Η κυπριακή κοινωνία έχει ένα πρόβλημα με το μεγάλο αριθμό υπέρβαρων ατόμων το οποίο θα συνεχίσει να αυξάνεται αν δεν αναλάβει κάποιος την ευθύνη για συστηματική ενημέρωση.
Τα λίπη όμως στα οποία θέλω να αναφερθώ εδώ, δεν είναι του ανθρωπίνου σώματος αλλά για τα λάδια και τα λιπαρά κατάλοιπα των εστιατορίων.

Για να επιτραπεί η σύνδεση ενός εστιατορίου με το κεντρικό σύστημα αποχετεύσεων, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να κατασκευάσει μια λιποπαγίδα η οποία δεν επιτρέπει στα λάδια και λίπη από το να εισέλθουν στο αποχετευτικό σύστημα, αφού η ζημιά που προκαλούν είναι μεγάλη, γι αυτό η όλη διαδικασία γίνεται κάτω από την αυστηρή επίβλεψη των τεχνικών των Συμβουλίων Αποχέτευσης των πόλεων.
Τα λίπη από την λιποπαγίδα μαζί με άλλες ακαθαρσίες καθαρίζονται τακτικά από τα βυτιοφόρα των βοθροκαθαριστών οι οποίοι όμως μετά έχουν πρόβλημα με τη διάθεσή τους.

Αποχετευτικά συστήματα έχουμε στην Κύπρο από το 1970 στη Λευκωσία και μετά λειτούργησαν τα συστήματα στη Λεμεσό, στην Λάρνακα, στην Αγία Νάπα – Παραλίμνι και στην Πάφο.
Και όμως παρά το γεγονός ότι έχουμε χρόνια λειτουργίας των αποχετευτικών συστημάτων δεν προσφέρουμε λύση για τα λίπη που συλλέγονται από τα εστιατόρια.
Υπάρχει ένα και μοναδικό σύστημα υποδοχής στη "Βαθκειά Γωνιά" το οποίο λόγω αποστάσεως δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την υπόλοιπη Κύπρο.
Το αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης είναι να καταλήγουν μαζί με άλλα λύματα σε σκυβαλότοπους, σε χωράφια, σε οχετούς ομβρίων που σε παράλιες πόλεις καταλήγουν στη θάλασσα.

From 2009-05-27 GavoGreko
From 2010-02-10 Vati
From 2008_05_10-CavoGreko
 

Δυστυχώς έχουμε και πάρα πολλές περιπτώσεις όπου η απόρριψη γίνεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Η κατάσταση είναι πολύ προβληματική, με διαφορετικό τρόπο, στις περιπτώσεις όπου έχουμε αποχετευτικό σύστημα σε κοινότητα όπου δεν υπάρχει ουσιαστική επιτήρηση των υποστατικών στο βαθμό που υπάρχει σε ένα επιστημονικά στελεχωμένο Συμβούλιο Αποχέτευσης στις πόλεις. Λίπη, υγρά απόβλητα από τυροκομεία, αίματα από σφάγια προκαλούν τεράστια προβλήματα σε αποχετευτικά συστήματα των Κοινοτήτων που δεν είναι σχεδιασμένα να δέχονται αυτό το φορτίο.

Για να επιλυθεί το πρόβλημα θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουμε με το πιο απλό μέτρο που θα αποφέρει διπλό κέρδος, δηλαδή τη συλλογή των λαδιών τηγανίσματος το οποίο ιδιωτικές εταιρείες μετατρέπουν σε βιοντίζελ.

Παράλληλα θα πρέπει όλα τα αποχετευτικά συστήματα που εξυπηρετούν ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές, με την οικονομική βοήθεια του κράτους, να κάνουν τις απαραίτητες προσθήκες για υποδοχή και επεξεργασία των λυμάτων αυτών.
Ένας άλλος τρόπος διαχείρισης των λυμάτων από τις λιποπαγίδες είναι η και η καύση.

Ένα εξαιρετικά μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αναζητεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια τη λύση του.


Άρθρα - Απόβλητα

Άρθρα - Απόβλητα

Όλα τα βίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα

Bίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
 • 18-08-2023 17:18:40
 • Hits 212

19 Jul 2018 Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις

19 Jul 2018Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις Όλα τα βίντεο με τα απόβλητα είναι εδώ....

 • 08-01-2023 08:35:38
 • Hits 471
Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Με τα πολλά προβλήματα που άρχισαν να φαίνονται με τα πλαστικά, τις κλιματικές αλλαγές, τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που παράγουν οι μοντέρνες κοινωνίες, τη διατήρηση των πόρων και μια σειρά...

 • 11-02-2022 22:59:25
 • Hits 3968
The Right to Repair

The Right to Repair

The European union has for a long time now been trying to reduce waste as part of the Circular Economy package but also because of its long standing policy to favour practices for waste reduction.In its circular...

 • 08-08-2021 00:12:16
 • Hits 11728
Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Αυτή την εποχή στην περιοχή του Βατί ξεκίνησαν για διάφορους λόγους ανεξέλεγκτες φωτιές, όπως και στο παρελθόν με αποτέλεσμα η ρύπανση και οι μυρωδιές να ξαπλώνονται σε μεγάλη έκταση και σε...

 • 30-11-2020 17:07:28
 • Hits 2528
Διαχείριση φυκιών στην Πάφο

Διαχείριση φυκιών στην Πάφο

21 Ιουνίου 2020Κο Σάββα Περδίου,Υφυπουργό Τουρισμού,Θέμα: Διαχείριση φυκιώνΑπό τον καιρό που ασχολούμαι με τα περιβαλλοντικά θέματα το πρόβλημα με τα φύκια στις ανατολικές ακτές και ιδιαίτερα στο παραλιακό...

 • 14-07-2020 12:07:55
 • Hits 4088