Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.1103, ημερομηνίας 19 Ιουλίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι επιτήδειοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται διαφημίζοντας την Κύπρο διαδικτυακά ως προορισμό για ψάρεμα καρχαριών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, γίνονται ναυλωμένες εν πλω εκδρομές, οι οποίες στοιχίζουν πέραν των χιλίων ευρώ την ημέρα για έναν τουρίστα, στον οποίο υπόσχονται ότι θα ψαρέψει καρχαρία. Οι εκδρομές αυτές γίνονται με σκάφη που είναι εγγεγραμμένα στο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας ως τουριστικά, αλλά δεν έχουν άδεια για αλιεία. Σύμφωνα με τον οργανισμό θαλάσσιων ερευνών “Νηρέας”, οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν δίκτυα, παραγάδια, καταστρεπτικές για τα αλιευτικά αποθέματα και το οικοσύστημα μεθόδους, ψαρεύουν μέσα στα όρια προστατευόμενων περιοχών εντός θαλάσσιων πάρκων, καθώς και εντός περιοχών λουομένων.

 

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν είναι ενήμερος για τις ναυλωμένες εν πλω εκδρομές που στόχο έχουν το παράνομο ψάρεμα καρχαριών, ποια είναι τα μέτρα που έχει λάβει, για να σταματήσει η παράνομη αυτή δραστηριότητα, καθώς επίσης αν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις εναντίον των επιχειρηματιών αυτών.»

Απάντηση ημερομηνίας 5 Οκτωβρίου 2012 του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.1103, ημερομηνίας 19 Ιουλίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

        «Αναφέρομαι στην επιστολή του Αν. Γενικού Διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων με αρ. Ερ. 23.06.010.01.1103 και ημερ. 1/8/2012, σχετικά με το πιο πάνω θέμα και επιθυμώ να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα:

  1. 2.Το εν λόγω θέμα που εγείρει ο Βουλευτής εμπίπτει στην αρμοδιότητα και ρυθμίζεται από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών στις 27/7/2012, στην παρουσία εκπροσώπου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, αποφασίστηκε όπως, στους όρους για την έκδοση άδειας ερασιτεχνικής αλιείας από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών προστεθεί ο πιο κάτω όρος:

«Απαγορεύεται η στοχευμένη αλιεία καρχαριών, βατιών και οποιουδήποτε άλλου απαγορευμένου είδους, καθώς και η διαφήμιση της, στα πλαίσια του επαγγελματικού αλιευτικού τουρισμού. Σε περίπτωση που θα αλιευτεί τυχαία καρχαρίας, βατί ή οποιοδήποτε άλλο απαγορευμένο είδος, θα πρέπει να ελευθερώνεται αμέσως (catchandrelease), χωρίς να βγαίνει από το νερό, αποφεύγοντας τον τραυματισμό του ψαριού».

  1. 3.Επιπρόσθετα, στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε όπως ο πιο πάνω όρος συμπεριληφθεί στους όρους για την εξασφάλιση ερασιτεχνικής άδειας αλιείας στα πλαίσια τουριστικής δραστηριότητας.
    1. 4.Τονίζεται ότι, για το συγκεκριμένο θέμα της παράνομης απαγορευμένης αλίευσης καρχαρία το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση.
    2. 5.Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις ή/και περαιτέρω πληροφορίες τυχόν χρειαστείτε.»

ΑΛ/ΜΜ/Ap-23.06.010.01.1103