fbpx

Υπ Δικαιοσύνης - Ρίψη πυροτεχνημάτων

Γονική Κατηγορία: Παρεμβάσεις - Θεοπέμπτου Ερωτήσεις και θέματα - 2020 Εμφανίσεις: 1024
31 Αυγούστου 2020
Προς:
κ. Έμιλυ Γιολίτη
Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως
Αγαπητή κυρία υπουργέ,

Θέμα: Ρίψη πυροτεχνημάτων

Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί μια αυξημένη χρήση πυροτεχνημάτων τόσο εντός πόλεων όσο και στην ύπαιθρο και παραλιακές περιοχές.
Η ρίψη πυροτεχνημάτων δημιουργεί προβλήματα τόσο οχληρίας και διατάραξης της ησυχίας τις βραδινές ώρες αλλά παράλληλα προκαλεί προβλήματα στα άτομα με αναπηρίες τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν τον ξαφνικό θόρυβο. Επιπρόσθετα αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών ενώ προκαλείται τεράστια αναστάτωση ιδιαίτερα σε σκύλους της περιοχής όπου γίνεται η ρίψη.
Σε απάντηση που πήρα από τον Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην κοινοβουλευτική μου ερώτηση με αρ. 23.06.011.03.701, ημερομηνίας 27 Ιουνίου 2019, μεταξύ άλλων αναφέρει επί λέξη και τα πιο κάτω:
«Περαιτέρω σημειώνεται ότι, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα παρατηρείται παράνομη χρήση πυροτεχνημάτων, πολλές φορές σε ώρες κοινής ησυχίας, με αποτέλεσμα να γίνονται έντονα παράπονα από τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Για τις εν λόγω παράνομες χρήσεις πυροτεχνημάτων είναι ενήμερη η Αστυνομία, που είναι και η αρμόδια Αρχή για την πάταξη της παρανομίας.».
Δεδομένου ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σοβαρά, θα ήθελα να σας παρακαλέσω όπως η αστυνομία ανταποκρίνεται καλύτερα στα παράπονα του κοινού και όπως ενταθούν οι έλεγχοι ώστε να αποτρέπεται η παράνομη χρήση πυροτεχνημάτων.

Αναμένω τη θετική σας ανταπόκριση.

Με οικολογικούς χαιρετισμούς,

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Πρόεδρος
Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Απάντηση
ΥΠΟΥΡΓΕ/O ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ
Γραφείο Υπουργού
Υ.Δ.Δ.Τ. 12.03.001.122

16 Νοεμβρίου 2020
Κύριο Χαράλαμπο Θεοπέμπτου,
Πρόεδρο Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών,

Αναφέρομαι στην επιστολή σας σχετικά με την αναστάτωση που προκαλεί η ρίψη πυροτεχνημάτων στους πολίτες, ημερομηνίας 31/8/2020, και σας πληροφορώ ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν λάβει μέτρα πρόληψης.

2. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2019 οι Υπουργοί Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κα: Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, συζήτησαν το πρόβλημα που παρατηρείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τη ρίψη πυροτεχνημάτων στο πλαίσιο εκδήλωσης ή σε σπίτια και ορίστηκε τεχνική επιτροπή με συμμετοχή της Εισαγγελίας της Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Μεταλλείων. Η επιτροπή εισηγήθηκε τροποποιήσεις επί του νομικού πλαισίου ώστε να λειτουργεί κυρίως αποτρεπτικά αφού αυξάνεται το χρηματικό πρόστιμο για όλα τα αδικήματα που αφορούν κατοχή, μεταφορά, ρίψη πυροτεχνημάτων.

3. Το τροποποιητικό νομοσχέδιο και οι σχετικοί κανονισμοι εχουν συζητηθεί σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος στις 23/9/2020. Οι παρόντες Βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης και φαίνεται ότι πριν το
τέλος του έτους τα έγγραφα θα προωθηθούν στην ολομέλεια για ψήφιση.

4. Σύμφωνα με επιστολή της Αστυνομίας, κατά το 2019 έγιναν 46 καταγγελίες για παράνομη κατοχή και χρήση πυροτεχνημάτων και σχηματίστηκαν 19 ποινικοί φάκελοι, ουδείς εκ των οποίων έχει εκδικαστεί μέχρι σήμερα. Κατά την περίοδο Απριλίου -
Αυγούστου 2020, έγιναν 38 καταγγελίες για ρίψη πυροτεχνημάτων.

5. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο δεν εντοπίζονται τα πρόσωπα κατά τη ρίψη των πυροτεχνημάτων είναι το γεγονός ότι η ρίψη διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα και η Αστυνομία δεν προλαβαίνει να εντοπίσει τους δράστες επί τω έργω.

7. Ένας λόγος ακόμη που εμποδίζει την Αστυνομία να εντοπίσει τους δράστες είναι το γεγονός ότι στις κατεχόμενες περιοχές αυτού του είδους οι εκρηκτικές ύλες διατίθενται ελεύθερα με αποτέλεσμα να διοχετεύονται εύκολα στις ελεύθερες περιοχές.
Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο να παραλαμβάνονται πυροτεχνήματα από το εξωτερικό μέσω διαδικτυακών αγορών.

8. Σε συνέχεια της επιστολής σας, δόθηκαν οδηγίες στα μέλη της Αστυνομίας για εντατικοποίηση των ελέγχων σε υποστατικά για παράνομη εισαγωγή, κατοχή, κατασκευή, χρήση και πώληση πυροτεχνημάτων. Εντοπίστηκαν τρία υποστατικά στο
χωριό Πύλα όπου οι Τουρκοκύπριοι διαχειριστές όιαθέτουν προς πώληση πυροτεχνήματα. Επίσης, εντοπίστηκε και συγκεκριμένη ιστοσελίδα που διαθέτει πυροτεχνήματα προς πώληση μέσω διαδικτύου.

9. Σημειώνεται ότι στόχος μας είναι η πρόληψη και αποτροπή κάθε έκνομης πράξης και η ασφαλής διαβίωση των πολιτών.

Έμιλυ Γιολίτη
Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Εκτύπωση