Κάθε χρόνο η δεύτερη μέρα του Φεβράρη είναι παγκόσμια αφιερωμένη στους υδροβιότοπους εφόσον στις 2 του Φεβράρη το 1971, 160 χώρες υπόγραψαν στην πόλη Ραμσιαρ του Ιραν την ομώνυμη συνθήκη για την προστασία των υδροβιότοπων.

Η Κύπρος υπόγραψε τη συνθήκη το 2001 δηλώνοντας τότε ότι θέτει υπό προστασία μόνο τα 1107 εκτάρια τη αλυκής της Λάρνακας! Έκτοτε έχουμε ρίξει μέσα στην αλυκή λύματα τα οποία ακόμη ρέουν, υπάρχουν πολλά σκουπίδια όπως και σκυβαλότοπος, επεκτείναμε το αεροδρόμιο, χτίσαμε την αφαλάτωση και το αποχετευτικό, περάσαμε δρόμο, σκοτώσαμε φλαμίγκο από τα σκάγια σκοπευτηρίου, ρίξαμε τοξικά υγρά και μπάζα.

From 2010-03-28 Alyki_LCA

Μάρτιος 2010 – Η Αλυκή Λάρνακας πράσινη από τα λύματα που ρέουν ακόμη από τις κατοικίες

Άλλοι σημαντικοί υδροβιότοποι στην ελεύθερη Κύπρο είναι η Λίμνη της Ορόκλινης, η λίμνη του Παραλιμνίου, η αλυκή του Ακρωτηρίου και πολλές κοίτες των ποταμών.

Και αυτοί οι υδροβιότοποι είναι κάτω από συνεχή πίεση αφού στη λίμνη της Ορόκλινης περάσαμε δρόμους, κτίσαμε παζαράκι και σταθμό βενζίνης και επεκτάθηκε μέσα η οικιστική περιοχή.

From 2011-02-02ParalimniLake-Theopemptou

Λίμνη Παραλιμνίου – Φεβράρης 2011

Στη λίμνη του Παραλιμνίου, ρίχναμε για χρόνια σκουπίδια, έχει σκοπευτήριο, έκαναν δοκιμές με μοτοσυκλέττες, έκαιγαν ελαστικά και πρόσφατα δώσαμε άδεια για να κτιστούν και 304 κατοικίες για την οποία υπάρχει και έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως. Με τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών ο Δήμος Παραλιμνίου έχει αφαιρέσει πολλά φορτηγά σκουπίδια μέσα από τη λίμνη.

Τεχνητούς υδροβιότοπους έχουμε επίσης δημιουργήσει λόγω των φραγμάτων και των αποθηκευτικών δεξαμενών των επεξεργασμένων λυμάτων.

Εκτός από όλα αυτά τα προβλήματα έχουμε και πρόβλημα με τους πολίτες που χρησιμοποιούν τους υδροβιότοπους , τους φράκτες αλλά ακόμη και προστατευόμενες κοίτες ποταμών για να διασκεδάζουν με τετράτροχες μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα 4χ4 και μοτοσυκλέτες.

Με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε αναλάβει και την ευθύνη εντοπισμού, μελέτης και προστασίας των υδροβιότοπων μας.

Οι υδροβιότοποι προσφέρουν σημαντικότατα οφέλη σε ένα τόπο.

  • ·Οι υδροβιότοποι είναι συνήθως τόποι μεγάλης φυσικής ομορφιάς.
  • Προσφέρουν τροφή και ασφάλεια σε πολλά ζώα και ζωντανούς οργανισμούς.
  • Είναι χώροι μεγάλης βιοποικιλότητας για πολλά είδη ζωής με διαφορετικές ανάγκες το κάθε ένα. Στους υδροβιότοπους βρίσκονται και πολλά απειλούμενα είδη.
  • Συγκρατούν, καθαρίζουν και φιλτράρουν πολλή από την μόλυνση που προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες.
  • Αποτελούν χώρο αναπαραγωγής για πολλά είδη και κυρίως τα πουλιά.
  • Αποτελούν καταφύγια για πολλά είδη και χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά.
  • Κατακρατούν πολλές ποσότητες νερού της βροχής και συμβάλλουν στην αποφυγή πλημμυρών.
  • Πολλοί τέτοιοι χώροι στην Κύπρο είναι στενά συνδεδεμένοι με την Κυπριακή ιστορία, δραστηριότητες και πολιτισμό.
  • Προσφέρουν μοναδικές συνθήκες για επιστημονική έρευνα και εκπαίδευση.

Γι αυτό αξίζει όλοι μας να κατανοήσουμε πρώτα το πόσα μας προσφέρουν αλλά και ο κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά να φροντίζουμε για την προστασία τους