Waste1Το τελευταίο καιρό οι καταγγελίες και οι καταθέσεις γύρω από τα διάφορα έργα των αποβλήτων κυριαρχούν στην επικαιρότητα.

Πέραν όμως από τα όποια προβλήματα υπάρχει και ακόμη ένα σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να το εξετάσουμε όσον αφορά την πολιτική που ακολουθούμε στη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων, μια πολιτική που χάραξε to υπουργείο Εσωτερικών μαζί με την Enviroplan.

 

Κάθε φορά που γινόταν διαβούλευση ή ακόμη και με οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία όλοι όσοι ασχολούνται με τα απόβλητα δεν έχαναν ευκαιρία να τονίσουν τη λανθασμένη πορεία που πήραμε. Το ΕΤΕΚ έκανε συνέδριο για το θέμα αλλά και όταν το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του ΔΗΣΥ έφερε ομιλητή από την ΕΕ ο οποίος ενώπιον υπουργού και αξιωματούχων του κράτους, μας κάλεσε από το βήμα να αλλάξουμε πορεία στη διαχείριση των αποβλήτων και πάλι δεν άκουσε κανείς.

Την ίδια πολιτική με τη δική μας ακολούθησε και η Ελλάδα και εκεί υπήρχαν πάρα πολλές αντιδράσεις και μάλιστα κυκλοφόρησε και ντοκιμαντέρ με όπου ειδικοί εξηγούσαν την λανθασμένη πορεία της Ελλάδας, αλλά εδώ στην Κύπρο κλείναμε τα μάτια μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της  Οδηγίας 2008/98 (αντίστοιχη κυπριακή νομοθεσία είναι ο Περί Αποβλήτων Νόμος 185/2011) καθορίζει ξεκάθαρα την ιεραρχία της διαχείρισης αποβλήτων.

Έτσι έχει καθορίσει σαν πιο σημαντικό βήμα από όλα την πρόληψη, μετά την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, μετά την ανακύκλωση, μετά την άλλου είδους ανάκτηση, π.χ. ανάκτηση ενέργειας, και τέλος  την διάθεση σε σκυβαλότοπο ΧΥΤΑ που κάνουμε εμείς τώρα μόνο στην Πάφο.

Παράλληλα με τα πιο πάνω η ΕΕ μέσα και από άλλες οδηγίες ενθαρρύνει τη χωριστή συλλογή και τη διαχείριση των πράσινων αποβλήτων.

Τι κάναμε εμείς από όλα αυτά;

Υποχρεωθήκαμε να κάνουμε πολιτική για τη μείωση και την κάναμε, αλλά υπάρχει και εδώ σοβαρό πρόβλημα αφού συγκρούεται με το συμβόλαιο της Κόσιης και λιγότερο με αυτό του Πεντακώμου.

Στα δύο αυτά συμβόλαια υπάρχει όρος με βάση τον οποίο αν δεν παραδοθούν συγκεκριμένες ελάχιστες ποσότητες αποβλήτων θα πληρώσουμε πρόστιμο κάτι που αν δεν κάνω λάθος το κάναμε ήδη μια φορά! Και για αυτό τον όρο έγιναν αμέτρητες συζητήσεις αλλά και πάλι το Υπουργείο Εσωτερικών επέμενε να περιληφθεί.

Πρόβλημα είχαμε και με τον υπολογισμό των ποσοτήτων όπου τα μεγέθη των δύο αυτών εργοστασίων υπολογίστηκαν με δυναμικότητα των επομένων 25 χρόνων με μηχανήματα που αγοράσαμε από τώρα και με αυξανόμενες ποσότητες αποβλήτων. Έτσι οι μονάδες κατάληξαν να είναι τεράστιες!.

Φυσικά ούτε  για την επαναχρησιμοποίηση ορισμένων αποβλήτων κάναμε κάτι. Εδώ ευθύνη φέρει και το υπουργείο Οικονομικών το οποίο δεν προχώρησε με την προώθηση νομοθεσίας για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις .

Αυτά και μόνο επιβεβαιώνουν την άμεση ανάγκη επανεξέτασης της πολιτικής διαχείρισης οικιακών αποβλήτων.


Άρθρα - Απόβλητα

Άρθρα - Απόβλητα

Όλα τα βίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα

Bίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
 • 18-08-2023 17:18:40
 • Hits 240

19 Jul 2018 Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις

19 Jul 2018Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις Όλα τα βίντεο με τα απόβλητα είναι εδώ....

 • 08-01-2023 08:35:38
 • Hits 493
Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Με τα πολλά προβλήματα που άρχισαν να φαίνονται με τα πλαστικά, τις κλιματικές αλλαγές, τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που παράγουν οι μοντέρνες κοινωνίες, τη διατήρηση των πόρων και μια σειρά...

 • 11-02-2022 22:59:25
 • Hits 3990
The Right to Repair

The Right to Repair

The European union has for a long time now been trying to reduce waste as part of the Circular Economy package but also because of its long standing policy to favour practices for waste reduction.In its circular...

 • 08-08-2021 00:12:16
 • Hits 11770
Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Αυτή την εποχή στην περιοχή του Βατί ξεκίνησαν για διάφορους λόγους ανεξέλεγκτες φωτιές, όπως και στο παρελθόν με αποτέλεσμα η ρύπανση και οι μυρωδιές να ξαπλώνονται σε μεγάλη έκταση και σε...

 • 30-11-2020 17:07:28
 • Hits 2543
Διαχείριση φυκιών στην Πάφο

Διαχείριση φυκιών στην Πάφο

21 Ιουνίου 2020Κο Σάββα Περδίου,Υφυπουργό Τουρισμού,Θέμα: Διαχείριση φυκιώνΑπό τον καιρό που ασχολούμαι με τα περιβαλλοντικά θέματα το πρόβλημα με τα φύκια στις ανατολικές ακτές και ιδιαίτερα στο παραλιακό...

 • 14-07-2020 12:07:55
 • Hits 4102