Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων μου σε σχολεία άκουσα εκπαιδευτικούς να μου το αναφέρουν αλλά δεν έδωσα την απαιτούμενη σημασία, αλλά τώρα τελευταία αυτό γινόταν πιο συχνά μέχρις ότου οι εκπαιδευτικοί ενός σχολείου έγιναν πολύ πιεστικοί.
"Ο κάθε μαθητής στο σχολείο μας αγοράζει τουλάχιστο 2 μπουκάλες νερό την ημέρα" μου είπαν "γιατί τότε δε βάζετε ψυγεία νερού;" ήταν η ανόητη μου ερώτηση για να πάρω την απάντηση "δεν δέχεται η ιδιοκτήτρια της καντίνας". Από τότε όποτε πήγαινα σε σχολείο ρωτούσα για τις μπουκάλες του νερού, αν έχουν ψυγεία νερού και αν τις ανακυκλώνουν.
Δεν βρήκα ψυγεία του νερού ούτε γίνεται καμιά σοβαρή προσπάθεια ανακύκλωσης. Σε ένα σχολείο είδα μόνο ένα βαρέλι δίπλα από τον κάλαθο όπου οι μαθητές έριχναν το υπόλοιπο νερό της μπουκάλας μέσα για πότισμα των κήπων, προτού τη ρίξουν στο κάλαθο.
Αν οι μαθητές που φοιτούν το 2009 στη δημόσια εκπαίδευση ξεπερνούν τις 101000 αυτό σημαίνει πάρα πολλές δεκάδες χιλιάδες μπουκάλες καθημερινά να καταλήγουν στα σκουπίδια αλλά και πολλά λεφτά να ξοδεύονται.

Κανονικά υπάρχει πόσιμο νερό με βρύσες σε όλα τα σχολεία της αλλά μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού οι πιο πολλοί μαθητές φαίνεται ότι τις αποφεύγουν.
Για να λυθεί το πρόβλημα των αποβλήτων και για να μειωθούν τα έξοδα των μαθητών θα πρέπει να εγκατασταθούν στα σχολεία μικρά ψυγεία νερού που επιτρέπουν στο χρήστη να πιει νερό χωρίς να χρειάζεται ποτήρι.
Τα ψυγεία αυτά πρέπει να αγοραστούν με μεγάλη προσοχή όσον αφορά τις προδιαγραφές τους και να τοποθετηθούν σε χώρους όπου θα προστατεύονται από βανδαλισμούς.
Παράλληλα θα πρέπει οι εταιρείες που εμπορεύονται το εμφιαλωμένο νερό σε σχολεία να αναλάβουν την ευθύνη της συλλογής και ανακύκλωσης των μπουκαλιών νερού.
Η Κύπρος υποφέρει σοβαρά από τα θέματα αποβλήτων τα πλαστικά είναι από τη μια από τα χειρότερα είδη αποβλήτων λόγω της μακροζωίας τους αλλά έχουν και το μεγάλο πλεονέκτημα ότι ανακυκλώνονται πάρα πολύ εύκολα.
Ο τομέας της παιδείας έχει μια ευκαιρία να δώσει για ακόμη μια φορά το καλό παράδειγμα όσον αφορά το περιβάλλον.

Άρθρα - Απόβλητα

Άρθρα - Απόβλητα

Όλα τα βίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα

Bίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
 • 18-08-2023 17:18:40
 • Hits 282
Και τώρα οι μικρές συσκευασίες

Και τώρα οι μικρές συσκευασίες

Στο άρθρο 4 της Οδηγίας 2008/98 της ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων αλλά και στη δική μας νομοθεσία (άρθρο 9 του Περι Αποβλήτων νόμου - 185/2011) η πιο σημαντική δράση είναι η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων.

 • 14-01-2023 20:18:22
 • Hits 887

19 Jul 2018 Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις

19 Jul 2018Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις Όλα τα βίντεο με τα απόβλητα είναι εδώ....

 • 08-01-2023 08:35:38
 • Hits 541
Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Με τα πολλά προβλήματα που άρχισαν να φαίνονται με τα πλαστικά, τις κλιματικές αλλαγές, τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που παράγουν οι μοντέρνες κοινωνίες, τη διατήρηση των πόρων και μια σειρά...

 • 11-02-2022 22:59:25
 • Hits 4026
The Right to Repair

The Right to Repair

The European union has for a long time now been trying to reduce waste as part of the Circular Economy package but also because of its long standing policy to favour practices for waste reduction.In its circular...

 • 08-08-2021 00:12:16
 • Hits 11872
Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Αυτή την εποχή στην περιοχή του Βατί ξεκίνησαν για διάφορους λόγους ανεξέλεγκτες φωτιές, όπως και στο παρελθόν με αποτέλεσμα η ρύπανση και οι μυρωδιές να ξαπλώνονται σε μεγάλη έκταση και σε...

 • 30-11-2020 17:07:28
 • Hits 2569