Όλο και πιο αισθητή η παρουσία νέων που χρησιμοποιούν το ποδήλατο 

για διακίνηση στο κέντρο της πόλης

Φωτογραφία
Μέχρι πριν λίγους μήνες, αν έλεγε κάποιος στη Λεμεσό ότι αποφάσισε να βάλει ενεργά στην καθημερινότητά του το ποδήλατο, ενδεχομένως να τον ειρωνεύονταν επικαλούμενοι μια σειρά από λόγους που «δεν επιτρέπουν» τέτοιου είδους αλλαγές στις συνήθειές μας. Κι όμως, το ποδήλατο, όπως αποδεικνύεται, άρχισε να κατακτά έδαφος ανάμεσα στους Λεμεσιανούς, όχι μόνο ως εργαλείο άσκησης ή βόλτας στον παραλιακό ποδηλατόδρομο αλλά -κι αυτό είναι το [ πιο ενθαρρυντικό- ως μέσο διακίνησης.
Η εικόνα που διαπιστώνει κανείς κινούμενος κυρίως στο κέντρο της πόλης αλλά και περιφερειακά, είναι πραγματικά εκπληκτική. Άνθρωποι, νέοι κυρίως αλλά και μεσήλικες, εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους, διακινούνται από και προς το κέντρο της πόλης με ποδήλατο. Οι φόβοι που προφανώς υπήρχαν στην αρχή, λόγω κυρίως της έλλειψης κατάλληλης υποδομής για χρήση των δρόμων της Λεμεσού από ποδηλάτες, φαίνεται ότι έχουν ξεθωριάσει σε μεγάλο βαθμό, ενώ από την άλλη, διαπιστώνεται ότι και οι οδηγοί αυτοκινήτων έχουν πλέον αντιληφθεί ότι οι δρόμοι δεν αποτελούν «ιδιοκτησία» τους και ως εκ τούτου επιδεικνύουν την ανάλογη προσοχή προς τους ποδηλάτες.
Σ’ αυτή την αλλαγή νοοτροπίας η οποία εκτιμάται ότι θα διευρύνεται συνεχώς, θεωρείται ότι συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό και η απόφαση του Δήμου Λεμεσού να δημιουργήσει σε διάφορα σημεία της πόλης σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων, σε μια προσπάθεια να καταστεί το ποδήλατο κύριο μεταφορικό μέσο, γεγονός που θα συμβάλει καθοριστικά και στην επίτευξη του αρχικού στόχου που είναι βέβαια η όσο το δυνατόν μικρότερη παρουσία αυτοκινήτων, τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης. Όταν πριν από δυο περίπου μήνες άρχιζε η εφαρμογή του συστήματος ενοικίασης ποδηλάτων με τη λειτουργία των πρώτων δυο σταθμών επί της παραλιακής οδού, υπήρχε κάποιου είδους δυσπιστία ως προς την επιτυχία του. Η διάψευση όμως ήταν σχεδόν άμεση αφού μέσα σε λίγες μέρες εκδηλώθηκε έντονα το ενδιαφέρον του κόσμου. Μάλιστα αυτή τη στιγμή λειτουργούν επτά σταθμοί με 67 θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων. Αυτοί βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του Μόλου, στην Ακτή Ολυμπίων, στο Δασούδι, στον Ποταμό Γερμασόγειας, στην Παρεκκλησιά, στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου και στα φώτα των Πολεμιδιών, με την προοπτική, όχι μόνο της αύξησης των σταθμών αλλά και της επέκτασης του δικτύου ποδηλατοδρόμων.
Από την πλευρά του ο δήμος, θέλοντας να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη χρήση του ποδηλάτου, προσανατολίζεται στο να αποτελέσει το ποδήλατο βασικό μέσο διακίνησης των υπαλλήλων του. Ο αντιδήμαρχος Σάββας Στούππας, προτίθεται να εισηγηθεί την απαγόρευση της πρόσβασης των δημοτικών υπαλλήλων στα γραφεία τους με αυτοκίνητα, ώστε να υποχρεωθούν να κάνουν χρήση είτε του ποδηλάτου είτε των αστικών συγκοινωνιών. Να σημειωθεί ότι ήδη ο δήμος διαθέτει για τους υπαλλήλους του οκτώ ποδήλατα.

Πέτυχε το σύστημα σταθμών ενοικίασης
ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τον κόσμο της Λεμεσού για το ποδήλατο, έχει εκπλήξει ακόμα και τον υπεύθυνο της εταιρείας ο οποίος διαχειρίζεται το σύστημα των σταθμών ενοικίασης και στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία την οποία υιοθέτησε ο Δήμος Λεμεσού.
Όπως ανέφερε στον «Φ» ο Νεόφυτος Ιωάννου, καθημερινά γίνονται 100 με 150 ενοικιάσεις, ενώ το Σαββατοκύριακο η ζήτηση διπλασιάζεται. Ήδη, έχουν εγγραφεί ως συνδρομητές πέραν των 850 ατόμων στη συντριπτική τους πλειοψηφία Κύπριοι και κυρίως νέοι που χρησιμοποιούν το ποδήλατο όχι μόνο για σκοπούς αναψυχής, αλλά και για τις καθημερινές τους διακινήσεις. Ενδιαφέρον, όπως διαπιστώνεται, υπάρχει και από Κύπριους οι οποίοι έρχονται από άλλες πόλεις και συνδυάζουν την επίσκεψή τους στην Λεμεσό, με μια βόλτα με ποδήλατο στην παραλία της πόλης.
Εξηγώντας τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για την ενοικίαση ποδηλάτου, ο κ. Νεοφύτου αναφέρει ότι το εγγεγραμμένο μέλος παίρνει κωδικό και δημιουργεί λογαριασμό τον οποίο πληκτρολογεί στην οθόνη του μηχανήματος που υπάρχει σε κάθε σταθμό ενοικίασης, οπότε μπορεί να πάρει το ποδήλατο. Ο λογαριασμός χρεώνεται με ένα ευρώ για επαλήθευση των δεδομένων από την τράπεζα, το οποίο στη συνέχεια επιστρέφεται.
Το κόστος ενοικίασης για την πρώτη ώρα ανέρχεται σε 2 ευρώ, ενώ η κάθε περαιτέρω ώρα χρεώνεται με ένα ευρώ. Αν κάποιος ενοικιάσει ποδήλατο για 7 ώρες, τότε δικαιούται να έχει στην κατοχή του το ποδήλατο για όλο το εικοσιτετράωρο. Σε περίπτωση πρόκλησης ζημιάς στο ποδήλατο, ο χρήστης υποχρεούται να καλύψει τη ζημιά, ενώ σε περίπτωση κλοπής το κόστος ανέρχεται στα 500 ευρώ.