![]() |
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου Parliamentary Office Tel: +357 22407226, Fax: +357 22407430 Email: ctheopemptou@parliament.cy |
![]() |
Ποιες ήταν οι σημαντικότερες νομοθετικές αλλαγές που εγκρίθηκαν μέχρι σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντος και τι αναμένουμε το επόμενο διάστημα;
Οι δύο νομοθεσίες για τις μελέτες Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον είναι ίσως αυτές που παίρνουν πιο συχνά τη δημοσιότητα ιδιαίτερα τώρα με το θέμα του Ακάμα.
Μεγάλες συζητήσεις θα φέρει όμως η νέα νομοθεσία για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων όπου θα γίνεται υποχρεωτικός διαχωρισμός μετά το τέλος του 2023 και θα έχει και ψηλές ποινές για όσους δεν ανακυκλώνουν. Για πολλά επαγγελματικά υποστατικά αυτό θα σημαίνει και αύξηση των εξόδων.
Η διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης είναι μια διαδικασία που πάντα φοβίζει τις εκάστοτε κυβερνήσεις και κρατικούς υπαλλήλους γιατί βγάζει στο φως πράγματα που θα ήθελαν να μείνουν κρυμμένα. Όταν ανοίξεις τα χαρτιά σου στον κόσμο και τους ενδιαφερόμενους είναι πιο δύσκολο να κρύψεις εξυπηρετήσεις, ρουσφέτια, κακές πολιτικές , έλλειψη γνώσης και αδυναμίες.
Για τους πιο πάνω λόγους η διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης θεωρείται μια πρακτική καλής διακυβέρνησης και επιβάλλεται από την ΕΕ.
Παράλληλα, επειδή η σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων και του περιβάλλοντος είναι γνωστή, η ΕΕ υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να βεβαιώνονται (Σύμβαση του Άαρχους) ότι οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν τρία περιβαλλοντικά δικαιώματα:
Ποια είναι τώρα η κατάσταση στην Κύπρο με τις Δημόσιες Διαβουλεύσεις;
Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας Οδηγός του Υπουργείου Οικονομικών που απευθύνεται σε όλους όσους ετοιμάσουν νομοσχέδια και τους υποχρεώνει να κάνουν Δημόσιες Διαβουλεύσεις. Ο Οδηγός είναι καλός αλλά χρειάζεται επειγόντως βελτίωση και αλλαγές που να του επιτρέπουν την εφαρμογή όπου απαιτείται διαβούλευση.
Γιατί θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο τώρα να θεσμοθετηθούν οι Δημόσιες Διαβουλεύσεις;
Λόγω της Σύμβασης του Άαρχους που μεταξύ άλλων υποχρεώνει τα κράτη μέλη οι αποφάσεις που έχουν σχέση με το περιβάλλον να παίρνονται μέσω διαβουλεύσεων, οι αναφορές στις Δημόσιες Διαβουλεύσεις εμφανίζονται πλέον μόνιμα στα νέα ευρωπαϊκά νομοθετήματα. Παράλληλα, στις περιβαλλοντικές μελέτες, στη διαχείριση της παράκτιας ζώνης, στο καθορισμό πολεοδομικών ζωνών και σε πολλές άλλες νομοθεσίες θα βρείτε αναφορές στη διενέργεια Δημόσιων Διαβουλεύσεων.
Λόγω έλλειψης όμως νόμιμης διαδικασίας διενέργειας διαβουλεύσεων, οι δημόσιες αρχές κάνουν του κεφαλιού τους.
Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει πρόσφατα δώσει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο που ετοίμασε για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο χρειάζεται σημαντικές αλλαγές. Αν όμως εστιάσει κάποιος την προσοχή του στα δικαιώματα του πολίτη όπως αυτά αναφέρονται στα κεφάλαια 25 με 31 του νομοσχεδίου θα βρεθεί μπροστά από μια ευχάριστη έκπληξη.
[Σημείωση: Το κείμενο αυτό είναι σε μόνιμη αναθεώρηση]
Έχετε πρόβλημα στην περιοχή και οργανώνεστε για αντίδραση.
Για να πετύχετε καλά είναι να διαβάσετε τα άρθρα στην κατηγορία Περιβαλλοντικά Δικαιώματα αλλά κυρίως πρέπει να έχετε υπόψη τουλάχιστο τα πιο κάτω:
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Οι υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που απορρέουν από τη Σύμβαση του Άαρχους έχουν διανεμηθεί σε διάφορες νομοθεσίες ως εξής:
Πρόσβαση στην Πληροφόρηση
Η αντίστοιχη κυπριακή νομοθεσία είναι:
Ο περί της Πρόσβασης του Κοινού σε Πληροφορίες που είναι Σχετικές με το Περιβάλλον Νόμος του 2004 (N. 119(I)/2004)
Στην παράγραφο 3. (1) αναφέρεται ότι:
Οι δημόσιες αρχές υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες που κατέχονται από τις ίδιες ή για λογαριασμό τους, σε σχετικές με σχετικές με το οποιοδήποτε αιτητή και χωρίς αυτός να οφείλει να επικαλεσθεί περιβάλλον. ή να αποδείξει συμφέρον.
Στο κείμενο της νομοθεσίας δεν αναφέρονται συγκεκριμένα θέματα.
Υπογράφηκε από την ΕΕ και τέθηκε σε ισχύ στις 31/10/2001
ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα μέρη της παρούσας Σύμβασης,
Υπενθυμίζοντας την αρχή 1 της Δήλωσης της Στοκχόλμης για το ανθρώπινο περιβάλλον,
Υπενθυμίζοντας επίσης την αρχή 10 της Δήλωσης του Ρίο για το περιβάλλον και την ανάπτυξη,
Υπενθυμίζοντας περαιτέρω τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης 37/7, της 28ης Οκτωβρίου 1982, για τον Παγκόσμιο Χάρτη της Φύσης και 45/94, της 14ης Δεκεμβρίου 1990, σχετικά με την ανάγκη να εξασφαλίζεται υγιές περιβάλλον για την ευημερία των ατόμων,
Για υποβολή παραπόνων, όπως εξηγεί και η σχετική ιστοσελίδα της ΕΕ, τα θέματα για τα οποία γίνονται δεκτές καταγγελίες μπορεί να αφορούν νομικά θέματα ή διοικητικές πράξεις
Η υποβολή παραπόνου είναι πολύ εύκολη και υπάρχουν μάλιστα και πολλοί διαφορετικοί τρόποι υποβολής. Είναι σημαντικό να δίνονται όσο το δυνατό πιο πολλά στοιχεία μαζί με την καταγγελία για να διευκολυνθεί και η διερεύνηση τους
Υπόψη ότι αν το παράπονο σχετίζεται με κακή εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου, η ΕΕ ζητεί όπως δοθούν επιπλέον συμπληρωματικά στοιχεία στο έντυπο αυτό.
Αν υπάρχουν πολλές καταγγελίες για το ίδιο θέμα τότε αυτές καταχωρούνται εδώ και χειρίζονται ως μια καταγγελία από πολλούς. Τα αποτελέσματα /αποφάσεις αυτών των καταγγελιών αναρτούνται εδώ.
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Οδηγία 2003/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, 26 Μαΐου 2003, σχετικά με τη συμμετοχή του κοινού στην κατάρτιση ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων που αφορούν το περιβάλλον καθώς και τη συμμετοχή του κοινού και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη (τροποποίηση των οδηγιών 85/337/ΕΟΚ και 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου)
Σελίδα 1 από 2
![]() |
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου Parliamentary Office Tel: +357 22407226, Fax: +357 22407430 Email: ctheopemptou@parliament.cy |
![]() |