μπάζα κλπ στην παραλία, και κάποιοι ενοχλούν ακόμη και βρίζουν τους Φιλοξενούμενους μας και μή. Μόδα αποτελούν επίσης σε ορισμένες αμμώδεις παραλίες και οι ξακουστές «γουρούνες» τετράτροχες μοτόρες που καταστρέφουν παραλιακούς πεζόδρομους και αμμόλοφους!   Όλα αυτά είναι παράνομα και πρέπει να καταγγέλονται.  Οι συμπεριφορές αυτές έχουν σοβαρή αρνητική επίπτωση στο όνομα και στις τσέπες  ΟΛΩΝ ΜΑΣ.! Μόνο σε περιοχές που η Τοπικές Αρχές έχουν Οργανώσει το άναμμα φωτιάς και ψήσιμο σούβλας στην παραλία επιτρέπεται και πάντα με γραπτή εκ των προτέρων εξασφάλιση άδειας από την Τοπική Κοινότητα ή Δήμο.

Οργανωτές Παραλιακών «Πάρτις»: Πολύ πιθανό η Τοπική Αρχή να σας ζητήσει να προκαταβάλετε  400 ή 500 ευρώ σε μετρητά ή και περισσότερα, σαν «ντεπόζιτο» ή εγγύηση καθαριότητας,  ανάλογα με το σημείο και τα άτομα ή την επιβάρυνση που υπολογίζει η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου ή της Κοινότητας θα έχει, (εκτός από άλλα τέλη που ενδεχομένως να  σας επιβάλει). Προσέξετε, εάν την επόμενη ημέρα ο Επιθεωρητής Παραλίας της Κοινότητας ή του Δήμου βρεί έστω και ένα αποτσίγαρο στην άμμο,  ενδεχομένως να χάσετε ολόκληρη την πιο πάνω εγγύηση καθαριότητας!

ΕΚΔΡΟΜΙΚΑ  ΣΚΑΦΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΛΕΥΣΗΣ. Προσοχή επίσης, στα εκδρομικά σκάφη που μεταφέρουν 50-150 τουρίστες, ΑΝΑΖΗΤΑΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΕΑΝ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ  ΕΧΕΙ ΕΓΚΥΡΟ ΚΑΙ ΜΗ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΟ (ισχύει για την παρούσα συγκεκριμένη περίοδο) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΌ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ. ΜΗΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΚΥΡΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ!!

υπάρχουν συχνά παράπονα για παράνομη απόρριψη υπολειμμάτων  σαλάτας και φαγητών ή χειρότερων αποβλήτων, καθώς επίσης παράνομη χρήση μεγαφώνων και φοβερή ηχητική ρύπανση στην περιοχή. Εαν σας είναι κατορθωτό φωτογραφίσατε την απόριψη ακαθαρασιών και καταθέστε την καταγγελία σας (ακριβής ώρα, ημερομηνία, τοποθεσία,  τα σχολια σας μαζί με τις φωτογραφίες στον ΚΟΤ τηλ. 22-69-12-12.

«Μάλλα» στην Παραλία. Οι «δημιουργοί» παράγοντες είναι πολλοί. Όμως πρέπει να υποψιαστείτε ότι κάποιος απορρίπτει στη θάλασσα, φρέσκο νερό (όχι της θαλασσας) σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες. Πιθανόν να είναι «εξαγνισμένο» νερό απο τριτοβάθμιο βιολογικό σταθμό. Ερευνήσατε για απορροές απο ξενοδοχείο, εστιατόριο, σπίτι ή άλλο κατάλυμα κοντά στην περιοχή. Καταγγείλετε άμεσα την περίπτωση. Επίσης στρέψετε την προσοχή προς την κατεύθυνση που φυσούν συνήθως οι άνεμοι αυτή την εποχή και στην κατεύθυνση από την οποία έρχονται τα κύματα και θαλάσσια ρεύματα, μήπως υπάρχει κάποιο ιχθυοτροφείο στην κατεύθυνση αυτή; Γενικά,  ιχθυοτροφεία που λειτουργούν χωρίς αυστηρή επίβλεψη των κρατικών αρχών είναι συνήθως μερικώς  ένοχοι για την «μάλλα».

Πετρέλαια-Κατράδες- Λάδια στην επιφάνεια της θάλασσας. Καταγγέλλετε άμεσα και έγκαιρα, στο Τμήμα Αλιείας ή στην Αστυνομία οποιαδήποτε ρύπανση της Θάλασσας.  Πρέπει να θεωρούνται  ήρωες όσοι κατωρθώνουν να ειδοποιήσουν έγκαιρα για την παρουσία μεγάλων πετρελαιοκηλίδων, κατρά, ψόφιων ζώων και άλλων ειδών σοβαρής ρύπανσης προτού αυτά πλησιάσουν επικίνδυνα  στις περιοχές λουομένων μας. Μήν χρησιμοποιήτε προστατευτικά λάδια για τον ήλιο ΠΡΙΝ να κολυμπήσετε ή χρησιμοποιήτε λάδια που ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΝ με το νερό της θάλασσας γιατί το λάδι επιπλέει στην επιφάνεια, αυξάνει την πυκνότητα του νερού ΔΕΝ επιτρέπει την δημιουργία κυμάτων, σταματά την οξυγόνωση του νερού και επηρεάζει αρνητικά τους θαλάσσιους οργανισμούς.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ: Με βάση την Κυπριακή Νομοθεσία οι άνθρωποι που ο κάθε φορολογούμενος Κύπριος πληρώνει για να επιλύουν τα πιο πάνω προβλήματα, όσο πιο γρήγορα τους επιτρέπει το εξαιρετικά  αργό δικαστικό μας σύστημα είναι : (1) Το προσωπικό της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, (2) Ο Επιθεωρητής Παραλίας που ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ δια νόμου να έχει ο κάθε Δήμος και η κάθε Τοπική Αρχή, (3) ο Φύλακας Παραλίας της Επαρχιακής Διοίκησης. (4) Το προσωπικό της Τοπικής Αστυνομικής Δύναμης, (5) Το προσωπικό του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού .

Σε περίπτωση που επηρεάζεται αρνητικά το περιβάλλον ή οποιοσδήποτε Φιλοξενούμενος στη χώρα μας , εκτός απο τους πιο πάνω έχει υποχρέωση να βοηθήσει  και ο κάθε  Κύπριος πολίτης  που αγαπά την Κύπρο και αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ζημιάς που προκαλούν οι μερικοί στο ΣΥΝΟΛΟ .

Υποβρύχιες Καταδύσεις.

Συμβουλές: Εκπαιδεύεστε σωστά. Μια σωστή εκπαίδευση απαιτεί τουλάχιστον 6 μήνες με ένα χρόνο και όχι μια εβδομάδα. (Κυπριακή Ομοσπονδία Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων  ή σε ένα από τα εμπορικά κέντρα εκμάθησης) . Ποτέ μην καταδύεστε μόνος αλλά με το ζευγάρι σας. Ποτέ μην καταδύεστε χωρίς να έχετε εκ των προτέρων καθορίσει το πρόγραμμα κατάδυσης σας (λεπτά παραμονής στον βυθό, πλησιέστερος θάλαμος αποπίεσης  σε περίπτωση ατυχήματος, παρατηρητής στο σκάφος ή στην ξηρά, κλπ), Ποτέ μην ξεπερνάτε τον «χρόνο μηδέν». (ιδε μικρό πίνακα ενδεικτικά)

Πόδια

Λεπτά

Μέτρα

35

310

10.7

40

200

12.2

50

100

15.2

60

60

18.3

70

50

21.3

80

40

24.4

90

30

27.4

100

25

30.5

110

20

33.5

120

15

36.6

130

10

39.6

140

10

42.7

150

5

45.7

160

5

48.8

170

5

51.8

180

5

54.9

190

5

57.9

 

 

 

Στις καταδύσεις αναψυχής ΜΗΝ ξεπερνάτε το βάθος ασφαλείας που είναι 30 μέτρα. Για καταδύσεις αναψυχής ΜΗΝ χρησιμοποιείτε τεχνιτής φύσης μικτά αέρια ( Ήλιο, Οξυγόνο) αλλά ΜΟΝΟ καθαρό ατμοσφαιρικό αέρα. Πάντοτε αναδύεστε αναπνέοντας ήρεμα και κανονικά ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ  ΤΑΧΥΤΗΤΑ  ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΦΥΣΑΛΙΔΩΝ ΕΚΠΝΟΗΣ! Συντηρείτε με ευλάβεια τον καταδυτικό εξοπλισμό σας και ιδιαίτερα τον ρυθμιστή. Αποφεύγετε την κατάδυση σε σπηλιές και ναυάγια χωρίς να έχετε υποστεί ειδική εκπαίδευση και χωρίς να έχετε λάβει εκ των προτέρων πρόσθετα μέτρα ασφάλειας. Ποτέ μην ψαρεύετε με ψαροτούφεκο. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ψαροτούφεκου με συσκευές αυτόνομης κατάδυσης. Πάντοτε έχετε παρατηρητή στο σκάφος ή την ξηρά ο οποίος παρακολουθεί τις φυσαλίδες σας, ξέρει ανα πάσα στιγμή σε ποιο σημείο του βυθού βρίσκεστε και ξέρει με ακρίβεια πιο συγκεκριμένο λεπτό της ώρας πρέπει να αναδυθείτε. Αποφεύγετε να καθορίζετε πτήση με αεροσκάφος την ίδια ημέρα της κατάδυσης σας. Ποτέ μην καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλης ή να έχετε μια άγρυπνη νύχτα πρίν από την κατάδυση. Πάντοτε να ξέρετε ότι εσείς και η σωστή ή λανθασμένη νοοτροπία σας, έχετε το 90% της ευθύνης για οτιδήποτε συμβεί.

 

ΜΕΔΟΥΣΕΣ   (ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ).

Συμπτώματα

Στις περιπτώσεις του είδους των μεδουσών που, συνήθως, έχουμε στην Κύπρο (pelagia noctiluca), Η νευροτοξίνη της μέδουσας , προκαλεί  συνήθως , έντονο κοκκίνισμα,  κνισμό, κάψιμο, και ελαφρό πρήξιμο.

Θεραπεία

Πρίν κολυμπήσετε φορέστε την μάσκα καταδύσεων και ρίξετε μια ματιά για μέδουσες!

ΠΟΤΕ  ΜΗΝ  ΤΡΙΒΕΤΕ  ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ!!

Το να πιέσουμε να τρίψουμε   ή έστω και να  αγγίξουμε το σημείο του σώματος που δέχτηκε την επίθεση είναι ότι χειρότερο, αφού έτσι θα αυξήσουμε την ποσότητα της νευροτοξίνης που περνά στο σώμα μας «σπάζοντας» τις  μη ορατές νηματοκύστες που ίσως δεν έχουν σπάσει ακόμη.

(1) Κρατήστε το σημείο ανέπαφο.

(2) Βγείτε ΑΜΕΣΩΣ από τη θάλασσα  μέχρι το γόνατο.

(3) ρίξετε  επάνω στο σημείο με πολλή δύναμη,  μπόλικο νερό της θάλασσας  (ΟΧΙ ΦΡΕΣΚΟ   ΝΕΡΟ!!)   για να φύγουν κάποιες νηματοκύστες,

(4) Βγείτε έξω από τη θάλασσα.

(5) καταβρέξετε  πολύ καλά το σημείο με μπόλικο ξύδι (άσπρο ξύδι καλύτερα) . Συνεχίστε με ξύδι,  Αλκοόλη, (κομπρέσες ξυδιού -ελαφρά-)   για           15-30 λεπτά για να αποδυναμώσετε την τοξίνη. (εάν δεν υπάρχει ξύδι/αλκοόλη , ακόμη και η σκόνη που μαλακώνει το κρέας «meat tenderizer» είναι καλό- μην αφήσετε όμως τη σκόνη πάνω από 5 λεπτά στο δέρμα-,  επίσης , soda bicarbonate,  από την κουζίνα του διπλανού εστιατορίου  βοηθά!). Εάν δεν υπάρχει             τίποτε,  ακόμη και η στεγνή άμμος βοηθά (αλεύρι επίσης) .

Εάν υπάρχει , ρίξετε στο σημείο  Αμμωνία υπο διάλυση.

(6) εάν δεν έχετε ξύδι ή άλλο φάρμακο τότε το πλέον αποτελεσματικό είναι τα ούρα του θύματος (ανδρικά  ούρα λόγω συστατικών είναι καλύτερα! λόγω της αμμωνίας που περιέχουν!, Επίσης  το κρασί  μπορεί να βοηθήσει (αλκοόλη)!

(7) εφόσον αποδυναμώσετε την τοξίνη τότε  μπορείτε να  απομακρύνεται τα τυχόν κολλημένα στο σώμα, πλοκάμια της τσούχτρας. ΟΧΙ  με γυμνά χέρια (γάντια ή πολύ προσεκτικά), με πάρα πολύ ελαφριές κινήσεις χρησιμοποιώντας τσιμπίδα, είτε ένα ξυραφάκι είτε μιά πλαστική πιστωτική κάρτα σχεδόν κάθετα με την αιχμή της, ή κάποιο μαχαίρι (όπως ξυρίζουμε) προσεκτικά και ξεπλένοντας με μπόλικο ξυδόνερο ή νερό της θάλασσας.

(8) Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος, αλείψτε ελαφρά,  την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Η κρέμα αυτή  ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξύδι. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται  η φαγούρα και το τσούξιμο .Ακόμη και  πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα στό  δέρμα

(9) Πάρα πολύ σπάνια, σε περιπτώσεις άσχημες με αλλεργικά άτομα τότε θα πρέπει να μεταφερθεί το θύμα στον γιατρό ή στις πρώτες βοήθειες του Νοσοκομείου ή θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν : κάποιο αντι-ισταμινικό χάπι, αν δε τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν :  ίσως απαιτηθεί η διενέργεια κάποιας ενέσεως υδρο-κορτιζόνης 100 mg κάθε δυό ώρες. Σε ακόμη πιο σοβαρές περιπτώσεις ίσως χρειασθεί  ένεση επινεφρίνης, δισκία ή ένεση Decadron μαζί με αντι-ισταμινικά. Συνήθως όλα τα συμπτώματα  επαφών με τσούχτρες  ή μέδουσες που έχουν αναφερθεί  στην Κύπρο εξαφανίζονται μετά από 12 έως 24 ώρες χωρίς οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ την ανάγκη Γιατρού.

Είναι εξαιρετικά καλό, για σκοπούς πρόληψης, εάν  όλοι έχουμε μαζί μας μια μάσκα της θάλασσας ουτώς ώστε μόλις μπούμε στο νερό να ρίχνουμε μια ματιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για τσούχτρες.

Σε περίπτωση τσούχτρων αναφέρετε την ημερομηνία, την ακριβή ώρα , το ακριβές σημείο και πόσες μπορείτε να μετρήσετε μέσα σε ακτίνα 4-5 μέτρων από εσάς

στο τηλέφωνο του ΚΟΤ = 22-69-12-12.

ΓΕΝΙΚΑ  ΤΙ  ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ   ΚΑΜΕΤΕ  ΓΙΑ  ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ  ΤΟΝ  ΤΟΠΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ:-

(1) Κοιτάξετε προσεκτικά και εάν μπορέσετε καταγράψετε τον αριθμό εγγραφής του ταχύπλοου (οι πρώτοι δύο χαρακτήρες πρέπει να είναι τα αρχικά LL και μετά ακολουθεί ένας αριθμός. Εάν το σκάφος έχει ενοικιασθεί τότε στο τέλος του αριθμού πρέπει να έχει και το κεφαλαίο γράμμα «Β» . Εάν όχι προσέξετε το χρώμα, τον τύπο, το μήκος, κλπ.

  • (2) Σημειώσατε την περιγραφή του ατόμου που το χειρίζεται. (άνδρας, γυναίκα, ηλικία, χαρακτηριστικά, κλπ).
  • (3) Σημειώσατε με όση ακρίβεια μπορείτε ερωτόντας για επιβεβαιώση και τους διπλανούς σας -εάν υπάρχουν-, (α) την απόσταση απο την παραλία, (β) την απόσταση απο τυχόν σημαντήρες, (γ) την περιοχή, (δ) απέναντι απο ποιό Κέντρο ή ξενοδοχείο κλπ.
  • (4) ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Σημειώσατε με ακρίβεια την ώρα , την ημερομηνία, και ότι άλλα στοιχεία μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό του ταχύπλοου (νούμερα αυτοκινήτου που το ρυμουλκούσε, αριθμός στο trailer, και τα ονόματα άλλων ατόμων που τυχόν είναι κοντά σας και θα ήθελαν να βοηθήσουν.
  • (5) Σημειώσατε μόνο τα γεγονότα με ακρίβεια και στοιχεία 2-3 ατόμων - άν υπήρχαν- που ήσαν αυτόπτες μάρτυρες.
  • (6) Τα παράπονα σας στον ΚΟΤ ΔΕΝ χρειάζεται κατ'ανάγκη να είναι επώνυμα (εξαρτάται απο εσάς).

ΑΦΟΥ  ΜΑΖΕΨΕΤΕ  ΤΑ  ΠΙΟ  ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΕΙΣΘΕ  ΕΤΟΙΜΟΙ :

(Α)          Τηλεφωνήσατε άμεσα στην Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία στα πιο κάτω τηλέφωνα:  ΛΑΤΣΙ: 26-321777,  ΠΑΦΟΣ: 26-940154, ΛΕΜΕΣΟΣ:25-805350, 25-306534,  ΛΑΡΝΑΚΑ: 24-804053, 24-630500, ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: 23-723322, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: 23-803030.

(Β)           Ενημερώσατε άμεσα τον επι καθήκοντι ναυαγοσώστη εάν υπάρχει.

(Γ)           Ενημερώσατε τον Τοπικό ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ στα ακόλουθα τηλέφωνα: Πόλη Χρυσοχούς: 26-321079, 26-321321, Πάφος:26-232116, 26-232804, Λεμεσός: 25-363103, Λάρνακα: 24-653333 Αγία Νάπα: 23-721944, 23-721179, Παραλίμνι: 23-821323.

(Δ)           ΕΠΙΣΗΣ : για οποιοδήποτε παράπονο αφορά : Θάλασσα και παραλία: Τηλεφωνήσατε  και επίσης αποστείλετε επιστολή στον ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ  ΦΑΞ: 22-33-85-41,  ή Τηλ: 22-69-12-12

Ε-mail: glafkoskariolou@visitcyprus.com

Τονίζεται ότι στον ΚΟΤ μπορείτε να υποβάλετε ΚΑΙ ανώνυμα το παράπονο σας φτάνει να έχει ΟΛΑ τα αναγκαία στοιχεία του προβλήματος για διερεύνηση.

ΣΑΣ   ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ   ΠΟΥ  ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΤΕ  ΓΙΑ  ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.