Φ 28/05/2012

«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και Διαχείριση της Λίμνης Ορόκλινης», ήταν η εκδήλωση ενημέρωσης για το έργο και εορτασμός των 20 χρόνων προγράμματος LΙFΕ. Το πρόγραμμα LΙFΕ, το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον, γιορτάζει φέτος τον Μάιο τα 20 χρόνια ύπαρξής του. Για 20 χρόνια τώρα, η άγρια ζωή και οι φυσικοί πόροι της Ευρώπης επωφελούνται από τη στήριξη του προγράμματος LΙFΕ. Το πρόγραμμα άνοιξε τις πόρτες του το 1992, στοχεύοντας στη συγχρηματοδότηση έργων που ασχολούνται με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον.

Στην Κύπρο, από το 1992, έχουν πραγματοποιηθεί δύο έργα LΙFΕΦύσης ενώ τέσσερα βρίσκονται σε εξέλιξη. Ανάμεσα σε αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι και το πρωτοποριακό έργο για την αποκατάσταση και διαχείριση της λίμνης Ορόκλινης (περιοχή Νατούρα 2000), το οποίο άρχισε φέτος τον Ιανουάριο. Για τον εορτασμό της επετείου του προγράμματος LΙFΕ, περισσότερες από 300 εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης τον μήνα Μάιο.
Μια από αυτές τις εκδηλώσεις ήταν και η εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Ορόκλινη, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο, την πρόοδο του έργου και τις δράσεις του, αλλά και για τη σημασία του εξαιρετικού για τη βιοποικιλότητα του υδροβιότοπου. Κατά την εκδήλωση, το κοινό είχε επίσης τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφθεί τη λίμνη και να απολαύσει τα πουλιά με κιάλια και τηλεσκόπια.
Η πρώτη αυτή εκδήλωση ενημέρωσης για το έργο LΙFΕΟρόκλινης διοργανώθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης στα πλαίσια του έργου LΙFΕ«Αποκατάσταση και Διαχείριση της Λίμνης Ορόκλινης» και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους του έργου, το Ταμείο Θήρας, τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Δασών. Το πρωτοποριακό αυτό έργο στοχεύει στην αποκατάσταση και προστασία του σημαντικού υδροβιότοπου της λίμνης Ορόκλινης.