Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.566, ημερομηνίας 8 Μαρτίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
«Πρόσφατα πληροφορήθηκα για την καταστροφή του θαλάσσιου πλούτου στην περιοχή γύρω από το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στα κατεχόμενα, λόγω του μεγάλου αριθμού τρατών που σαρώνουν την περιοχή.
Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν γίνει οποιαδήποτε διαβήματα από μέρους της κυπριακής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό τη λήψη μέτρων για προστασία του θαλάσσιου πλούτου της περιοχής.»

Απάντηση ημερομηνίας 3 Ιουλίου 2012 του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.566, ημερομηνίας 8 Μαρτίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
«Αναφέρομαι στην Ερώτηση του Βουλευτή περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη με αρ. 23.06.010.01.566 και ημερομηνία 8 Μαρτίου 2012, η οποία διαβιβάστηκε με επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων, με ημερομηνία 13 Μαρτίου 2012, σχετικά με την καταστροφή του θαλάσσιου πλούτου στην περιοχή του Αποστόλου Ανδρέα στα κατεχόμενα λόγω του μεγάλου αριθμού τρατών που σαρώνουν την περιοχή και τυχόν διαβήματα της κυπριακής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
1. Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), ως αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για την παρακολούθηση της κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και των αλιευτικών αποθεμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχει οποιαδήποτε πληροφόρηση όσον αφορά την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην κατεχόμενη περιοχή γύρω από το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα λόγω της δραστηριοποίησης τρατών, και ως εκ τούτου δεν έχουν γίνει οποιαδήποτε διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για λήψη μέτρων.
2. Με βάση το Σύστημα Παρακολούθησης σκαφών μέσω του Δορυφορικού Εντοπισμού (VMS) που διαθέτει το ΤΑΘΕ, η παρουσία κοινοτικών σκαφών στη συγκεκριμένη περιοχή είναι εκτός των εγχώριων υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από πληροφορίες που υπάρχουν, στα κατεχόμενα υπάρχουν 15 αδειούχα σκάφη που αλιεύουν με τη μέθοδο του γρι-γρι στην Τουρκία και 1 τράτα βυθού η οποία αλιεύει κυρίως στην Τουρκία και περιοδικά στην Κύπρο.
Με την ευκαιρία αυτή, σας διαβιβάζω τους χαιρετισμούς μου.»

ΘΚ/ΑΜ/Ap-23.06.010.01.566