Φιλόδοξα σχέδια, χωρίς χρήματα

Τα καινούργια λεωφορεία χρειάζονται εκατομμύρια - Ποσό €46 εκ. υπάρχει στον προϋπολογισμό του ’12, χρειάζονται €60-70

Φωτογραφία
Ηκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί σε όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τις εταιρείες λεωφορείων και θα τους καταβάλει τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί, έτσι που να μην μείνουν εκτεθειμένες απέναντι στις τράπεζες από τις οποίες έχουν εξασφαλίσει δάνεια. Τη σχετική διαβεβαίωση έδωσαν χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων, ο διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Σωτήρης Κολέττας και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών. Λίγο προηγουμένως, οι εκπρόσωποι των εταιρειών απηύθυναν δραματική έκκληση για να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της κυβέρνησης επί του θέματος, διότι όπως υποστήριξαν, οι τράπεζες άρχισαν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτούς. «Κάναμε αίτηση για δάνειο προκειμένου να αγοράσουμε νέα λεωφορεία και μας την απέρριψαν με όλα αυτά που ακούγονται και γράφονται και με τις περικοπές που γίνονται στη χρηματοδότηση που δικαιούμαστε», υποστήριξε εκπρόσωπός τους.
Στον προϋπολογισμό του 2012 υπάρχει ποσό 46 εκ. ευρώ που προορίζεται για να δοθεί στις εταιρείες λεωφορείων, όμως ο κ. Κολέττας ανέφερε ότι το αναγνωρισμένο κόστος για την όλη προσπάθεια αναβάθμισης των δημόσιων συγκοινωνιών είναι μεταξύ €60 - 70 εκ. για το 2012. «Έχουμε διαβεβαιώσεις ότι το ποσό αυτό θα καταβληθεί από τα κυβερνητικά ταμεία με συμπληρωματικό προϋπολογισμό ή με άλλο τρόπο», είπε ο κ. Κολέττας και τα όσα ανέφερε, υποστήριξε στη συνέχεια και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών λεωφορείων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις προθέσεις της κυβέρνησης, όμως στη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Όπως αναφέρθηκε, λεωφορεία-σαράβαλα ενοικιάζονται από τις εταιρείες των λεωφορείων προς €100 την ημέρα το ένα και επειδή το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων δεν αποδέχεται ως λογικό αυτό το ποσό της ενοικίασης για να τους εγκρίνει και τη σχετική επιχορήγηση, οι εταιρείες διαμαρτύρονται και έτσι προκύπτει διαφορά στη μεταξύ τους σχέση.
Τα πιο πάνω αποκάλυψε στην επιτροπή ο διευθυντής του Τμήματος Ελέγχου του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Όπως εξήγησε, τα λεωφορεία αυτά ανήκουν σε θυγατρικές εταιρείες των ανάδοχων εταιρειών που ανέλαβαν τις δημόσιες συγκοινωνίες. Το ετήσιο ενοίκιο που καταβάλλει η ανάδοχη εταιρεία στη θυγατρική για ένα τέτοιο λεωφορείο, πολλές φορές ξεπερνά την πραγματική αξία του. «Ένα τέτοιο αυτοκίνητο στοιχίζει γύρω στις 30 χιλιάδες ευρώ και γι’ αυτό καταβάλλεται ενοίκιο 36.500 ευρώ το χρόνο» είπε χαρακτηριστικά. Μιλάμε για λεωφορείο χωρίς οδηγό, χωρίς καύσιμα, χωρίς έξοδα συντήρησης. Τα πιο πάνω, όμως, δεν ήταν τα μόνα ενδιαφέροντα που ακούστηκαν στη χθεσινή συνεδρία που στόχο είχε την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του νέου συστήματος δημόσιων επιβατικών μεταφορών.
Ο διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Σωτήρης Κολέττας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τις εταιρείες λεωφορείων, διότι όπως είπε, πολλοί λεωφορειούχοι έχουν υποθηκεύσει προσωπικές τους περιουσίες για να φτάσουν οι συγκοινωνίες στο σημερινό τους επίπεδο.
Ο πρώην υπουργός Συγκοινωνιών και νυν βουλευτής Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι η καρδιά του προβλήματος που εμποδίζει τις συγκοινωνίες να προχωρούν με τους ρυθμούς που πρέπει, είναι το οικονομικό και ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εγκρίνει τα ποσά που ζητά το Υπουργείο Συγκοινωνιών για το σκοπό αυτό.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν έχει πειστεί ακόμη ο Κύπριος πολίτης για να ανέβει στο λεωφορείο και ότι μέχρι σήμερα το χρησιμοποιούν κυρίως οι κοινοτικοί και οι αλλοδαποί, ο κ. Κολέττας είπε ότι όντως αυτή είναι η σημερινή εικόνα. «Ας μην ξεχνάμε όμως ότι όταν ξεκινήσαμε την όλη προσπάθεια για αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών, η Κύπρος δεν ήταν απλά στο μηδέν, ήταν κάτω από το μηδέν…» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια για αναβάθμισή τους.

Προβλήματα με τη διασύνδεση πόλεων

Φωτογραφία
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή συνεδρία, πρόβλημα υπάρχει και με τη διασύνδεση των πόλεων με τα αεροδρόμια. Όπως αναφέρθηκε, δεν υπάρχουν λεωφορεία που να συνδέουν τα αεροδρόμια με όλες τις πόλεις. Το αεροδρόμιο Λάρνακας συνδέεται με τη Λευκωσία με λεωφορεία εταιρείας που προσφέρει «Υπηρεσία κλειστών θυρών», δηλαδή με λεωφορεία που από την αφετηρία μέχρι τον προορισμό τους δεν κάνουν στάσεις και έτσι δεν ανοίγουν τις πόρτες τους κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Η εταιρεία Καπνός, που διενεργεί τα σχετικά δρομολόγια, δεν επιχορηγείται από το κράτος και αναλαμβάνει από μόνη της το ρίσκο για κάλυψη των εξόδων της και τη δημιουργία κέρδους.
Παρόμοια δρομολόγια διενεργούντο και από τις περιοχές Πρωταρά - Αγίας Νάπας, αλλά καταργήθηκαν διότι υπήρξε αντίδραση από τις εταιρείες λεωφορείων που υποστήριξαν ότι σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, δεν μπορούσαν να διενεργούνται δρομολόγια λεωφορείων από τη μια επαρχία στην άλλη, από άλλη εταιρεία πλην εκείνης που είχε ήδη εξασφαλίσει σχετική άδεια. Το γεγονός χαρακτηρίστηκε απαράδεκτο από βουλευτές διότι -όπως υποστήριξαν- τέτοια δρομολόγια διενεργούνται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης πλην της Κύπρου.
Ο διευθυντής του ΤΟΜ ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι εις γνώσιν των αρμοδίων, όμως τα χέρια τους είναι δεμένα λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας και πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο για να επιτραπεί η διενέργεια τέτοιων δρομολογίων.

ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ

Φωτογραφία

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας αναφέρθηκε επίσης ότι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη νέα στέγαστρα στις στάσεις των λεωφορείων και αυτό επειδή οι τοπικές αρχές έχουν διάφορες συμφωνίες με εταιρείες που ανέλαβαν την κατασκευή των παλαιότερων στάσεων με αντάλλαγμα να τοποθετούν διαφημίσεις σε αυτές και έτσι, τα χέρια του Υπουργείου είναι δεμένα και δεν μπορεί να ασκήσει πιέσεις για να υλοποιηθεί και αυτό το σκέλος της συμφωνίας. Εκπρόσωπος των λεωφορειούχων, εξάλλου, ανέφερε ότι πολλοί οδηγοί αποφεύγουν να εισέρχονται με τα λεωφορεία στους ειδικούς κόλπους που υπάρχουν στην άκρη του δρόμου ειδικά για τις στάσεις και αυτό, επειδή δεν τους αφήνουν εύκολα οι άλλοι οδηγοί να επανέλθουν στην κανονική λωρίδα κυκλοφορίας των οχημάτων.