RubbishBagTag

Πρόσφατα προκλήθηκε σάλος με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης όσον αφορά την εφαρμογή του συστήματος Πληρώνω όσο Πετώ.

Τέτοια συστήματα εφαρμόζονται με επιτυχία εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Ευρώπη και στην Αμερικανική ήπειρο, γιατί είναι πιο δίκαια εφόσον οι πολίτες πληρώνουν μόνο για όσα πετούν και ανταμείβονται όταν ανακυκλώνουν και κάνουν κομποστοποίηση.

Η Οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα 98 του 2008 σύστηνε ανέκαθεν τη διαλογή των ανακυκλώσιμων από το σπίτι, άσχετα αν εμείς στην Κύπρο λόγω διαφθοράς, αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε εργοστάσια που θα έκαναν τη διαλογή αυτόματα.

Η Οδηγία όμως θέτει και στόχους τους οποίους εμείς χάνουμε και θα μπλέξουμε άσχημα όταν μας εξετάσουν τι κάνουμε.

 • Στόχος ανακύκλωσης και ανάκτησης που έπρεπε να πετύχουμε μέχρι 2020 για τα οικιακά απόβλητα ήταν 50% και για τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων το 70%.
 • Είχαμε υποχρέωση τον περασμένο Δεκέμβριο να ξεκινήσουμε χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων (αποφάγια κουζίνας, κατάλοιπα φρούτων και λαχανικών χόρτα κλπ).
 • Οι νέοι στόχοι μας για την ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων μέχρι το 2025 είναι να ανακυκλώνεται τουλάχιστον το 55 % των αστικών αποβλήτων κατά βάρος. Το 2030 ο στόχος αυτός είναι να φτάσει το 60% και μέχρι το 2035 στο 65%.

Ποια όμως είναι τα βασικά συστήματα Πληρώνω όσο Πετώ;

1 Με βάση τον όγκο: - Υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις.

α) Οι πολίτες αγοράζουν σακούλες που προσφέρει η Τοπική Αρχή σε συγκεκριμένη τιμή, ή οι πολίτες χρησιμοποιούν δική τους σακούλα, αλλά κολλούν στο εξωτερικό μέρος αυτοκόλλητο με τα στοιχεία τους σε μορφή Bar-Code που αγοράζουν από την Τοπική Αρχή.

β) Η Τοπική Αρχή διαθέτει στα νοικοκυριά καλάθους συγκεκριμένου όγκου και χρεώνει ανάλογα για τη συλλογή τους ανά έτος.

2 Με Βάση το βάρος:- Ο κάλαθος έχει ενσωματωμένο τσιπ (Rfid Chip) και μόλις τον σηκώσει το φορτηγό τον ζυγίζει και καταγράφει το βάρος, μαζί με τα στοιχεία του κατόχου, την ημέρα και ώρα της συλλογής, για να υπολογιστεί η χρέωση.

3 Με βάση τη συχνότητα:- Οι πολίτες διαλέγουν πόσες φορές θέλουν να μαζεύονται τα σκουπίδια την εβδομάδα ή τον μήνα, και πληρώνουν ανάλογα.

Υπάρχουν και διάφοροι συνδυασμοί των πιο πάνω, αλλά η επιτυχία βασίζεται στα αυτόματα συστήματα που εγκαθίστανται στο φορτηγό που κάνει τη συλλογή. Το πότε πάρθηκαν σκουπίδια από μια διεύθυνση, είναι πχ σημαντική πληροφορία γιατί μπορεί να εντοπιστούν όσοι δεν αγοράζουν υπηρεσίες και τα πετούν παράνομα. Τα πολλά σκουπίδια επίσης, μπορεί να υποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο υποστατικό δεν ανακυκλώνει.

Οι πολυκατοικίες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για να μπορούν να εντοπιστούν όσοι παρανομούν. Μπορεί πχ να βγάζει το κάθε διαμέρισμα τη σακούλα του έξω, αλλά για να μην έχει μεγάλες σορούς στο δρόμο, ο Δήμος καθορίζει και ποιες ώρες πρέπει να βγάζουν έξω τα σακούλια τους είτε της ανακύκλωσης είτε των αποβλήτων. Είναι και θέμα αισθητικής.

Στην Κύπρο εντοπίστηκαν τα πιο κάτω προβλήματα, όσον αφορά την εφαρμογή τέτοιων συστημάτων:

Α) Τώρα όλα τα σπίτια πληρώνουν σκουπίδια είτε έχει μόνιμους κατοίκους είτε όχι. Επομένως σε μικρές Κοινότητες ιδιαίτερα, που πολλά σπίτια είναι κενά, θα μειωθούν δραματικά τα εισοδήματα για διαχείριση των αποβλήτων και να μην είναι πλέον οικονομικό. Για αυτό χρειάζεται η συλλογή αποβλήτων να γίνεται σε μεγάλα συμπλέγματα ή να τοποθετηθούν μεγάλοι κάδοι, παρά να γίνεται η συλλογή από το σπίτι.

Β) Μέρος των λεφτών που πληρώνουμε με την πάγια ετήσια χρέωση των €180 περίπου, πήγαινε και στην καθαριότητα των δρόμων και όλων των δημόσιων χώρων, γι αυτό και στο νόμο για απόβλητα μπήκε ειδική πρόνοια.

Όλα αυτά ήταν γνωστά για πάνω από 6 χρόνια, μπήκε κονδύλι €25 εκ στο Ταμείο Ανάκαμψης, δόθηκε με βάση τη νομοθεσία διορία στις Τοπικές Αρχές μέχρι το τέλος του 2023 να ετοιμαστούν και να ξεκινήσει όλη η Κύπρος τον Ιούλιο του 2024, αλλά δυστυχώς από ότι διαφάνηκε μόνο 3 Δήμοι θα ξεκινήσουν στο τέλος του ’24, οι υπόλοιπες Τοπικές Αρχές θα πάρουν μέχρι και δύο χρόνια ακόμη και έχουν πρόθεση να φέρουν τροπολογία για να πληρώνουμε όλοι ένα πάγιο ετήσιο ποσό €180 το οποίο δεν νομίζω να ψηφίσει οποιοδήποτε κόμμα στη Βουλή!

Χάνουμε συνεχώς τους στόχους της Οδηγίας και δεν νιώθω ότι κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για να κάνουμε μια φορά και εμείς, ένα σωστό προγραμματισμό από πριν.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου,

Βουλευτής,

Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.


Άρθρα - Απόβλητα

Άρθρα - Απόβλητα

Όλα τα βίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα

Bίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
 • 18-08-2023 17:18:40
 • Hits 207

19 Jul 2018 Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις

19 Jul 2018Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις Όλα τα βίντεο με τα απόβλητα είναι εδώ....

 • 08-01-2023 08:35:38
 • Hits 468
Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Με τα πολλά προβλήματα που άρχισαν να φαίνονται με τα πλαστικά, τις κλιματικές αλλαγές, τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που παράγουν οι μοντέρνες κοινωνίες, τη διατήρηση των πόρων και μια σειρά...

 • 11-02-2022 22:59:25
 • Hits 3963
The Right to Repair

The Right to Repair

The European union has for a long time now been trying to reduce waste as part of the Circular Economy package but also because of its long standing policy to favour practices for waste reduction.In its circular...

 • 08-08-2021 00:12:16
 • Hits 11717
Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Αυτή την εποχή στην περιοχή του Βατί ξεκίνησαν για διάφορους λόγους ανεξέλεγκτες φωτιές, όπως και στο παρελθόν με αποτέλεσμα η ρύπανση και οι μυρωδιές να ξαπλώνονται σε μεγάλη έκταση και σε...

 • 30-11-2020 17:07:28
 • Hits 2525
Διαχείριση φυκιών στην Πάφο

Διαχείριση φυκιών στην Πάφο

21 Ιουνίου 2020Κο Σάββα Περδίου,Υφυπουργό Τουρισμού,Θέμα: Διαχείριση φυκιώνΑπό τον καιρό που ασχολούμαι με τα περιβαλλοντικά θέματα το πρόβλημα με τα φύκια στις ανατολικές ακτές και ιδιαίτερα στο παραλιακό...

 • 14-07-2020 12:07:55
 • Hits 4086