Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι το ρίξιμο σε σκυβαλότοπους αλλά και παντού στη φύση αποβλήτων από κατασκευές, εκσκαφές και κατεδαφίσεις γνωστά σαν ΑΕΚΚ.

Φυσικά τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται από διάφορους για ισοπέδωση αργακιών και σε λεκάνες ποταμών για να επεκτείνουν ή να “βελτιώσουν” το οικόπεδό τους.

 

Μετά από εξάμηνη διορία, τον Οκτώβρη του 2011 μπήκε σε εφαρμογή ο Κανονισμός Κ.Δ.Π. 159/2011 ο οποίος ρυθμίζει τη διαχείριση των αποβλήτων αυτών.

Η εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής αναμένεται να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για τον τόπο γιατί από τη μια θα εμποδίσει την καταστροφή του περιβάλλοντος και από την άλλη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε ένα τομέα ανύπαρκτο μέχρι τώρα.

Αναμένεται επίσης ότι τα υλικά που θα παράγουν αυτές οι μονάδες θα μειώσουν έστω και ελάχιστα την ανάγκη για λατομικό υλικό.

Δεν είναι εύκολο “από το πετάω τα υλικά παντού” να μεταβούμε σε μια σωστή διαχείριση των αποβλήτων αυτών αλλά υπάρχουν σημαντικά πράγματα που μπορεί ο δημόσιος τομέας να βοηθήσει:

(α) Σε κάθε έργο του δημοσίου θα πρέπει να περιλαμβάνονται ειδικοί όροι για την πιστή  διαχείριση των αποβλήτων αυτών όπως προβλέπει και η νομοθεσία.

(β) Να υπάρχει αυστηρή επίβλεψη της εφαρμογής των όρων και στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που οι πρόνοιες της νομοθεσίας ευκολύνουν εφόσον προβλέπουν τη διατήρηση αρχείων για το βάρος και που καταλήγουν τα απόβλητα.

(γ) Θα πρέπει στις προκηρύξεις έργων να περιλαμβάνεται και η χρήση ανακυκλωμένων υλικών από μονάδες διαχείρισης των ΑΕΚΚ ούτως ώστε να προωθηθεί και η διάθεση των υλικών και να δημιουργηθεί καινούργια αγορά.

(δ) Όπου δημιουργείται μονάδα επεξεργασίας των αποβλήτων ΑΕΚΚ το κράτος να εντείνει την εφαρμογή της νομοθεσίας για να βοηθηθεί η μονάδα αλλά και να ενθαρρυνθούν και άλλοι επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Ενώ έχουν αδειοδοτηθεί εταιρείες συλλογής και μεταφοράς των ΑΕΚΚ από τον Οκτώβρη του 2011 που μπήκε σε εφαρμογή η νομοθεσία, μόνο μία εταιρεία στη Λεμεσό έχει πάρει άδεια διαχείρισης των υλικών αυτών.

Και ο λόγος είναι απλός. Δεν είναι εύκολο για έναν επιχειρηματία να προχωρήσει επενδύοντας μεγάλα ποσά σε μια μονάδα χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα φτάνουν υλικά στη μονάδα για επεξεργασία και μεταπώληση. Με την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας τα οφέλη θα είναι πολλαπλά:

 1. 1.Θα υποχρεώσει τη κατασκευαστική βιομηχανία να στέλνει τα υλικά αυτά σε αδειοδοτημένους διαχειριστές – ανακυκλωτές.
 2. 2.Θα ενθαρρύνει τη δημιουργία τέτοιων μονάδων που μας είναι απολύτως απαραίτητες.
 3. 3.Η όλη εφαρμογή της νομοθεσίας θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας.
 4. 4.Με τη λειτουργία των μονάδων αυτών θα μπορούμε πλέον να εξετάσουμε και τον καθαρισμό των διαφόρων χώρων εναπόθεσης αδρανών υλικών όπως αυτό της Μαραθούντας και αλλού που έχουν καταλήξει να είναι παράνομοι σκυβαλότοποι.

Η ανακύκλωση των αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ) θα είναι οικονομικά βιώσιμη νοουμένου ότι τα υλικά θα φτάνουν στις μονάδες αυτές και όχι στην κυπριακή ύπαιθρο.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος
Http://perivallon.eu


Άρθρα - Απόβλητα

Άρθρα - Απόβλητα

Όλα τα βίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα

Bίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
 • 18-08-2023 17:18:40
 • Hits 240

19 Jul 2018 Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις

19 Jul 2018Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις Όλα τα βίντεο με τα απόβλητα είναι εδώ....

 • 08-01-2023 08:35:38
 • Hits 493
Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Με τα πολλά προβλήματα που άρχισαν να φαίνονται με τα πλαστικά, τις κλιματικές αλλαγές, τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που παράγουν οι μοντέρνες κοινωνίες, τη διατήρηση των πόρων και μια σειρά...

 • 11-02-2022 22:59:25
 • Hits 3990
The Right to Repair

The Right to Repair

The European union has for a long time now been trying to reduce waste as part of the Circular Economy package but also because of its long standing policy to favour practices for waste reduction.In its circular...

 • 08-08-2021 00:12:16
 • Hits 11770
Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Αυτή την εποχή στην περιοχή του Βατί ξεκίνησαν για διάφορους λόγους ανεξέλεγκτες φωτιές, όπως και στο παρελθόν με αποτέλεσμα η ρύπανση και οι μυρωδιές να ξαπλώνονται σε μεγάλη έκταση και σε...

 • 30-11-2020 17:07:28
 • Hits 2543
Διαχείριση φυκιών στην Πάφο

Διαχείριση φυκιών στην Πάφο

21 Ιουνίου 2020Κο Σάββα Περδίου,Υφυπουργό Τουρισμού,Θέμα: Διαχείριση φυκιώνΑπό τον καιρό που ασχολούμαι με τα περιβαλλοντικά θέματα το πρόβλημα με τα φύκια στις ανατολικές ακτές και ιδιαίτερα στο παραλιακό...

 • 14-07-2020 12:07:55
 • Hits 4102