Καμπανάκι από Οικολόγους, Θεοπέμπτου και Χατζηγιάννη
Φωτογραφία

Στη λίμνη Παραλιμνίου, όπου φωλιάζει το μοναδικό στον κόσμο νερόφιδο natrixnatrix, μετέβη χθες κλιμάκιο των Οικολόγων με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του Κινήματος Ιωάννα Παναγιώτου. «Οι υδροβιότοποι προσφέρουν σημαντικά οφέλη, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά, γι’ αυτό πρέπει να προστατεύονται» δήλωσε η κ. Παναγιώτου. «Στην Κύπρο οι υδροβιότοποι συνεχώς συρρικνώνονται και κινδυνεύουν. Για το λόγο αυτό έχουμε μεγάλη έγνοια να προστατευθούν ουσιαστικά και να εφαρμοστούν διαχειριστικά σχέδια για την προστασία τους. Η λίμνη Παραλιμνίου, είναι ο υδροβιότοπος που λόγω ελλιπούς προστασίας του, η ΕΕ μας στέλλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Για καταπονημένους υδροβιότοπους, έκανε λόγο ο επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. «Οι υδροβιότοποι είναι πολύ καταπονημένοι. Έχουμε χτίσει παζαράκια, σταθμούς βενζίνης, κατοικίες, δρόμους, σκοπευτήρια. Μιλούμε για το Ακρωτήρι, τη Λίμνη Ορόκλινης, την Αλυκή Λάρνακας, τη λίμνη Παραλιμνίου, για την οποία μας πήραν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την προστασία του μοναδικού φιδιού natrix-natrix. Δεν είμαστε συνηθισμένοι να προστατεύουμε τους βιότοπους και γι’ αυτό πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παραλιμνίου, ζήτησε να ξεκαθαρίσει τάχιστα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης. «Ήδη ξεκινήσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Επαρχιακή Διοίκηση, τον καθαρισμό της Λίμνης. Έχουμε ξοδέψει αρκετά χρήματα το 2010 και θα συνεχίσουμε το 2011, αλλά η Κυβέρνηση θα πρέπει να επιλύσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, διότι αν δεν επιλυθεί, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει κανένα αναπτυξιακό σχέδιο».
Επίσης, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, ο επίτροπος Περιβάλλοντος του ΔΗΣΥ, βουλευτής Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε ότι έστω και εάν η Κύπρος έχει δεσμευτεί για την προστασία των βιοτόπων της, τόσο στο πλαίσιο διεθνών συμβάσεων, όσο και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, εντούτοις οι θεσμοθετημένοι μηχανισμοί προστασίας τους έχουν αποδειχθεί στην πραγματικότητα αναποτελεσματικοί. Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Χατζηγιάννης, η Κύπρος δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει απειλές όπως η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η αυθαίρετη δόμηση και η κλιματική αλλαγή, προσθέτοντας ότι η ακριβής επιστημονική εκτίμηση της σημερινής κατάστασης των βιοτόπων δεν είναι πουθενά αποτυπωμένη.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της παντελούς έλλειψης πολιτικής και έργων εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε τοποθεσίες, όπου συντελούνται διαχρονικά περιβαλλοντικά εγκλήματα και τα οποία μέχρις στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να τα αντιμετωπίσει». Πρόσθεσε ότι το αρμόδιο Υπουργείο «έχει αφήσει τους φορείς μη κυβερνητικών οργανώσεων και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις αμέτοχες στη διαχείριση αυτών των περιοχών, με αποτέλεσμα να υπάρξει απαξίωση εκ μέρους των». Ο κ. Χατζηγιάννης έκανε λόγο για μη απορρόφηση από μέρους της Κυβέρνησης, των ευρωπαϊκών πόρων για την άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής, με αποτέλεσμα, είπε, η Κύπρος να έχει τη χαμηλότερη απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων στον τομέα του περιβάλλοντος.